Bilde

STORT SKADEPOTENSIAL: Bilulykker kan medføre store skader på ting og personer. Slike skader kan utløse erstatningskrav.

Erstatning etter bilulykke – slik går du frem

Sist oppdatert: 16. september 2024

Vil du kreve erstatning etter bilulykke? En trafikkulykke kan ha store konsekvenser for din fysiske helse, økonomiske situasjon og livskvalitet. Derfor har du som oftest rett til erstatning etter en ulykke som resulterte i en eller flere personskader. Denne rettigheten er forankret i norsk lov. Men prosessen for å oppnå rettferdig erstatning er imidlertid ofte kompleks og tidkrevende. Det kan igjen føre til ytterligere stress i en allerede vanskelig situasjon. Vi ønsker å gjøre det litt enklere for deg å komme i gang med denne komplette guiden til trafikkskadeerstatning.

Kortversjonen

  • For at du skal få erstatning, må 3 vilkår være oppfylt: Ansvarsgrunnlag, årsakssammenheng og økonomisk tap.
  • Om du har vært i en trafikkulykke, er det viktig å dokumentere så mye som mulig. Bilder fra skadestedet, utfylling av skadeskjemaet, politidokumenter, osv. kan være avgjørende for erstatningen.
  • Dokumentasjon på skader som oppstår som følge av ulykken er også viktig. Det kan for eksempel være snakk om skader som forverrer seg, eller som kan linkes til ulykken på andre måter.
  • Meld skaden til forsikringsselskapet så raskt du kan, og sørg for at du legger ved relevant dokumentasjon.
  • Du kan få erstatning for tap som følger av ulykken. Ved varige skader kan du ha krav på menerstatning.

Bilansvarsloven gir det rett til erstatning etter bilulykke og trafikkuhell

Din rett til erstatning etter en ulykke som som sagt forankret i norsk lov — rettere sagt bilansvarsloven. Bilansvarsloven sier at alle som eier en motorvogn må ha ansvarsforsikring. Forsikringen gir erstatning til den skadelidte, selv om det er ingen som har skyld i trafikkuhellet. Den dekker personskader på alle involverte parter, samt økonomisk kompensasjon på motpartens bil, eiendeler eller bygninger. Involverte parter kan for eksempel være sjåfører, passasjerer, syklister og fotgjengere.

Bilanvsarsforsikringen dekker derimot ikke eventuelle reparasjoner eller skader på forsikringstakerens eiendeler eller kjøretøy. Men hva skjer hvis det ansvarlige kjøretøyet ikke er forsikret eller er ukjent? Jo, da trer Trafikkforsikringsforeningen inn istedenfor. Trafikkforsikringsforeningen fungerer som et sikkerhetsnett som ivaretar skadelidtes rettigheter.

Du kan få erstatning etter trafikkuhell under bilansvarsloven hvis du har vært i en ulykke som involverte en motorvogn. Det betyr at forsikringen dekker skader etter uhell med bil, lastebil, motorsykkel og små, motoriserte kjøretøy som elsparkesykkel. Loven dekker dermed ikke bare tradisjonelle kollisjoner. Den dekker også andre typer skader som oppstår på grunn av kjøretøyets egenskaper eller bruk. For eksempel, du kan ha rett til erstatning hvis du faller av et lasteplan eller blir skadet mens kjøretøyet står stille.

Vi hjelper deg å finne advokat innen erstatningsrett

Få tilbud fra 3 advokater innen erstatningsrett. Tjenesten er gratis og uforpliktende.

Du kan få dekket advokathjelp gjennom din forsikring

Mange er ikke klar over at deres forskringen kan dekke advokatutgifter, blant annet for å få hjelp med å kreve erstatning etter en bilulykke eller et trafikkuhell. I de fleste tilfeller vil den ansvarlige bilens forsikringsselskap være forpliktet til å dekke rimelige og nødvendige advokatutgifter for den skadelidte. Men du kan også få rettshjelpsdekning gjennom egne forsikringer, for eksempel bilforsikring og reiseforsikring.

Vi anbefaler at du gjør følgende for å sjekke om du har rettshjelpsforsikring inkludert i dine forsikringsavtaler:

  • Ta en titt på forsikringene dine og les nøye gjennom avtalen.
  • Ring forsikringsselskapet ditt. Fortell dem om ulykken og si at du ønsker juridisk hjelp.
  • Velg en advokat som er god på trafikkskader. Spør både advokaten og forsikringsselskapet om hvor mye hjelp du kan få.

De fleste forsikringsselskaper lar deg velge advokat selv. Dermed kan du velge en advokat som du stoler på og som har den rette ekspertisen for nettopp din sak. Men du må være obs på at forsikringen kun dekker kostnader som er “rimelige” og “nødvendige”. Vi anbefaler derfor at du velger noen som har konkurransedyktige priser, selv om forsikringsselskapet betaler. Og husk at du uansett må betale en egenandel.

Les også

Se hvordan du får dekket advokathjelp gjennom din forsikring

Bilde av hus i brann. Brukt som illustrasjon i artikkel om temaet rettshjelp og advokat gjennom forsikring.

Tre hovedvilkår for trafikkskadeerstatning

Du har som oftest rett til erstatning om du har vært utsatt for en bilulykke som resulterte i en eller flere personskader. Du kan også få erstatning for andre trafikkskader som skader på kjøretøy eller egendeler. En personskade til enhver fysisk eller psykisk skade som en person pådrar seg som følge av en trafikkulykke. Det kan være alt fra akutte fysiske traumer til langvarige psykiske lidelser.

Personskader kan variere betydelig i alvorlighetsgrad og varighet. De kan inkludere alt fra mindre kutt og blåmerker til alvorlige bruddskader, indre skader, hodeskader eller varige funksjonsnedsettelser. Psykiske skader regnes også som personskade, for eksempel posttraumatisk stresslidelse (PTSD) eller andre traumenrelaterte tilstander. Enkelte skader etter trafikkuhell kan være mindre synlige der og da, for eksempel nakkesleng.

Men slike skader kan likevel ha langvarige og alvorlige konsekvenser for den skadelidte. Erstatningsvurderingen skal derfor ta hensyn til både de umiddelbare og de langsiktige konsekvensene av skaden. Det er imidlertid tre hovedvilkår som må være oppfylt for å få trafikkskadeerstatning. La oss se nærmere på disse.

1. Ansvarsgrunnlag

Det første og kanskje mest grunnleggende vilkåret for trafikkskadeerstatning er ansvarsgrunnlag. En motorvogn må volde eller forårsake trafikkskade for at du skal ha rett til erstatning ved en bilulykke i henhold til bilansvarsloven. I de fleste tilfeller er dette kriteriet enkelt å fastslå, særlig ved klassiske kollisjoner eller påkjørsler. Likevel kan det oppstå situasjoner der ansvarsgrunnlaget ikke er like åpenbart.

Eksempler på tvilstilfeller inkluderer hendelser knyttet til lasting og lossing av kjøretøy, samt ved av- og påstigning. Det kan være utfordrende å avgjøre om det var selve bilen, lasten eller noe annet som var skyld i skaden. Man må ta en grundig vurdering av hendelsesforløpet og de spesifikke omstendighetene rundt ulykken.

Vi anbefaler at du tar kontakt med en advokat som har spesialisert seg på trafikkskader, hvis du er usikker på om din skade faller inn under motorvognens ansvarsgrunnlag. Han eller hun kan hjelpe deg med å vurdere om du har tilstrekkelig juridisk grunnlag til å gå videre med erstatningssaken.

Bilde av en bil som har vært i en ulykke. To personer sitter foran den, den ene skriver på en notatblokk. Den har en skade foran. Brukt som illustrasjon i artikkel om å kreve erstatning etter bilulykke og trafikkuhell.
VIKTIG MED DOKUMENTASJON: Det er viktig å dokumentere skadene rett etter hendelsen, slik at det ikke blir uenighet i etterkant om hva som faktisk var en følge av ulykken.

2. Årsakssammenheng

En grunnleggende forutsetning for å få trafikkskadeerstatning er at skaden din må ha oppstått som en direkte følge av en trafikkulykke. Du må med andre ord innfri kravet om årssakssammenheng for at du skal kunne få erstatning etter en bilulykke. I tillegg må du kunne dokumentere sammenhengen på en tilfredsstillende måte for at du skal ha rett til erstatning. Noen ganger kan være vanskelig å dokumentere skader etter en ulykke, særlig hvis:

  • Den skadelidte allerede hadde lignende plager før ulykken
  • Det finnes ikke objektive bevis som tydelig dokumenterer skaden

Lovverket stiller klare krav: trafikkuhellet må ha vært en”nødvendig betingelse” for skaden du har pådratt deg. Det betyr at skaden ikke ville ha oppstått hvis bilulykken ikke hadde funnet sted. Dokumentasjon og bevis på årsakssammenhengen kan blant annet inkludere:

  • Grundig gjennomgang av medisinske journaler fra før og etter ulykken
  • Analyse av spesialistvurderinger fra relevante medisinske fagområder
  • Vurdering av skadeforløpet og symptomenes utvikling over tid
  • Sammenligning av din helsetilstand før og etter ulykken
  • Evaluering av annet som kan ha påvirket din helsetilstand

Noen ganger kan det være nødvendig å kontakte en spesialisten som har høy faglig kompetanse innen det relevante medisinske feltet. Spesialisten bør også ha erfaring med å vurdere skader i forbindelse med erstatningssaker. Deretter kan advokaten din tolke de medisinske rapportene og vurdere dem opp mot juridiske krav. På den måten øker du sjansene for at du skal få den erstatningen som du har rett til etter en ulykke.

3. Økonomisk tap

Det tredje og siste hovedvilkåret for å få erstatning etter en bilulykke er at skaden må ha medført et økonomisk tap. Du må i tillegg kunne dokumentere dette tapet. Dette er et viktig prinsipp innen erstatningsrett, ettersom erstatning skal kompensere for faktiske økonomiske konsekvenser av skader. Økonomisk tap kan være så mangt, men vi snakker som regel om tapt inntekt og økte utgifter.

Tapt inntekt inkluderer blant annet:

  • Umiddelbart inntektstap på grunn av sykefravær
  • Redusert inntekt ved delvis arbeidsevne
  • Fremtidig inntektstap ved varig nedsatt arbeidsevne
  • Tap av fremtidige karrieremuligheter og lønnsutvikling

Økte utgifter inkluderer blant annet:

  • Medisinske behandlinger og rehabilitering
  • Medisiner og hjelpemidler
  • Tilpasning av bolig eller kjøretøy
  • Økt behov for hjelp i hjemmet eller til barnepass
  • Transportkostnader til og fra behandling

Økonomisk tap må kunne beregnes og dokumenteres på en nøyaktig og troverdig måte for at du skal ha rett til erstatning ved et trafikkuhell. Eksempler på bevis inkluderer blant annet:

  • Lønnsslipp og skattemeldinger for å påvise inntektstap
  • Kvitteringer og fakturaer for medisinske utgifter
  • Uttalelser fra arbeidsgiver om redusert arbeidsevne eller tapte karrieremuligheter
  • Medisinske vurderinger som underbygger fremtidig inntektstap eller utgiftsbehov

Beregningen tar hensyn til både umiddelbare økonomiske konsekvenser og langsiktig tap. Dermed kan du også inkludere redusert pensjonsopptjening eller behov for omskolering til et mindre krevende yrke i trafikkskadeerstatningen. Men du kan også få andre erstatninger etter et trafikkuhell, utover å få dekket økonomisk tap.

Andre erstatninger etter en ulykke

Du kan ha krav på menerstatning ved omfattende skader som medfører varig medisinsk invaliditet på over 15 %. Trafikkskadde kan også ha rett på oppreisningserstatning utbetalt direkte under ansvarsforsikringen. Denne erstatningen skal kompensere for den fysiske og psykiske belastningen skaden har medført, utover det økonomiske tapet.

Oppreisningserstatning blir utbetalt ved alvorlige skader eller når skaden er påført under spesielt graverende omstendigheter. Du kan også få erstatning for tort og svie, dersom motparten har opptrådt grovt uaksomt, for eksempel ved å kjøre i beruset tilstand.

Les også

Se om du har krav på menerstatning etter et trafikkuhell

menerstatning

Slik går du frem for å få erstatning etter en bilulykke

Det er viktig å handle raskt og systematisk for å sikre at dine rettigheter blir ivaretatt, samt at du får den erstatningen du har krav på etter en ulykke. Vi skal nå guide deg gjennom de nødvendige stegene du må bør ta etter et trafikkuhell. Du øker sjansene dine for å få trafikkskadeerstatning betydelig ved å være så grundig og nøyaktig som du kan. Husk at du trenger god dokumentasjon for å få et rettferdig erstatningsoppgjør.

Dokumentasjon på skadestedet

Om du havner i en trafikkulykke er det anbefalt å dokumentere så mye som mulig fra skadestedet for å kunne kreve trafikkskadeerstatning. Om det er en ulykke hvor man mistenker personskader er det anbefalt å tilkalle politiet. Politidokumenter kan være sentrale bevis i en senere forsikringssak. Om politiet ikke blir tilkalt er det viktig at du dokumenter så mye som mulig selv.

Er det en ulykke som involverer flere parter? Da er det viktig at skademeldingen blir fylt ut og signert av alle som er involvert. Dokumenter gjerne med bilder der det kan være vanskelig å produsere en god beskrivelse av skadene. Du bør også dokumenter hendelsesforløpet, samt skyldspørsmålet om det lar seg gjøre. 

Det er også sterkt anbefalt å skrive ned både vitneutsagn og telefonnummeret til vitner. Du bør forberede de på at de kan bli kontaktet i forbindelse med saken. Vitner kan være det som gjør at saken går i din favør, særlig hvis det skulle oppstå spørsmål rundt alvorligheten av ulykken eller hendelsesforløpet. Du kan ikke kreve erstatning etter en bilulykke, hvis du ikke har god dokumentasjon.

Dokumentasjon av skaden som oppsto som følge av ulykken

Om du mistenker følgeskader etter trafikkuhellet bør lege kontaktes og besøkes omgående. Også her er det viktig å dokumentere så mye som mulig. Du trenger denne dokumentasjonen for å kunne kreve trafikkskadeerstatning. Det er forskjellige krav til hva som må dokumenteres og til hvilken tid. Akutte skader må dokumenteres innen 72 timer.

I perioden etter (uker og måneder) må det kunne dokumenteres det som kalles “brosymptomer”. Med brosymptomer menes skader som er direkte knyttet til de som ble dokumentert i den akutte fasen. Dersom symptomene forsvinner eller de ikke dokumenteres løpende i journal hos lege, vil forsikringsselskapene kunne argumentere for at plagene skyldes noe annet og ikke trafikkulykken.

Den skadelidende må derfor dokumenterer alle symptomer og skader som kan linkes til ulykken forløpende — ellers kan han eller hun miste sin rett til erstatning etter en trafikkulykke.

Meld inn skaden til ansvarlig forsikringsselskap

Meld inn skaden/ulykken til det ansvarlige forsikringsselskapet så tidlig som mulig. Se i skademeldingen hvis du ikke vet hvilke forsikringsselskap du skal kontakte. Du kan også kontakte politiet, dersom de bisto på ulykkesstedet. Ta også kontakt med ditt eget forsikringsselskap og opplys de om de samme tingene. Forsikringsselskapet ditt kan også hjelpe deg med å ta kontakt med motparten.

Les også

Påkjørt av bil? Se dine rettigheter her

Dette kan du få dekket/ få erstatning/ få oppreisning for ved trafikkulykke:

Det er krevende å sette seg inn i alle de forskjellige erstatningspostene du kan ha krav på, hvilke særvilkår som gjelder for hver enkel post og hvordan søknadsprosessen fungerer. Vi anbefaler derfor at du tar kontakt med en advokat som har trafikkskadeerstatning som sitt fagfelt. Det kan godt hende at du har krav på noen av postene, selv om skaden du ble påført ikke oppfyller kravet om erstatning på samtlige poster. 

Her er noen av de forskjellige formene for erstatning/kompensasjon du kan ha krav på om du har blitt skadd i en bilulykke.

  • Menerstatning
  • Utgifter knyttet til skaden
  • Inntektstap
  • Hjemmearbeidstap
  • Oppreisningserstatning
  • Forsørgertap
  • Skatteulempe

Du bør be om en grundig vurdering av erstatningssaken din for å se hva du kan ha krav på. En advokat kan hjelpe deg med dette. Kanskje har du rett på menerstatning for varige plager? Eller kompensasjon for tiden du ikke kunne hjelpe til hjemme? En helhetlig vurdering er derfor nødvendig for at du skal ha rett til full erstatning etter ulykken.

En advokat kan hjelpe deg med å få erstatning etter bilulykke

Har du vært involvert i en trafikkulykke? Da er det godt å vite at du sannsynligvis ikke trenger å bekymre deg for advokatutgifter. I de fleste tilfeller dekker forsikringen din disse kostnadene. Men hvorfor er det så viktig å engasjere en advokat? Vel, det kan være tidkrevende og utfordrende å kreve erstatning etter et trafikkuhell. En advokat kan blant annet:

  • Sikre at erstatningssaken din blir grundig vurdert
  • Tolke kompliserte forsikringsvilkår og lovverk
  • Støtte deg under forhandlinger med forsikringsselskaper
  • Øke sjansene for at du får erstatning for alt du har krav på etter en ulykke

Det handler ikke bare om å få trafikkskadeerstatning — du skal også få riktig erstatning etter en bilulykke. En advokat med spesialisering innen trafikkskader kan avdekke erstatningsmuligheter du kanskje ikke engang visste at du hadde. De kan også vurdere langsiktige konsekvenser av skaden. Dermed sikrer du at fremtidige behov også blir tatt hensyn til i erstatningsoppgjøret.

Vi hjelper deg å finne advokat innen erstatningsrett

Få tilbud fra 3 advokater innen erstatningsrett. Tjenesten er gratis og uforpliktende.

Konklusjon: Dette bør du gjøre for å få erstatning etter trafikkulykke

Vi anbefaler at du tar kontakt med en advokat snarest for å ivareta din rett til erstatning etter en ulykke. Advokaten kan også hjelpe deg om du vil klage på forsikringsoppgjøret. Husk at god dokumentasjon er helt nødvendig for at du skal ha god sak. Du bør derfor ikke vente lengre enn nødvendig før du fremmer kravet ditt.

Du sikrer at dine rettigheter blir ivaretatt ved å få hjelp av advokat. Dermed øker du også sjansen for at du får den erstatningen du har krav på etter en bilulykke. Lykke til!

Få svar på ofte stilte spørsmål om erstatning etter bilulykke

frase

Hvem kan kreve erstatning etter en bilulykke?

Personer som har blitt skadet i en bilulykke, enten som fører, passasjer, fotgjenger, eller syklist, kan kreve erstatning. Også etterlatte etter en person som har omkommet i en trafikkulykke kan kreve erstatning.

frase

Hvilke typer erstatning kan man kreve etter en bilulykke?

Etter en bilulykke kan man kreve ulike typer erstatning, som for eksempel menerstatning, erstatning for tapt arbeidsfortjeneste, erstatning for utgifter til medisinsk behandling, og oppreisning for tort og svie.

frase

Hva er viktige faktorer for å vurdere erstatningskrav etter en bilulykke?

Noen viktige faktorer som vurderes når man skal fastsette erstatningskrav etter en bilulykke inkluderer skyldfordelingen mellom partene, alvorlighetsgraden av skadene, og de økonomiske konsekvensene for den skadelidte.

frase

Hvorfor er det viktig å få hjelp av en advokat ved erstatningskrav etter bilulykke?

Det er viktig å få hjelp av en advokat ved erstatningskrav etter bilulykke fordi en advokat har erfaring og kompetanse på området og kan bistå i prosessen med å sikre at du får den erstatningen du har krav på. En advokat kan også hjelpe med å vurdere om erstatningstilbudet fra forsikringsselskapet er rettferdig og tilstrekkelig.

Advokatmatch er en tjeneste levert av Lead Service AS

Org. nr. 922 997 454