Bilde

ET NØDVENDIG ONDE: Selv om advokatutgiftene kan bli dyre, vil det være mer kostbart å tape saken. Da må man ofte betale motpartens utgifter i tillegg til sine egne.

Pris på advokat: Hva er normal pris for advokat?

Sist oppdatert: 4. september 2024

Trenger du juridisk hjelp, men du frykter høye advokatpriser? Eller lurer du på hva som egentlig er normal pris på advokat? En advokat er en god og ofte helt nødvendig hjelp innenfor en rekke saker. Hvis du for eksempel skal i retten eller vil opprette ektepakt eller testament, er det naturlig ta kontakt med en advokat for å sikre at alt blir som du har tenkt.

Mange kvier seg for å ta kontakt med advokat på grunn av høye timepriser og kostnader. Men advokatutgifter kan faktisk variere ut ifra hva slags sak det er snakk om. Noen ganger kan du også få dem dekket eller få skattefradag. I denne artikkelen kan du lese mer om hva som er gjennomsnittlige priser på advokat og hvordan du kan redusere kostnadene.

Kort oppsummering

  • Advokatens timepris vil variere ut ifra sakens art og omfang. Prisen som oppgis på nettsidene er som regel veiledende, og din pris kan bli høyere eller lavere.
  • Det er som regel advokatens tidsbruk som påvirker totalsummen i størst grad. Følgelig vil en reduksjon i advokatens tidsbruk kunne redusere kostnadene betraktelig.
  • Flere har krav på å få dekket advokatutgifter gjennom ordninger som fri rettshjelp og forsikringer. Du kan i tillegg få skattefradrag i enkelte tilfeller.

Ulike måter å betale for advokattjenester

Du kan velge mellom flere betalingsmodeller, avhengig av hvilke advokattjenester det er snakk om. De vanligste måtene å betale for advokat er timepris og fastpris. Du kan spare både penger og hodebry ved å sette deg litt inn i de ulike metodene, slik at du kan velge det som passer best for saken din og behovene dine.

  • Timepris: Advokaten fakturerer en gitt pris per time.
  • Fastpris: Du betaler et visst beløp for standardiserte tjenester.
  • No cure, no pay: Denne betalingsmodellen brukes sjelden i Norge, foruten i enkelte erstatningssaker.
  • Offentlig salærsats: Advokater bruker offentlige satser ved fri rettshjelp.

Det er fordeler og ulemper med de ulike alternativene. Du bør alltid be om et detaljert prisoverslag for arbeidet som skal gjøres. Advokaten skal også gi deg en skriftlig oppdragsbekreftelse som inkluderer priser og forventet tidsbruk.

Vi hjelper deg å finne den perfekte advokaten

Få tilbud fra 3 forskjellige advokater. Helt gratis og uforpliktende

Advokat til timespris

En god advokat er verdt sin vekt i gull og vil kunne sørge for at saken ender i din favør. Samtidig er det viktig at advokaten passer innenfor budsjettet ditt. Vi anbefaler at du sammenligner advokatpriser nøye, ettersom det er store variasjoner både for timespris og fastpris.

Det er viktig å sjekke om merverdiavgiften er inkludert når du sammenligner timepris for advokater. Merverdiavgiften er på 25 %. En advokat som tilsynelatende var billigere enn de andre kan derfor vise seg å bli ganske dyre, dersom MVA ikke var inkludert i prisoversikten.

TimesatserVanlig prisnivå
Advokat1200 – 4000 kr
Advokat (fri rettshjelp)1140 kr
Advokatfullmektig1200 – 3000 kr
FastpriserVanlig prisnivå
Eiendomsmegling12.000 – 25.000 kr
Testament2.000 – 5.000 kr
Ektepakt2.000 – 5.000 kr
Samboeravtale2.000 – 5.000 kr

Advokaten oppgir som regel en veiledende pris per time på nettsiden sin. De fleste har tatt forbehold om at den endelige timeprisen avhenger hva slags sak det er snakk om. Du bør derfor ta kontakt med dem for å få oppgitt et mer nøyaktig pristilbud. Både vanskelighetsgraden og sakstypen vil altså påvirke advokatutgiftene dine. Dette gjør det vanskelig å oppgi en gjennomsnittlig timepris for advokat.

Dette påvirker advokatens pris per time

Ifølge reglene for god advokatskikk skal advokatens pris skal være i tråd med oppdragets karakter og den jobben som må gjøres. Advokatens innsats vil være større for alvorlige eller kompliserte saker, og det kan derfor påvirke timeprisen. Enkelt forklart, så kan man si at advokatsalæret skal samsvare med sakens karakter.

Hvilke faktorer som spiller inn i vurderingen vil variere fra sak til sak. Det er ingen konkrete regler for hvordan man regner ut timepriser. Hver enkelt advokat gir deg et pristilbud med ønsket salær og satser før oppdraget begynner. Husk at når du betaler advokaten en gitt pris per time, så får du ikke oppgitt en sluttsum på oppdraget før jobben er gjort. Men du skal likevel få informasjon om forventet tidsbruk.

Advokaten skal også holde deg oppdatert på timebruk underveis, slik at du har god kontroll over advokatutgiftene dine. Hvis advokatfirmaet du er interessert i ikke oppgir veiledende timepriser på nettsiden sin, så er det ingenting i veien for å sende mail for å etterspørre disse. Samtidig vil slike priser bare være veiledende. Du bør derfor forklare hva saken handler om for å få et konkret svar.

Tidsbruken avgjør sluttsummen

Så hvor mye koster egentlig avokattjenestene? Du må først finne ut av advokatens pris per time. I tillegg til timepris, må du også dekke ulike utlegg som advokaten har. Et eksempel på slike utlegg er rettsgebyrer. Men det er antallet timer som bestemmer sluttsummen. Det er imidlertid vanskelig å vurdere hvor lang tid et advokatoppdrag vil ta.

Tidsbruken i saken kan påvirkes av mange faktorer. En komplisert sak vil gjøre at advokaten bruker lengre tid på å sette seg inn i situasjonen, sammenlignet med enn en enkel og oversiktlig sak. Advokatutgiftene dine vil derfor bli høyere, jo mer komplisert saken er. Det er selvsagt enklere å skrive et testament for en person som kun har 1 arving, enn for en person med mange arvinger og som er usikker på hvordan verdiene bør fordeles for å unngå arvekonflikt.

Noen saker har en motpart som gjør at tiden trekker ut. Hvis motparten din slår seg vrang vil advokaten din bruke mer tid på arbeidet. Mange tilsvar, spørsmål og henvendelser fra motparten gjør at tiden baller på seg raskt. Dette er tidsbruk man ikke kan anslå i startfasen av saken. Samlet sett kan vi si at den største faktoren for sluttsummen på advokatoppdraget er tidsbruken. Det er her du kan spare mest penger på advokat, noe du kan lese mer om lengre ned i artikkelen.

Les også

Finn riktig advokat for deg

Advokat til faste, forhåndsbestemte priser

Noen sakstyper settes opp med fastpris på nettsiden, men her blir det ofte også tatt forbehold om at prisen kan variere ut ifra hvor komplisert den er. Typiske advokattjenester til fastpris er testament og ektepakt. Denne typen oppdrag følger som regel det samme systemet, og de har ofte ganske lik struktur. Advokater har derfor god kontroll på gjennomsnittlige priser på slike oppdrag, noe som gjør det enklere å tilby fastpris.

Fastpris blir stadig mer populært. Du får større forutsigbarhet siden du får oppgitt en viss pris av advokaten på forhånd. Men du må likevel sjekke nøye hvilke utgifter som er inkludert. Mange fastprisavtaler har visse begrensninger. Ekstra arbeid utover det avtalte kan derfor fort bli dyrt. Du bør derfor alltid lese nøye gjennom kontrakten før du signerer.

Noen advokatfirmaer tilbyr nå fastpris på mer kompliserte saker, for eksempel enkle rettssaker eller rådgivning. Advokaten vurderer saken nøye før du blir tilbudt en pris. Fastpris kan gi deg større trygghet i en allerede stressende situasjon, men sjekk alltid hva som skjer hvis saken blir mer omfattende enn først antatt.

Advokatpriser ved erstningssaker: no cure, no pay

“No cure, no pay” er ikke så mye brukt i Norge, bortsett fra i visse typer erstatningssaker. Prinsippet er enkelt: Advokaten får bare betalt hvis klienten vinner saken. Betalingen er da ofte en prosentandel av erstatningsbeløpet. Modellen kan virke fristende for dem som ser etter advokat til lavest mulig pris. Du risikerer ikke å sitte igjen med en stor advokatregning hvis du taper.

Men du må likevel være obs på at du som regel må betale enkelte advokatutgifter, selv om du taper. Eksempler på dette er idømte saksomkostninger. Advokatforeningen har også uttrykt bekymring for at advoakter kun tar “sikre” saker. Vi anbefaler uansett at du diskuterer saken nøye med advokaten din på forhånd, samt undersøker andre betalingsmodeller før du bestemmer deg.

Eldre dame sitter på kontor og snakker med yngre dame i dress.
REDUSERTE ADVOKATUTGIFTER: Advokaten din kan undersøke om forsikringene dine dekker advokatutgiftene eller om du har krav på fri rettshjelp.

Hvordan kan du redusere advokatutgifter?

Det er ingen hemmelighet at advokatbistanden kan bli dyr. Samtidig er det flere ting du kan gjøre for å redusere advokatutgiftene dine. Det er som sagt tidsbruken som utgjør størsteparten av advokatutgiftene, dersom du velger timepris som betalingsmodell. Du kan derfor spare penger ved å tilrettelegge for at advokaten kan spare tid, for eksempel ved å innhente relevant informasjon selv.

Du reduserer riktignok ikke advokatens pris per time, men du reduserer totalt timebruk. Det er uansett smart å innhente opplysninger og nyttige dokumenter i forkant, slik at det blir enklere for advokaten å vurdere hvor komplisert saken din her og forventet tidsbruk.

Det finnes også flere ordninger for gratis advokatbistand og juridisk rådgivning. Flere studentorganisasjoner og andre foreninger tilbyr gratis rettshjelp, noe som kan være veldig nyttig for deg. Du bør også bruke litt tid på å undersøke om det finnes andre ordninger for fri rettshjelp. For eksempel, noen ganger kan forsikringen din dekke advokatutgiftene dine.

Få en oppdragsbekreftelse fra advokaten med forventet tidsbruk og pris

Du kan også ta kontroll over advokatutgiftene ved å følge nøye med underveis i oppdraget. Du vil få tilsendt en oppdragsbekreftelse med pris fra din advokat før dere begynner. Her står det noe om hva slags sak det er snakk om, forventet tidsbruk, hvordan prisen på oppdraget regnes ut og hvilke betingelser som gjelder for avtalen. Oppdragsbekreftelsen inneholder også vilkår og betingelser for oppdraget.

Du bør passe på at bekreftelsen inneholder informasjon om hvordan advokatfirmaet håndterer løpende utgifter og fører timer. Vi anbefaler at du følger nøye med på disse oppdateringene. På denne måten vil du ikke få noen uforutsette overraskelser når sluttprisen er klar. Og hvis du oppdager noe som gjør deg usikker, kan du be om forklaring med én gang.

Slik fungerer fri rettshjelp

For de med lav inntekt og formue har staten utarbeidet en løsning kalt fri rettshjelp. Noen saker kvalifiserer for ordningen uten at man ser på inntekten og formuen også. Fri rettshjelp vil i utgangspunktet tildeles av statsforvalteren, og det er advokaten din som sender inn søknaden. Ifølge reglene for god advokatskikk skal advokaten din informere deg om din rett til fri rettshjelp, hvis du kvalifiserer for ordningen. I noen få tilfeller har advokater autoritet til å innvilge dette, uten å søke til fylkesmannen.

Men fri rettshjelp er likevel ikke helt gratis. Du må være obs på at du må betale egenandel hvis du har en årlig bruttoinntekt på 100 000 kroner eller mer. Enkelte saker er fritatt for egenandel, uavhengig av inntekten din — så spør advokaten din om hva som gjelder for deg. Pris på egenandelen er 25 prosent av de totale advokatutgiftene.

Det er imidlertid innført et tak på 8 ganger det offentlig advokatsalæret. Det offentlige salæret til advokater er en gitt pris per time. Du bør derfor undersøke offentlig timepris på advokat i forkant og gange det med åtte for å få bedre kontroll på utgiftene dine. Får du fri rettshjelp på grunn av inntekten og formuen din? Da må du huske at hvis du får høyere inntekt eller formue underveis i saken, så kan advokatutgiftene dine også bli høyere.

Les også

Slik søker du fri rettshjelp: Alt du må vite

Dekning av advokatutgifter gjennom forsikring

De aller fleste har forsikringer som dekker ulike områder, for eksempel innboforsikring, bilforsikring, reiseforsikring og så videre. Mange blir overrasket når de finner ut at flere forsikringer dekker utgifter til rettshjelp opptil en gitt sum. Det kan altså hende at forsikringen din kan dekke dine advokatutgifter. Husk at de fleste forsikringer krever at du betaler en egenandel. Pris på egenandel kan variere. Vi anbefaler at du sjekker opp i det for å få god kontroll på advokatkostnadene.

Hvis du er usikker på om du har en forsikring som deker rettshjelp i saken din, kan det være lurt å ta kontakt med forsikringsselskapet for videre veiledning. Advokaten din kan også hjelpe deg med å finne svar på spørsmålet.

Pris på advokat ved yrkesskadesaker og bilansvarssaker

Du slipper som regel å betale for advokaten ved yrskesskadesaker og bilansvarssaker. Forsikringsselskapene er nemlig pålagt å dekke “nødvendige og rimelige” utgifter til juridisk bistand. Men “gratis” betyr ikke at du kan velge fritt. Advokatens timepris og timebruk må altså være “rimelig”. Forsikringsselskapene kan nekte å dekke utgifter de mener er unødvendige.

Få skattefradrag for advokatutgifter

Du kan få skattefradrag for advokatutgifter i enkelte typer saker, for eksempel i forbindelse med kjøp av bolig. På den måten kan du kutte kostnadene dine betydelig. Advokatens pris forblir riktignok den samme, men du får “tilbakebetalt” deler av utgiftene dine når skatteoppgjøret kommer. Du kan også få fradrag hvis det oppstår tvister eller konflikter om eiendommen i etterkant av bolighandelen.

Vi hjelper deg å finne den perfekte advokaten

Få tilbud fra 3 forskjellige advokater. Helt gratis og uforpliktende

Slik finner du gode priser på advokat

Pris er selvsagt viktig når du skal velge advokat. Men avokatpriser bør ikke være det eneste du fokuserer på. Du må også finne noen som har relevant kompetanse og erfaring. Vi anbefaler at du sammenlign flere advokater før du bestemmer deg. Og husk —  billigst ikke alltid er best. Du bør i tillegg tenke over hvilken betalingsmodell som passer best for saken din.

Det er vanlig å betale timepris for advokat, men stadig flere tilbyr nå advokattjenester til fastpris. Fastpris er vanlig for enkle saker som å opprette testament eller ektepakt. Skal du derimot i retten, kan det være vanskelig å anslå hvor lang tid saken tar. Det er dermed mange faktorer som kan påvirke den endelige sluttsummen.

Både tidsbruk og sakens karakter påvirker advokatprisen. Dermed finnes det ingen fasit på totalkostnadene, og det er ofte umulig å vite før saken er avsluttet. Egeninnsats, gratis rådgivning, forsikringer og ikke minst fri rettshjelp, kan være med på å redusere advokatpriser betraktelig. Du bør derfor sjekke hvilke muligheter du har til å kutte advokatutgiftene dine i forkant. Lykke til!

Få svar på ofte stilte spørsmål om prisen på en advokat

frase

Hva er forskjellen mellom fastpris, timepris og prosentandel av erstatning?

Fastpris er en avtalt pris for hele saken, uavhengig av hvor lang tid det tar. Timepris er en pris per time advokaten jobber med saken, og prosentandel av erstatning betyr at advokaten tar en prosentandel av eventuell erstatning som oppnås i saken som sitt honorar.

frase

Er det mulig å få en gratis konsultasjon med en advokat?

Ja, noen advokater tilbyr gratis konsultasjon, enten personlig, via telefon eller e-post. Dette kan gi deg en mulighet til å diskutere saken din og få en forståelse av advokatens kompetanse og erfaring før du bestemmer deg for å ansette dem.

frase

Er det mulig å få fri rettshjelp for å dekke advokatutgifter?

Ja, i enkelte tilfeller kan du få fri rettshjelp, som dekker advokatutgifter og andre kostnader knyttet til saken. Det er inntekts- og formuesgrenser for å kvalifisere for fri rettshjelp, og saken må også være av en viss art og ha tilstrekkelig grunnlag.

frase

Hvordan kan jeg finne en advokat med rimelige priser?

For å finne en advokat med rimelige priser, kan du sammenligne priser og tilbud fra flere advokater. Advokatmatch.no er en tjeneste som kan hjelpe deg med å finne en advokat som passer dine behov og budsjett, ved å matche deg med advokater som er spesialisert innenfor det aktuelle rettsområdet og tilbyr konkurransedyktige priser.

Advokatmatch er en tjeneste levert av Lead Service AS

Org. nr. 922 997 454