Sist oppdatert: 13. september 2024
Advokattjenester er noe de fleste tenker at brenner hull i lommeboken. Det er likevel mulig å finne en billig advokat, selv om mange har høye timepriser. I enkelte tilfeller kan du få advokattjenester og rettshjelp helt gratis. Andre ganger kan du få rettshjelpdekning gjennom din forsikring. Hvis du ønsker opprette erstatningskrav, er det også noen advokater som jobber under prinsippet “no cure no pay”. Det finnes altså flere løsninger. Her i denne artikkelen går vi nøye gjennom de ulike alternativene dine.
Det er lurt å unngå det første og beste alternativet, akkurat som med alle andre tjenester. Men vi har likevel flere tips til deg som er på utkikk etter god og billig advokathjelp. For det første burde du ta deg god tid før du gir noen oppdraget ditt. Snakk med familie og venner for å få tips og anbefaler. Søk gjerne selv på nettet og se etter alternativer i ditt område.
Du kan bruke advokatmatch for å motta tre tilbud fra forskjellige advokater. Tilbudene er uforpliktende og tjenesten er helt gratis. Dette gjør at du enkelt kan sammenligne tilbud og velge det billigste alternativet. Vi samarbeider kun med dyktige advokater du kan stole på til å gi deg god hjelp og gode priser.
Når du først har funnet en advokat ønsker du også at vedkommende skal bruke så få timer som mulig. Dette har du som klient faktisk mulighet til å påvirke. Måten du kan gjøre dette på er å gjøre jobben til din advokat enklere. Dersom det er første møte med advokat er det også alltid en mulighet for at du får anbefaling om å droppe saken. I så fall må du tenke deg nøye om får du eventuelt går videre.
Få tilbud fra 3 forskjellige advokater. Helt gratis og uforpliktende
Hvor mye en advokat koster varierer i stor grad. For det første vil hvilket rettsområdet du trenger bistand til påvirke timesatsen. Det er også litt billigere med bistand fra en advokatfullmektig. Som regel ligger timesatsen til en advokat på mellom 1200 og 4000 kroner. Det er selvfølgelig unntak fra denne normen og du finner advokater som både er over og under. Det er altså ikke noe som heter billig advokat, dersom du ikke får fri rettshjelp. Men det kan være store svingninger i pris.
En advokat kan hjelpe deg med en rekke forskjellige emner. Mange forbinder kun advokater med straffesaker og forsvar. Dette er ikke tilfellet og det er svært vanlig å bruke advokat til mye forskjellig. Det finnes flere rettsområder en de fleste kan forestille seg.
Mange er såpass heldige at de går et helt liv uten å trenge bistand fra en advokat. Men selv om dette er tilfellet er det fortsatt greit å vite hva en advokat kan hjelpe deg med. For det er nemlig slik at du ofte ikke er avhengig av en advokat, men du burde få bistand. Dette er for eksempel når du skriver kontrakter.
Mange selger for eksempel bilen sin videre uten å skrive en kontrakt. Dette kan føre til lange og omfattende saker som kunne vært unngått dersom du hadde laget en kontrakt i forkant av salget. Ofte er det bedre å være på den sikre siden.
Har du hørt om “no cure, no pay”? Hvis du ikke vinner saken, så betaler du ingenting til advokaten. Det kan være en fin måte å få advokathjelp, uten noen økonomisk risiko for deg. Denne betalingsmetoden er mest vanlig i erstatningssaker. Men du må være obs på at advokatene kun tar saker der de tror du har en god sjanse til å vinne.
Du må også sjekke hvor mye advokattjenestene koster om du faktisk vinner saken. Du må som regel betale en viss prosentandel av erstatningssummen du får innvilget. Kanskje du ikke får en fullt så billig advokat som du først trodde? Vi anbefaler at du spør advokaten om følgende før du takker ja til et eventuelt tilbud:
Ikke vær redd for å forhandle om prosentandelen. Noen advokater kan være villige til å justere sin andel, særlig hvis de tror at du har en god sak. Regn ut hva du potensielt kan sitte igjen med etter at advokaten har tatt sin del, og vurder om det er verdt det for deg. “No cure, no pay” kan likevel være en god løsning for noen, spesielt dem som ikke har råd til å betale advokatutgifter på forhånd uansett.
Mange er ikke klar over at de kan få rettshjelp og advokathjelp gjennom forskjellige forsikringer. Det er ikke helt gratis, ettersom du må betale en egenandel. Men det er likevel en fin måte å skaffe seg en billig advokat hvis du står midt i en konflikt eller tvist. Det er ikke alle typer forsikringer som dekker rettshjelp. Her får dere en kort oversikt over hvilke forsikringer som vanligvis dekker advokatkostnader:
Det første du bør gjøre for å bruke forsikringen din er å kontakte forsikringsselskapet. Mange har strenge tidsfrister for når du kan melde fra om en potensiell sak. De fleste forsikringsselskaper lar deg imidlertid velge advokat selv. Men de kan likevel kreve at advokatkostnadene skal være “rimelige” i henhold til saken det dreier seg om. Derfor lønner det seg å sammenligne priser og kostnader på tvers av advokatfirmaer likevel.
Du kan kanskje ikke påvirke timeprisen til advokaten direkte. Men du kan bidra til at han eller hun bruker minst mulig timer på å få jobben gjort. Du kan spare en god del penger ved å redusere timebruken, og på den måten kan totalprisen bli ganske billig likevel. Du bør derfor forberede deg grundig før du treffer din advokat. Vi anbefaler at du lager en detaljert tidslinje over hendelsene relatert til saken din. Inkluder alle relevante datoer, hendelser og samtaler. Skriv ned alle spørsmål du har og prioriter hva som er viktigst for deg.
Du kan redusere timebruken til advokaten og spare penger ved å organisere alle dokumentene dine. Sorter alle relevante dokumenter kronologisk og kategoriser dem etter type (for eksempel e-poster, kontrakter og kvitteringer). Lag en innholdsfortegnelse som gir en oversikt over dokumentene du har samlet. Du kan lage strukturerte mapper for elektroniske dokumenter. Da blir det både raskere og enklere for advokaten å finne frem til relevant informasjon.
Du bør være konkret og fokusert når du kommuniserer med advokaten, enten det er via e-post, telefon eller personlige møter. Forbered en liste over spesifikke punkter du ønsker å diskutere hver gang. Hvis du har flere spørsmål, kan du heller vurdere å samle dem og sende én omfattende e-post i stedet for flere korte. Advokater fakturerer ofte for hver påbegynte kvarter eller halvtime, og da kan mange små e-poster eller telefonsamtaler øke timebruken betydelig.
Du bør ikke bare fokusere på å finne en billig advokat. Det er like viktig å finne noen som er egnet til å ta saken din. Vi anbefaler derfor å velge et advokatfirma som spesialiserer seg på lignende saker som din. I tillegg må du vurdere om du skal gå for et lite firma eller et stort advokatkontor. Det er fordeler og ulemper med begge deler.
Små firmaer:
Større advokatkontorer:
Du må vurdere hvor stor og komplisert saken din er før du velger advokatfirma. Et stort firma kan være et smart valg for omfattende forretningstvister, mens et mindre firma kan være bra for mer personlige saker eller små bedrifter. Det er uansett nyttig å be om innledende konsultasjoner med både små og store firmaer før du bestemmer deg.
Ta deg tid til å snakke med minst tre forskjellige advokater før du bestemmer deg. Ja, det tar litt mer tid. Men det kan spare deg for tusenvis av kroner på sikt. I tillegg får du en bedre forståelse av hva som er “normalt” når det gjelder priser. Begynn med å ta en grundig gjennomgang av alle potensielle kostnader. Spør spesifikt om timepriser, eventuelle gebyrer og estimert tidsbruk for ulike deler av saken.
Spør advokaten om det er noe du kan gjøre selv for å redusere kostnadene. Kanskje du kan samle inn noen dokumenter eller gjøre noe research på egenhånd? Men husk at det ikke bare handler om å finne en billig advokat. Du må finne en advokat som kan representere deg på best mulig måte. Se på hele pakken når du sammenligner advokatfirmaer, for eksempel erfaring og spesialisering.
Kanskje advokat A er litt dyrere per time, men har mer erfaring og kan løse saken raskere? Eller kanskje advokat B har en spesialisering som er perfekt for din sak? Og glem ikke å spørre om det finnes noen pro bono-muligheter. Mange advokatfirmaer setter av en viss mengde timer til gratisarbeid for gode formål eller personer i en vanskelig økonomisk situasjon.
I noen saker har du krav på fri rettshjelp. Dette vil si at staten dekker hele eller deler av beløpet for advokatbistanden. Som regel får du kun fri rettshjelp dersom inntekten din er under 350 000 kroner i året. Dersom du har samboer eller ektefelle er denne grensen 540 000 kroner samlet. Du kan heller ikke ha en formue på over 150 000 kroner.
Egenandelen for fritt rettsråd er 1215 kroner. Denne egenandelen er maks 25 % av kostnadene dersom du mottar fri sakførsel, men taket er 9720 kroner. Du trenger ikke betale egenandel dersom inntekten din er på under 100 000 kroner i året. Inntekts- og formuegrensene gjelder ikke for enkelte typer saker. I så fall skal du heller ikke betale egenandel.
Det er som sagt noen saker der du også kan ha krav på fri rettshjelp, uavhengig av inntekt og formue. Dette er blant annet saker hos UDI (asyl, oppholdstillatelse, bortvisning). Du har også krav på fri rettshjelp dersom du har blitt utsatt for vold. Merk at det er forskjell på fri sakførsel og fritt rettsråd. Du kan søke om fri rettshjelp til fylkesmannen. En advokat kan også hjelpe deg med rådføring og vurdere saken din før du søker. De fleste advokater gjør dette uansett slik, at deres klienter skal få så billige advokattjenester som mulig.
Få tilbud fra 3 forskjellige advokater. Helt gratis og uforpliktende
Det finnes altså flere måter du kan finne en god og billig advokat. Du bør sammenligne timepriser, sjekke hva du har krav på gjennom forsikringen og undersøke muligheter for fri rettshjelp. Andre ganger kan det være lurt å undersøke muligheter for “no cure, no pay”. Men husk at det er like viktig å finne en dyktig advokat som faktisk kan vinne saken for deg. Lykke til!
Ja, det er absolutt mulig å finne en dyktig advokat til en rimelig pris. Priser kan variere mellom advokater, og det er derfor viktig å sammenligne ulike alternativer før du bestemmer deg. Husk at en høy pris ikke nødvendigvis betyr bedre kvalitet, og en billig advokat kan også være dyktig og erfaren.
Når du leter etter en billig advokat, bør du vurdere advokatens erfaring, spesialisering, omdømme og tidligere klienters tilbakemeldinger. Pris er også en viktig faktor, men det er viktig å finne en advokat som kan håndtere din sak på en profesjonell og effektiv måte.
For å spare penger når du engasjerer en advokat, kan du først og fremst sammenligne priser fra ulike advokater og velge en som tilbyr rimelige satser. Videre kan du sørge for å ha all relevant dokumentasjon og informasjon klar før konsultasjonen, slik at advokaten kan arbeide mer effektivt og redusere tiden som brukes på saken.
Prisforskjeller mellom advokater kan skyldes ulike faktorer, som for eksempel geografisk beliggenhet, spesialisering, erfaring og etterspørsel. Noen advokater kan også tilby lavere priser for å tiltrekke seg flere klienter, mens andre kan ha høyere priser på grunn av et godt omdømme og høy etterspørsel. Det er derfor viktig å sammenligne priser og kvalifikasjoner før du velger en advokat.