Finn beste advokat: Hvordan velge beste advokat?

Sist oppdatert: 30. Dec, 2022

  Dersom du har kommet utfor en rettssak, så er det å søke den beste advokat i noen tilfeller nødvendig. Ofte leter vi mennesker etter punkter å spare på, men dersom en enten skal forsvare sin sak, eller ta en egen sak til retten, så er sjansene store for at det er større verdier i spill. Da er resultatet av saken ofte veldig viktig.

  Det å finne den beste advokat til sin spesifikke sak er derimot ikke alltid noen enkel oppgave. I Norge finnes det en håndfull forskjellige advokater, og sett bort i fra populariteten til enkelte kandidater, så kan det være vanskelig å avgjøre hvor god en advokat er. Hverken publisitet i media, pris, eller antall oppnevnte fagområder er nødvendigvis gode parametere her.

  Så hvordan finner du beste advokat? I denne artikkelen skal vi se nærmere på en rekke tips til hvordan du finner den advokaten som kan representere deg best. Vi skal også gå nærmere inn på noen råd om hvordan du effektivt kan redusere kostnadene dine, selv ved valg av en god advokat.

  Vi hjelper deg å finne den perfekte advokaten

  Få tilbud fra 3 forskjellige advokater. Helt gratis og uforpliktende

  Når trenger en advokat?

  Det første du må avgjøre er om du i det hele tatt trenger en advokat. Er det mulig å løse din sak utenfor retten med mekling eller enkel kommunikasjon? Dersom saken er av en mer alvorlig karakter, slik som når en er siktet i en straffesak, så vil en ha krav på forsvarsadvokat. Er en til gjengjeld offeret i en sak, så får en hjelp fra en bistandsadvokat.

  Utover saker der en automatisk får oppnevnt advokat, så er det derimot ikke alltid enkelt å avgjøre om saken behøver dette. Da kan det være lurt å benytte seg av gratis rådgivning. Dette kan gi deg innsikt i sakens natur. For bedrifter er det for øvrig helt vanlig å ha en fast advokat som en kan kontakte fortløpende for bistand til diverse saker.

  Hva er beste advokat for deg?

  Det finnes flere faktorer en blir nødt til å vurdere når det er snakk om å avgjøre hvem som er den beste advokat for ens sak. Advokatens hovedområder, erfaring, tidligere resultater, referanser, og ikke minst pris er alle viktige. Nedenfor har vi gått gjennom disse faktorene, samt hva du bør se etter innenfor hver av faktorene.

  Advokatens hovedområder

  Det sier seg selv at en bør velge en advokat som har spesialisert seg innenfor det fagområdet saken omhandler. Uansett hvor mye erfaring og gode resultater en advokat kan vise til i andre typer saker, så vil den beste advokat for akkurat din sak kjenne godt til lovverket rundt fagområdet. Her er spesialitet ganske enkelt å foretrekke.

  Dersom du for eksempel kjøper en bolig, men ønsker å heve boligkjøpet, så vil ikke en advokat med bustadoppføringslova som hovedområde nødvendigvis være det riktige valget. Dette fagområdet gjelder tross alt oppføring av nye boliger, og dersom du heller kjøper et gammelt hus, så er situasjonen plutselig en helt annen.

  Erfaring

  Erfaring allikevel absolutt viktig. En advokat som har ført en rekke saker innenfor kjøp og salg av bolig er mest sannsynlig en bedre kandidat enn en helt fersk advokat, tross spesialisering hos sistnevnte. Dette handler om at erfaring medfører en god følelse på hvordan saken bør løses, og ikke minst hvilke innsigelser som potensielt kan komme.

  En advokat med god erfaring kan med høy sannsynlighet allerede før saken sparkes i gang fortelle deg om du vil kunne vinne eller ei. Det er ikke alltid lett å forutsi det eksakte utfallet av en sak, da nye bevis kan komme opp underveis. Allikevel vi en erfaren advokat kunne referere deg til tidligere saker som ligner din egen, og ikke minst da hva resultatet av disse sakene ble.

  Tidligere resultater

  Tidligere saker er nemlig et viktig punkt, og da spesielt om du søker den beste advokat for din sak. Noen advokater har simpelthen en spesiell teft for å finne de beste løsningene, selv i meget kompliserte straffesaker for eksempel. Her er det viktig å bemerke seg at den beste advokat ikke lurer retten på noen måte, men fremstiller din sak riktig og rettferdig.

  Du kan naturligvis ved virkelig kjente navn se deres tidligere resultater i mediene. Det er også mulig å få fatt i tidligere resultater fra mindre kjente saker, dersom du forespør om dette. På denne måten kan du sammenligne saker og se hvordan den aktuelle advokaten gjorde det. Skal du finne den beste advokat for din sak, så er det essensielt at tidligere resultater er overbevisende.

  Referanser

  Gode resultater i retten fører selvfølgelig til gode referanser. Noe så enkelt som familie og venner kan her være et godt utgangspunkt for å få bedre innsikt i hvor god en lokal advokat er. Driver du en bedrift, så kan du eventuelt kunne kontakte både samarbeidspartnere og konkurrenter, da for å spørre om referanser til lignende saker.

  Mange advokater vil også oppgi referanser på deres nettsider eller dersom du forespør dette. Da kan du ta kontakt og forespørre informasjon. Her kan det for eksempel komme frem at advokaten var enkel å jobbe med, noe som tross alt kan være veldig viktig i enkelte saker. En dyktig advokat til god pris er dessuten ikke alt som teller, da du muligens skal tilbringe mye tid med personen.

  Pris

  Ved hjelp av egeninnsats, forsikringer, og fri rettshjelp, så kan en spare store beløp på advokatpriser. Det er derimot allikevel for de fleste viktig å sette seg opp et budsjett. I praksis hjelper det fint lite å finne beste advokat til sin sak dersom en ikke har råd til denne personen. Derfor må en sammenligne de forskjellige advokatfirmaene på pris.

  Prisen skal i utgangspunktet oppgis på hjemmesiden til advokatene i form av timepris. Noen få forutsigbare oppdrag, slik ektepakt og testament, kan til tider ha en fastpris. Oppdragsbekreftelse byr også til tider på noe mer forutsigbare priser. Allikevel er pris vanskelig å sammenligne på, da en ofte først vet prisen helt mot slutten av en sak.

  Slik finner du beste advokat for deg

  Selv om det er vanskelig å si hvem som er den beste advokat i akkurat ditt tilfelle, så er de ovennevnte punktene gode å følge. Dessuten er det selvfølgelig en gange i hvordan en bør gå frem for å finne sin advokat. Her er et godt tips å begynne med rådgivning. Da kan du først og fremst avgjøre om saken bør tas for retten, men også om den rådgivende advokaten er riktig for deg.

  Du kan dessuten søke om fri rettshjelp og benytte deg av forsikringene dine i enkelte tilfeller. Dersom en av disse to relaterer til din sak, så kan du på en gunstig måte operere med et mye større budsjett. Får du for eksempel fri rettshjelp for hele din sak, og ingen betingelser om å betale egenandel, så kan du velge de dyreste advokatene.

  Merk derimot at pris ikke alltid indikerer kvalitet, men det er ofte slik at de advokatene som tar høyere honorar har bedre erfaring, bedre resultater, og er generelt ettertraktede. Skal du søke fri rettshjelp, så gjør du dette gjennom advokaten din, som videre kontakter fylkesmannen. Ved bruk av forsikring er det lurt å henvende seg til forsikringsselskapet først og fremst.

  Det finnes for øvrig også tjenester på nett som gir gratis rettshjelp. Dette er derimot kun for å igangsette saken, og dette er altså ikke nødvendigvis vanntette påstander en mottar. Allikevel er dette fint for å få en innsikt i hvordan en bør gå frem, og her kan en få råd til hvordan saken bør føres, om den i det hele tatt er verdt å ta videre.

  Hva gjør en advokat?

  For å få bedre innsikt i hva som definerer den beste advokat kan det være behjelpelig å sette seg inn i akkurat hva en advokat gjør. De fleste har riktige assosiasjoner her, men samtidig er det mye folk flest også glemmer. Fra juridisk rådgivning, til forhandlinger og saksføring, så lar du advokaten på mange måter representere deg i hele saken.

  Advokaten gir deg råd fra første stund, og det er viktig at en her opparbeider seg et godt forhold. Dette gjelder spesielt dersom saken vil vare over lengre tid. Dessuten er det advokaten som altså møter opp i forhandlinger med motparten, og ikke minst fører han eller hun mesteparten av din sak i retten. Enten du er tiltalt eller offer, så vil advokaten din mest sannsynlig snakke mer enn deg.

  Finn din advokat i dag

  Det er ingen enkel oppgave å finne den beste advokat for din sak. Selv om media nevner mange store navn, så er det slettes ikke sikkert at disse advokatene er passende. Muligens passer ikke deres fagområde, priser, eller erfaring dine kriterier. Det viktigste er å finne en advokat som spesialiserer seg innen ditt område, og som samtidig faller inn under ditt budsjett.

  Mange synes også det er en fordel med advokat som holder til i sitt geografiske område. Bor du for eksempel i Ålesund kan du lese mer på denne siden. Du kan også presisere når du sender inn henvendelse at du ønsker advokat innen et bestemt område. Skriv for eksempel: “ønsker advokat i Porsgrunn“.

  Dessuten skal det også vektlegges gode referanser og tidligere resultater i retten. Det er nervepirrende å gå til retten, uansett hvor selvsikker en er på å vinne saken. Da er det viktig å investere i den beste advokat en kan finne for sin sak.