Bilde

Billig advokat: Alt du trenger å vite (priser, fri rettshjelp, m.m.)

Sist oppdatert: 16. mai 2023

Advokattjenester er noe de fleste tenker at brenner hull i lommeboken. Og selv om en advokat generelt opererer med høye timepriser er det fortsatt mulig å finne en billig advokat. Det er også i noen tilfeller mulig å motta advokattjenester helt gratis. 

Hvis du ønsker å saksøke noen eller har blitt saksøkt er det også mange advokater som jobber under prinsippet “no cure no pay”. Dette minimerer risikoen for deg som trenger bistand fra en advokat. Men uavhengig av hvilke rettsområder du trenger hjelp til er det alltid mulig å spare penger og finne en billig advokat. 

Kortversjonen

  • Mange kvier seg for advokatutgifter, men det er ikke sikkert at kostnadene blir så store til slutt. Det finnes flere måter å redusere advokatutgiftene sine på.
  • Det er viktig å velge en advokat som har erfaring med lignende saker, og som kan løse problemet ditt raskt og enkelt. En dårlig advokat vil bruke lang tid, og det kan hende du vil bytte ut advokaten underveis i saken.
  • Noen kan få dekket advokatutgiftene sine gjennom ordninger som fri rettshjelp, eller gjennom en forsikring.
  • Advokatutgiftene vil bli lavere hvis du klarer å redusere advokatens timebruk. Et eksempel kan være å finne frem dokumenter på egenhånd, og strukturere informasjonen i saken slik at advokaten enkelt kan sette seg inn i problemet.

Hvordan finne billig advokat 

Slik som med alt du kjøper er det lurt å unngå det første og beste alternativet. Dersom du er på utkikk etter en god og billig advokat er det flere tips å følge. For det første burde du ta deg god tid før du gir noen oppdraget ditt. Snakk med familie og venner for eventuelle erfaringer. Søk også selv på nettet og se på alternativer i ditt område. 

Du kan bruke advokatmatch for å motta tre tilbud fra forskjellige advokater. Tilbudene er uforpliktende og tjenesten er helt gratis. Dette gjør at du enkelt kan sammenligne tilbud og velge det billigste alternativet. Vi samarbeider kun med dyktige advokater du kan stole på til å gi deg god hjelp og gode priser. 

Når du først har funnet en advokat ønsker du også at vedkommende skal bruke så få timer som mulig. Dette har du som klient faktisk mulighet til å påvirke. Måten du kan gjøre dette på er å gjøre jobben til din advokat enklere. Ha alle papirer i orden og sørg for at det er struktur i alt. Dette gjør at advokaten din slipper å bruke tid på å finne frem forskjellige papirer som kanskje ikke eksisterer. Dersom det er første møte med advokat er det også alltid en mulighet for at du får anbefaling om å droppe saken. Da er det spesielt greit at du ikke bruker unødvendige timer hos advokaten. 

Vi hjelper deg å finne den perfekte advokaten

Få tilbud fra 3 forskjellige advokater. Helt gratis og uforpliktende

Fri rettshjelp 

I noen saker har du krav på fri rettshjelp. Dette vil si at staten dekker hele eller deler av beløpet for advokatbistanden. Som regel får du kun fri rettshjelp dersom inntekten din er under 246.000 kroner i året. Dersom du har samboer eller ektefelle er denne grensen 369.000 kroner. Du kan heller ikke ha en formue på over 100.000 kroner. 

Egenandelen for fritt rettsråd er 1060 kroner. Denne egenandelen er maks 25% av kostnadene dersom du mottar fri sakførsel, men taket er 8480 kroner. Du trenger ikke betale egenandel dersom inntekten din er på under 100.000 kroner i året. 

Det er noen saker der du også kan ha krav på fri rettshjelp uavhengig av inntekt og formue. Dette er blant annet saker hos UDI (asyl, oppholdstillatelse, bortvisning). Dette gjelder også dersom du har blitt utsatt for vold. Merk at det er forskjell på fri sakførsel og fritt rettsråd. 

Du kan søke om fri rettshjelp til fylkesmannen. En advokat kan også hjelpe deg med rådføring og vurdere saken din før du søker. De fleste advokater gjør dette uansett slik at deres klienter skal få så billige advokattjenester som mulig. 

Vi hjelper deg å finne den perfekte advokaten

Få tilbud fra 3 forskjellige advokater. Helt gratis og uforpliktende

Priser på advokat

Hvor mye en advokat koster varierer i stor grad. For det første vil hvilket rettsområdet du trenger bistand til påvirke timesatsen. Det er også litt billigere med bistand fra en advokatfullmektig. Som regel ligger timesatsen til en advokat på mellom 1.200 til 2.600. Det er selvfølgelig unntak fra denne normen og du finner advokater som både er over og under. Det er altså ikke noe som heter billig advokat dersom du ikke får fri rettshjelp, men det kan være store svingninger i pris.

En advokat kan hjelpe deg med en rekke forskjellige emner. Mange forbinder kun advokater med straffesaker og forsvar. Dette er ikke tilfellet og det er svært vanlig å bruke advokat til mye forskjellig. Det finnes flere rettsområder en de fleste kan forestille seg.

Mange er såpass heldige at de går et helt liv uten å trenge bistand fra en advokat. Men selv om dette er tilfellet er det fortsatt greit å vite hva en advokat kan hjelpe deg med. For det er nemlig slik at du ofte ikke er avhengig av en advokat, men du burde få bistand. Dette er for eksempel når du skriver kontrakter. 

Mange selger for eksempel bilen sin videre uten å skrive en kontrakt. Dette kan føre til lange og omfattende saker som kunne vært unngått dersom du hadde laget en kontrakt i forkant av salget. Ofte er det bedre å være på den sikre siden. 

Få svar på ofte stilte spørsmål om billig advokat

frase

Er det mulig å finne en dyktig advokat til en rimelig pris?

Ja, det er absolutt mulig å finne en dyktig advokat til en rimelig pris. Priser kan variere mellom advokater, og det er derfor viktig å sammenligne ulike alternativer før du bestemmer deg. Husk at en høy pris ikke nødvendigvis betyr bedre kvalitet, og en billig advokat kan også være dyktig og erfaren.

frase

Hva bør jeg vurdere når jeg leter etter en billig advokat?

Når du leter etter en billig advokat, bør du vurdere advokatens erfaring, spesialisering, omdømme og tidligere klienters tilbakemeldinger. Pris er også en viktig faktor, men det er viktig å finne en advokat som kan håndtere din sak på en profesjonell og effektiv måte.

frase

Hvordan kan jeg spare penger når jeg engasjerer en advokat?

For å spare penger når du engasjerer en advokat, kan du først og fremst sammenligne priser fra ulike advokater og velge en som tilbyr rimelige satser. Videre kan du sørge for å ha all relevant dokumentasjon og informasjon klar før konsultasjonen, slik at advokaten kan arbeide mer effektivt og redusere tiden som brukes på saken.

frase

Hvorfor er noen advokater billigere enn andre?

Prisforskjeller mellom advokater kan skyldes ulike faktorer, som for eksempel geografisk beliggenhet, spesialisering, erfaring og etterspørsel. Noen advokater kan også tilby lavere priser for å tiltrekke seg flere klienter, mens andre kan ha høyere priser på grunn av et godt omdømme og høy etterspørsel. Det er derfor viktig å sammenligne priser og kvalifikasjoner før du velger en advokat.

Advokatmatch er en tjeneste levert av Lead Service AS

Org. nr. 922 997 454