ADVOKATUTGIFTENE KAN DEKKES: I mange saker vil forsikringen din dekke advokatutgiftene, for eksempel ved skade på hus eller innbo.
Sist oppdatert: 9. september 2024
Dekker din forsikring kostnader for advokat?Det korte svaret er: Ja, sannsynligvis. De aller fleste dropper å lese igjennom alle forsikringsvilkårene når de tegner en forsikring. Men i de aller fleste forsikringsavtalene vil det være en klausul som omhandler rettshjelpdekning. Det gjelder ikke hva som helst. En båtforsikring vil selvsagt ikke dekke advokathjelp ved en skilsmissetvist. Det er derimot sannsynlig at en innboforsikring vil dekke rettshjelp ved nabotvist eller håndverkertvist.
Er du nysgjerrig på hva du kan ha krav på? Og hvordan du bør gå frem for å kreve rettshjelpdekning gjennom forsikringsavtalen din? Da må du lese videre — her er alt du må vite om rettshjelpforsikring.
Rettshjelpsdekning er helt enkelt dekning av juridisk bistand. Det gjelder i all hovedsak dekning av advokat, men kan inkludere mer. En del forsikringer dekker for eksempel også dokumentasjonsutgifter fra takstmann og rettsgebyrer. I Norge har vi også noe som heter fri rettshjelp. Du har krav på fri rettshjelp i sivile saker, dersom du tjener under en viss sum. Dette ble vedtatt i 2009. Du kan sjekke oppdaterte inntekts- og formuesgrenser for fri rettshjelp hos Statsforvalteren.
Det har blitt mer enn dobbelt så dyrt å føre en rettssak siden 2009. Det viser seg at mange må ta opp forbrukslån for å forsvare seg, ettersom de tjener over grensen — men de har likevel ikke tilstrekkelig inntekt til å betale advokaten selv. Da er det greit å vite at din forsikring kanskje dekker kostnadene for advokat.
Få tilbud fra 3 advokater innen forsikring. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.
Det må ha oppstått en tvist for å i det hele tatt kunne motta rettshjelp. En tvist er noe som oppstår etter en part i saken har lagt frem et krav. Kravet må deretter enten avvises, bestrides eller helt enkelt ignoreres av motparten. En forsikring vil derfor ikke dekke rettshjelp ved en straffesak — og som regel ikke en sak mot det offentlige heller.
Forsikring dekker utgifter for advokat og rettshjelp, så lenge utgiftene er rimelige og nødvendige. En bil- eller båtforsikring vil til eksempel dekke rettshjelp ved feil og mangler observert i etterkant av et kjøp av kjøretøy. Kjøper kan dermed legge inn et krav om heving av bilkjøp eller eventuelt få avslag i pris. Det finnes advokater som spesialiserer seg på bilsaker.
Mange er ikke klar over at innboforsikringen deres inkluderer rettshjelpsdekning. De fleste av oss tenker på innboforsikring som en slags beskyttelse ved innbrudd eller vannskader. Men den kan faktisk dekke langt mer. Hvis du har rettshjelpforsikring gjennom en innboforsikring, kan du altså få dekket utgifter for advokat og rettshjelp i spesifikke saker. Eksempler på slike saker er rettslige tvister med en håndverker som har gjort en dårlig jobb i hjemmet ditt. Du kan også få hjelp om det oppstår nabokonflikter.
Det kan godt hende at du har rettshjelpforsikring gjennom din reiseforsikring. Forsikringen dekker da kostnader for advokat og rettshjelp om du havner i en rettslig tvist mens du er på reisefot. Kanskje du leier en bil og havner i en disputt med utleieselskapet? Eller at du får problemer med hotellet du bor på? I slike situasjoner kan du få rettshjelpsdekning.
Husforsikring er enda en forsikring som stort sett alltid dekker advokathjelp. Innboforsikring dekker det som ikke er fastmontert, for eksempel møbler. Husforsikring dekker derimot selve bygningen og alt som er fastmontert i den. Forsikringen dekker blant annet utgifter til advokat og/eller vitner, rettsgebyrer, sakkynding bistand som for eksempel skadetakst fra takstmann.
Generelt sett er forsikringsselskapene ganske rause. Rettshjelpforsikring dekker nemlig advokathjelp ved alle rettslige tvister, bortsett fra de som er spesifikt unntatt i vilkårene. De fleste forsikringer har ganske like vilkår for hva du kan få rettshjelpdekning for eller ikke. Typiske tvister som faller utenom er tvister relatert til yrke og arbeid.
Det er heller ikke vanlig at en forsikring dekker advokat og rettshjelp ved saker som angår familieforhold, for eksempel arveoppgjør, skilsmisse og barnefordeling. Eier du flere eiendommer? Din forsikring gir kun rettshjelpdekning for den spesifikke eiendommen er forsikret. Du må tegne forsikring for både leiligheten og hytta hvis du vil ha fullstendig beskyttelse.
Du bør også sjekke hva som skjer om du taper saker. Det er nemlig vanlig at du i så fall blir pålagt å dekke motpartens rettshjelp og kostnader. Og det er det ikke alle forsikringer som dekker. Du bør derfor ta en grundig titt på forsikringsvilkårene dine.
Selv om du får rettshjelpsdekning gjennom din forsikring, risikerer du likevel å betale en viss egenandel for advokat og rettshjelp. Egenandelen består ofte av to deler: en fast sum du betaler uansett og en prosentandel av de totale kostnadene. De fleste forsikringsavtaler har også et kostnadstak. Men det finnes forsikringsselskaper som tilbyr forsikringer med utvidede rettigheter og høyere tak.
La oss si at kostnadene for advokathjelp havnet på 100 000 kroner og forsikringsselskapet har et tak på samme sum. Du må først betale en fast egenandel på 4000 kroner. Deretter må du dekke 20 % av de resterende kostnadene selv. Du kan dermed få dekket 75 000 kroner av de totale utgiftene.
Lettelsen kan være stor når du oppdager at din forsikring dekker utgifter for advokat og rettshjelp. Men det er ikke alltid så enkelt som det høres ut. Du må først og fremst sette deg grundig inn i vilkårene for rettshjelpsdekning og advokathjelp. Det er for eksempel vanlig å sette en tidsfrist på ett år. Du har dermed 12 måneder på deg fra du går til advokat til du bruker rettshjelpforsikringen din.
Forsikringsselskapene krever også at tvisten må ha oppstått etter at du har tegnet forsikring. Det vil si at om tvisten var pågående eller sannsynligvis oppstod før forsikringsavtalen ble tegnet, vil du ikke få dekket rettshjelp via din forsikring. På den måten kan forsikringsselskapene forhindre at folk misbruker forsikringsavtalene.
Det første du må gjøre er å sjekke om din forsikring dekker advokathjelp og rettshjelp. Du finner denne informasjonen i forsikringsbeviset og vilkårene. Der vil du kunne se om du har en dekningsverdig sak. Med mindre annet er spesifisert i vilkårene, er det deg som forsikrede som kan søke og få refusjon for advokatkostnader.
Enkelte forsikringsselskaper betaler løpende juridiske kostnadene. Andre krever at du selv legger ut. Deretter kan du søke om erstatning. Nå er det slik at mange praktiserende advokater tilbyr å ta seg av kommunikasjonen med forsikringsselskapet. Det vil si at du først tar kontakt med en advokat angående saken din. Deretter kontakter advokaten selskapet for å finne ut av hvorvidt tvisten din vil bli dekket av rettshjelpforsikringen.
Har du behov for en advokat? Vi kan hjelpe deg med å raskt og enkelt finne en god advokat. Mange tror at forsikringsselskapet velger advokat for deg, men du har faktisk rett til å velge selv.
Det er flere ting du kan gjøre hvis ditt forsikringsselskap avslår krav om advokathjelp og rettshjelpdekning. Mange gir seg etter første avslag, men det er viktig å holde fast på kravene dine hvis du mener du har rett. Forsikringsselskaper kan også gjøre feil, og du har rett til å klage på avgjørelsen. Begynn med å gå grundig gjennom avslagsbrevet.
Hvorfor ble kravet avslått? Er det noe du kan gjøre for å styrke saken din? Kanskje du kan skaffe mer dokumentasjon eller presisere argumentene dine? Les nøye vilkårene for rettshjelpdekning i forsikringsavtalen din — det kan hende du finner viktig informasjon der som du kanskje har oversett.
Deretter bør du kontakte forsikringsselskapet ditt. Ring eller send en e-post. Be dem om en grundig forklaring på hvorfor du ikke fikk dekket advokat gjennom din forsikring. Noen ganger kan det være misforståelser som er lett å ordne opp i. Hvis du fortsatt ikke får medhold, er neste steg å sende en formell klage til forsikringsselskapenes klagenemnd.
Her er noen tips for klagen:
Det finnes også advokater som spesialiserer seg innen forsikringsrett. Disse advokatene kjenner forsikringsbransjen ut og inn og vet akkurat hva du bør gjøre. De kjenner også godt til vilkårene i ulke forsikringene. Men aller først bør du tenke deg nøye om. Er saken din stor nok til å forsvare utgifter til advokat? Advokathjelp kan fort bli dyrt, så vurder om verdien av kravet ditt er høyt nok til å forsvare kostnadene.
Du kan som sagt velge advokat selv, til tross får at du får dekket rettshjelp og advokathjelp gjennom din forsikring. Men hvordan i all verden skal du velge rett person til oppdraget? Du bør først og fremst se etter noen som har relevant ekspertise og kunnskap. Dreier det seg om for eksempel om en nabotvist eller trenger du hjelp til bilreklamasjon?
Det er også viktig å sammenligne priser hos ulike advokatfirmaer. Prisforskjellene kan være ganske store på tvers av ulike advokatfirmaer. Husk at din forsikring kun dekker rimelige kostnader for rettshjelp. Forsikringsavtalen din har i tillegg et kostnadstak. Men når det er sagt, bør du ikke nødvendigvis gå for den billigste du finner. Se heller etter en erfaren og flink advokat som tilbyr konkurransedyktige priser.
Selv den beste advokaten kan ikke garantere seier i enhver sak. Du bør derfor se etter en som er ærlig om sjansene dine, og ikke en som lover gull og grønne skoger. Ikke vær redd for å stille mange spørsmål når du snakker med dem. Hvordan vil de håndtere saken din? Hvilken strategi ser de for seg? Og ikke minst — hvordan tar de betalt? Noen advokater tar timepris, mens andre tilbyr fastpris.
Kjemi er også viktig. Du trenger ikke bli bestevenner med advokaten din, men dere bør i det minste kunne kommunisere godt. Til syvende og sist handler det om å finne en advokat som ikke bare har den rette kompetansen, men som også forstår dine behov og mål. Det er verdt å bruke litt tid på å velge rett person til å representere deg.
Få tilbud fra 3 advokater innen forsikring. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.
Det kan godt hende at din forsikring dekker advokathjelp hvis du havner i en tvist. Innboforsikring, bilforsikring og reiseforsikring er gode eksempler på forsikringsavtaler som ofte inkluderer rettshjelpdekning. Men husk at dette er ingen blankofullmakt til gratis advokathjelp. Du må sette deg grundig inn i vilkårene for å se hva om gir dekning eller ikke. Du må også sjekke egenandelen og kostnadstaket.
Ta kontakt med forsikringsselskapet for å få nærmere informasjon. Forklar situasjonen din og be om en vurdering. Og husk — du har rett til å velge advokat selv. Lykke til!
Rettshjelpsforsikringen dekker et bredt spekter av saker, blant annet eiendomstvister, arbeidsrett, arv, familierett og erstatningsrett. Det er imidlertid viktig å merke seg at dekningen kan variere mellom ulike forsikringsselskaper og forsikringsavtaler, så det er viktig å sjekke vilkårene i din egen forsikring.
Rettshjelpsforsikring er ofte inkludert i innboforsikringen, men kan også være en del av andre forsikringspakker. Du kan finne ut om du har rettshjelpsforsikring ved å kontakte forsikringsselskapet ditt eller sjekke forsikringsavtalen din.
Dersom du ønsker å benytte deg av rettshjelpsforsikringen, bør du først kontakte forsikringsselskapet ditt for å få bekreftet at saken din er dekket. Deretter kan du kontakte en advokat og informere om at du ønsker å benytte deg av rettshjelpsforsikringen. Advokaten vil deretter sende en søknad til forsikringsselskapet om dekning av kostnadene.
Ja, det er vanligvis en egenandel ved bruk av rettshjelpsforsikring. Egenandelen varierer mellom ulike forsikringsselskaper og forsikringsavtaler, og det er viktig å sjekke vilkårene i din egen forsikring for å finne ut hvor mye egenandelen er.