STORE ØKONOMISKE FØLGER: Et erstatningskrav kan ha stor økonomisk betydning, og det er rimelig at den som er ansvarlig for skaden må betale.
Sist oppdatert: 16. september 2024
Har du blitt påført et økonomisk tap som du mener noen andre er ansvarlig for, slik at du har krav på erstatning? I så fall kan det være lurt å ta kontakt med en advokat som kan vurdere om du har erstatningskrav. Noen ønsker å vurdere saken sin på egenhånd før man tar steget å kontakte en advokat. Det er relativt enkle vilkår som må være oppfylt for å få erstatning i Norge. Samtidig er det ikke alltid like enkelt å forstå innholdet i disse vilkårene.
Vi har derfor skrevet denne guiden for å hjelpe deg å vurdere om du har et velbegrunnet erstatningskrav. Du kan også sjekke hvor mye du kan få og hvordan du krever erstatning.
Hva er egentlig et erstatningskrav og når kan du ha rett til å fremme et? Krav på erstatning er en formell anmodning om økonomisk kompensasjon for et tap du har lidd som følge av en annens handling eller unnlatelse. Tapet kan være både direkte økonomisk og indirekte i form av tapt livskvalitet eller fremtidige inntekter. Det finnes flere forskjellige typer erstatning, avhengig av omstendighetene.
Her er noen eksempler på vanlige erstatningskrav:
Det finnes også andre typer erstatninger. Du kan for eksempel kreve kompensasjon for ulovlig forskjellsbehandling, diskriminering og erstatning for tapte karrieremuligheter. Derfor er det viktig å snakke med en advokat som spesialiserer seg innen erstatningsrett. Han eller hun kan se på saken din og vurdere hva du har krav på.
Få tilbud fra 3 advokater innen erstatningsrett. Tjenesten er gratis og uforpliktende.
Det finnes en ganske logisk forklaring på hvorfor du kan kreve erstatning. Forårsaker noen andre en skade — enten gjennom en ulykke eller med vilje — er det naturlig at man har rett å kreve kompensasjon for dette. Erstatningsretten bygger på et grunnleggende prinsipp om rettferdighet og ansvar. Det gjelder både i arbeidslivet, trafikken, og i dagliglivet generelt.
Du må oppfylle flere vilkår for å kunne fremme erstatningskrav:
Men hva innebærer egentlig “skade” i juridisk forstand? Det kan være alt fra fysiske skader på person eller eiendom til økonomiske tap eller psykiske belastninger. Målet er å sette deg tilbake i den økonomiske situasjonen du ville vært i hvis skaden ikke hadde skjedd. Men skader etter en ulykke kan ha alvorlige konsekvenser, og kompensasjonen vil aldri kunne gjøre opp for personskader som oppstår.
Mange misoppfatter når man har krav på erstatning. Man har kanskje sett på saker fra USA, der folk får utbetalt millionbeløp for bagateller. Loven fungerer ikke på denne måten i Norge. Det er ikke bare fritt frem for å søksøke noen og få kompensasjon. Vil man ha utbetalt erstatning i Norge, er det egne vilkår som må oppfylles. Det er altså ikke nok å bare føle at noe urettferdig har skjedd.
I de fleste tilfeller er et økonomisk tap en forutsetning for å kreve erstatning. Erstatningsoppgjøret skal tilsvare dette tapet. Du kan få kompensasjon for økonomisk tap som du har lidt som følger av fysiske og psykiske skader. Men hva betyr egentlig “økonomisk tap”? Det kan faktisk være mer omfattende enn du tror:
Noen ganger kan man også få erstatning for tort og svie, i tillegg til vanlig erstatning for økonomisk tap. Det er en form for oppreisning som følger av ikke-økonomisk tap. Det er vanlig å kreve oppreisning dersom noen opptrer grovt uakstomt eller forsettelig.
Utgangspunktet er at man må bære tapene sine selv. For at noen andre skal måtte betale erstatning for skaden, må det foreligge et ansvarsgrunnlag. Ansvarsgrunnlaget kan være at man har opptrådt uaktsomt, eller med forsett. Etter skadeserstatningsloven kan eksempelvis arbeidsgiver bli erstatningsansvarlig for skade som voldes av dine ansatte. Hundeeiere er ansvarlige for skader som hundene deres påfører andre, og foreldre kan være erstatningsansvarlige for skader som skyldes barna deres.
I noen tilfeller kan ansvaret også være delt. Erstatningsoppgjøret kan i så fall bli redusert på grunn av medvirkning til skaden. Det er for eksempel vanlig at forsikringsselskaper avkorter utbetalingen hvis det viser seg at forsikringstaker ikke overholder avtalevilkårene.
Men du må være obs på at ingen trenger å ha skylden for at du skal kunne kreve erstatning ved bilulykker. Ifølge bilansvarsloven må alle som eier motorvogn ha ansvarsforsikring. Forsikringen sørger for at alle får erstatning for personskader. Skadelidte for også dekket økonomisk tap som følger av skade på kjøretøy eller eiendeler. Formålet er å beskytte alle trafikanter og sikre at skadelidte får erstatning, selv i situasjoner hvor ingen egentlig kan klandres.
Etter at du har slått fast at det har skjedd et økonomisk tap — og at noen kan bebreides for skaden — er neste steg å finne ut om det er en årsakssammenheng mellom disse. Hvis en person sykler i beruset tilstand og skader et barn, er det en direkte sammenheng mellom personens oppførsel og skaden på ungen. Her vil for eksempel barnets klær og annet utstyr være noe man må erstatte.
Du kunne bevise at vedkommende er ansvarlig for skaden for at du skal kunne kreve erstatning fra noen andre. Med andre ord — du må ha en sterk sak for å kunne saksøke noen eller fremme erstatningskrav på andre måter. Dokumentasjon kan være avgjørende for at du får pengene du har krav på. Bevis kan for eksempel være vitneutsagn, bilder av skaden som har oppstått, dokumentasjon på utgifter, osv.
I mange saker vil mangel på dokumentasjon føre at man ikke får erstatning i det hele tatt. Det kan også føre til at man ikke får den summen som man i utgangspunktet hadde krav på. En advokat kan hjelpe deg med å skaffe den nødvendige dokumentasjonen og passe at kravet ditt fremmes på best mulig måte.
I de aller fleste tilfeller må du ha lidt et økonomisk tap for å ha rett på erstatning. Vil man ha noe erstattet, må det selvfølgelig finnes noe som kan erstattes. I enkelte tilfeller er erstatningskravet nokså logisk og enkelt å utregne, for eksempel om man har vært involvert i en mindre seriøs bilulykke.
La oss si at du ønsker å få erstatning etter en bilulykke, uten at noen har direkte skyld. Det oppstod heller ingen personskader. I så fall kan du blant annet få kompensasjon for følgende i henhold til bilansvarsloven:
Så lenge bilen din er det eneste som har pådratt seg skade, kan du nokså enkelt regne ut verdien av hva det vil koste å få skaden fikset. Skadekostnaden blir dermed lik erstatningskravet. I andre tilfeller er avgjørelsen av erstatningsbeløpet noe mer avansert. Er man for eksempel involvert i personskade, vil det ta lengre tid å avgjøre hvor mye man bør få i erstatning.
Men hva om sjåføren som forårsaket ulykken var grovt uaktsom og kjørte for eksempel i ruspåvirket tilstand? Og du ble utsatt for alvorlige personskader som følger av det? I slike tilfeller kan du i tillegg ha rett til oppreisningserstatning, også kjent som erstatning for tort og svie. Du kan også ha krav på erstatning utover det økonomiske, for eksempel som kompensasjon for betydelig angst, søvnproblemer eller frykt for å kjøre bil igjen.
La oss si at du jobber på et lager og blir skadet når en tung pall faller ned og treffer deg. Årsaken er mangelfullt sikkerhetsutstyr. Skaden er alvorlig og krever omfattende behandling og rehabilitering. Erstatningsoppgjør ved yrkesskade inkluderer blant annet:
Erstatningskrav ved yrkesskader ofte involverer flere parter som arbeidsgiver, NAV, og forsikringsselskaper. Det kan derfor være både komplisert og tidkrevende å fremme krav om erstatning. Vi anbefaler derfor at du kontakt en dyktig advokat som kan hjelpe deg videre.
Nå tenker du kanskje: “Hvorfor trenger jeg egentlig en advokat for å fremme erstatningskrav? Kan jeg ikke bare gjøre det selv?” Det er et godt spørsmål. Selv om det er mulig å opprette krav om erstatning på egen hånd, kan det likevel være smart å få juridisk biståand. Og heldigvis finnes det flere måter å få hjelp, uten at advokaten koster så mye.
I Norge finnes det egne ordninger for fri rettshjelp. Som regel er det en inntektsgrense og formuesgrense som setter stopper for hvem som kvalifiserer for denne ordningen. Inntektsgrensen for enslige er 350 000 kroner, og inntektsgrensen for ektefeller og samboere er 540 000 kroner. I begge tilfeller er formuesgrensen på 150 000 kroner. Det finnes også spesialiserte organisasjoner og foreninger som tilbyr gratis advokathjelp innenfor spesifikke områder. JURK tilbyr for eksempel gratis juridisk rådgivning til kvinner.
Men hva om du tjener litt over disse grensene? Fortvil ikke – det finnes andre muligheter. Mange er ikke klar over at de allerede kan være dekket av en rettshjelpsforsikring gjennom andre forsikringer de har, for eksempel bilforsikring eller reiseforsikring. Vi anbefaler derfor at du leser gjennom forsikringsavtalen nøye for å se hva du kan ha krav på.
Det er flere som velger å fremme erstatningskrav gjennom såkalt “no cure, no pay”. Denne ordningen innebærer at advokaten kun får betalt hvis du vinner saken. Du risikerer dermed ikke å sitte igjen med en stor advokatregning hvis saken ikke fører frem. Men hvis du vinner, må du betale advokaten en viss prosentandel av erstatningsoppgjøret.
Full erstatning innebærer at erstatningen skal dekke alt det økonomiske tapet du har som følge av skaden. Økonomisk sett, skal det rett og slett være som om skaden aldri skjedde. Samtidig innebærer det at du ikke vil få mer enn tapet du har hatt. Om det er flere som er ansvarlige for skaden din, så har du ikke krav på dobbel erstatning fra alle parter.
Erstatningen skal kun jevne ut situasjonen, uten at den finansielt forbedrer livet til skadelidte ytterligere. I enkelte andre tilfeller har også den skadelidte krav på erstatning for beregnet økonomisk tap i fremtiden. Dette gjelder i de fleste tilfeller ved personskader som har langvarig effekt på individet.
Det skal alltid gjøres en grundig vurdering av de fire erstatningspostene, altså påløpt inntektstap, påløpte merutgifter, fremtidig inntektstap og fremtidige merutgifter. Regelen om full erstatning skal alltid suppleres med utmålingsprinsipper som for eksempel skadelidtes tapsberegningsplikt. Denne innebærer at du plikter å ta ansvar for at tapet ikke blir større enn nødvendig.
Få tilbud fra 3 advokater innen erstatningsrett. Tjenesten er gratis og uforpliktende.
Mange lurer på om de ikke kan fremme erstatningskravet selv. I utgangspunktet er det ingenting i veien for at du tar saken i egne hender, men utfallet vil ikke nødvendigvis være til din fordel. For mange er hjelp fra advokat et viktig verktøy for å få de erstatningssummene de har krav på. Advokaten kan hjelpe deg med å regne ut hvor stor erstatningssum du har krav på, og hvilke utgiftsposter som er aktuelle i saken din.
Om man får dekket advokatutgiftene gjennom forsikringer eller ordninger for fri rettshjelp, er det ingen grunn til å la være å kontakte advokaten. Husk også at mange advokater tilbyr en innledende konsultasjon til en rimelig pris eller til og med gratis. Det kan være en god mulighet til å få en første vurdering av saken din og diskutere potensielle kostnader og strategier videre. Lykke til!
Erstatningskrav kan defineres som et krav om en kompensasjon for en negativ effekt som lar seg verdsettes i penger.
Det som kan kreves i et erstatningskrav er kompensasjon (godtgjørelse) i form av penger. Dette er for å gjøre opp for en negativ effekt som har ført til et økonomisk tap.
Du har rett på erstatning når du har lidt et økonimisk tap som følge av en negativ effekt du har blitt påført, og de andre vilkårene for erstatning er oppfylt.
Vilkårene for erstatning (utenfor avtaleforhold) er økonomisk tap, årsakssammenheng og erstatningsrettslig ansvarsgrunnlag.