Bilde

EN VIKTIG AVGJØRELSE: Valg av advokat kan få store konsekvenser for utfallet i saken din. Bruk god tid på å finne den rette.

Finn beste advokat: Hvordan velge beste advokat?

Sist oppdatert: 15. februar 2024

Dersom du har kommet utfor en rettssak, så er det å søke den beste advokat i noen tilfeller nødvendig. Ofte leter vi etter punkter å spare på, men dersom du enten skal forsvare deg i en sak, eller ta en egen sak til retten, er sjansene store for at det er større verdier som står på spill. Da er resultatet av saken ofte veldig viktig.

Det å finne den beste advokat til sin sak er ikke alltid en enkel oppgave. I Norge finnes det en håndfull forskjellige advokater, og sett bort i fra populariteten til enkelte, kan det være vanskelig å avgjøre hvor god en advokat er. Hverken publisitet i media, pris, eller antall oppgitte fagområder er nødvendigvis noen gode parametere her.

Så hvordan finner du den beste advokaten? I denne artikkelen skal vi se nærmere på en rekke tips til hvordan du finner den advokaten som passer saken din best. Vi går også nærmere inn på noen råd om hvordan du effektivt kan redusere advokatutgiftene.

Kort oppsummering

  • Etter å ha funnet ut om du trenger en advokat, er det viktig å finne ut hvilken advokat som er riktig for saken din. Se etter en advokat som har erfaring med tilsvarende saker, og som har gode referanser.
  • Prisene på advokater varierer, og det kan være lurt å sammeligne priser ulike steder. Husk at noen oppgir prisen inklusiv mva, mens andre oppgir den uten mva.
  • I tillegg til pris og erfaring, er det ofte lurt å velge en advokat som bor i nærheten av deg. Slik sparer du utgifter til reise.

Når trenger du en advokat?

Det første du må avgjøre, er om du i det hele tatt trenger en advokat. Er det mulig å løse saken utenfor retten gjennom mekling eller enkel kommunikasjon? Dersom saken er av mer alvorlig karakter, eksempelvis siktelse i en straffesak, vil du ha krav på forsvarsadvokat. Som offer eller pårørende i en alvorlig sak, kan man få hjelp av en bistandsadvokat.

Utover saker der en automatisk får oppnevnt advokat, er det ikke så enkelt å avgjøre om man trenger advokatbistand i saken sin. Hvis man er usikker, kan det være lurt å benytte seg av gratis rådgivning, og det er flere som tilbyr gratis hjelp. Her kan du få innsikt i sakens natur, og flere virksomheter har faste advokater som forløpende hjelper dem i saker som angår bedriften.

Vi hjelper deg å finne den perfekte advokaten

Få tilbud fra 3 forskjellige advokater. Helt gratis og uforpliktende

Hva er den beste advokaten for deg?

Det finnes flere faktorer som spiller inn i vurderingen av hvilken advokat som passer deg best. Advokatens fagområde er viktig å ha i bakhodet, men også tidligere resultater i saker, referanser fra andre klienter, prisen og geografisk plassering er viktige å vurdere. Nedenfor har vi gått gjennom disse faktorene, og hva du bør være oppmerksom på.

Advokatens hovedområder

Det sier kanskje seg selv at en bør velge en advokat som har spesialisert seg innenfor det fagområdet saken din gjelder. Uansett hvor mye erfaring og gode resultater en advokat kan vise til i andre typer saker, vil den beste advokat for akkurat din sak ha spesialkunnskap på lovene og reglene på dette konkrete området. Her er spesialitet å foretrekke fremfor gode prestasjoner på andre områder.

Dersom du for eksempel kjøper en bolig, men ønsker å heve boligkjøpet, vil ikke en advokat som spesialiserer seg innen straff være det riktige valget.

Erfaring

Erfaring er en viktig faktor når du vurderer hvilken advokat som passer til saken din. En advokat som har ført en rekke saker innenfor på området er som regel en bedre kandidat enn en uten erfaring. Erfaring på området gir advokaten god kunnskap om hva som er avgjørende, og hvordan saken burde fremmes.

En advokat med lang erfaring kan i mange tilfeller gi deg noen vurderinger av hvordan saken vil ende. Samtidig er det viktig å huske at utfallet ikke alltid blir som forventet, og de fleste advokater vil være varsomme med å love deg et konkret resultat.

Tidligere resultater

Advokatens resultater kan gi en pekepinn på hvor gode de er, men samtidig er det viktig å huske at flere advokater lar være å påta seg saker de ikke tror at de kommer til å vinne. På den andre siden er det noen advokater som har en egen evne til å finne kreative løsninger, og nyanser som andre ikke tenker på.

De mest kjente advokatene dukker opp i mediene støtt og stadig. Her vil det være enkelt å se hvilke resultater de har oppnådd. Du kan etterspørre mer informasjon om advokaten du er interessert i hvis du ikke finner det på nett. Slik får du mer innsikt i advokatens måte å arbeide på, og hvilke resultater de har fra før.

Referanser

Gode resultater fra tidligere klienter kan gi deg god innsikt i advokatens arbeid, men husk at klienter som vinner saker automatisk vil være fornøyde, mens de som taper ofte blir misfornøyde. Det er derfor viktig å være litt kritisk til hvilke referanser man legger vekt på, og ikke. Noe så enkelt som familie og venner kan her være et godt utgangspunkt for å få bedre innsikt i hvor god en lokal advokat er. Driver du en bedrift, så kan du kontakte andre næringsdrivende for å høre deres erfaringer.

Pris

Ved hjelp av egeninnsats, forsikringer, og fri rettshjelp, kan man spare store beløp på sluttsummen ved advokatoppdraget. Vi anbefaler at du gjør deg opp noen tanker rundt kostnader i forkant av oppdraget, og gjerne sett opp et budsjett. Det hjelper lite å finne den perfekte advokaten om du ikke har råd til å betale vedkommende.

De fleste firmaer oppgir en veiledende timepris på nettsidene sine, og noen har fastpriser for forutsigbare oppdrag som eksempelvis enkle testamenter og ektepakter. Husk å undersøke om prisen som oppgis er inklusiv eller eksklusiv merverdiavgift på 25%. En advokat som tilsynelatende virker billig, kan fort vise seg å være dyrere enn de andre.

Slik finner du den beste advokaten for deg

Selv om det er vanskelig å si hvem som er den beste advokat i akkurat ditt tilfelle, er de ovennevnte punktene gode ledetråder. Det kan være lurt å benytte seg av mulige gratis veiledningstimer der du får snakket med de ulike advokatene. På denne måten kan du se hva du synes om dem før du inngår en avtale. Videre kan du også få informasjon om saken din, og finne ut hvordan advokaten arbeider.

Det er også lurt å søke om fri rettshjelp og benytte deg av forsikringene dine hvis advokatutgiftene dekkes av slike løsninger. Her åpner budsjettet seg ofte, og du kan velge den advokaten du liker best.

I vurderingen av hvilken advokat du ønsker, er det viktig å huske at prisen ikke alltid gjenspeiler kvaliteten på arbeidet du får. Noen advokater som tar høyere priser, må dette på grunn av dyrere utgifter til kontorlokaler og utgifter til drift. En advokat som gir rådgivning på nett, vil ikke ha slike utgifter som må dekkes. Samtidig er det ofte en grunn til at noen firmaer har råd til bedre lokaler enn andre, ofte fordi de er mer ettertraktet.

Skal du søke fri rettshjelp, så gjør du dette gjennom advokaten din, som videre kontakter fylkesmannen. Ved bruk av forsikring er det lurt å henvende seg til forsikringsselskapet i første omgang, og ta saken videre derifra.

Det finnes for også tjenester på nett som gir gratis rettshjelp. Som regel er det veldig begrenset med tid du får, og kun for å komme i gang med saken. Med såpass kort tid, er det ikke sikkert at den som gir hjelpen får satt seg grundig nok inn i saken, og følgelig kan det hende at informasjonen du får bare er veiledende.

Hva gjør en advokat?

For å få bedre innsikt i hva som definerer den beste advokat, kan det være nyttig å sette seg inn i hva en advokat gjør. De fleste har noen tanker om arbeidsoppgavene, men samtidig er det mye folk flest også glemmer. Advokaten vil representere deg gjennom hele saken, og alt fra juridisk rådgivning til forhandlinger og føring av saken for retten, skjer i advokatens regi.

Vi hjelper deg å finne den perfekte advokaten

Få tilbud fra 3 forskjellige advokater. Helt gratis og uforpliktende

Finn din advokat i dag

Det er ingen enkel oppgave å finne den beste advokat for saken, og selv om noen navn gjentas i mediene, er det ikke sikkert at disse er best for deg. Ulike fagområder, priser, eller erfaring er viktige faktorer i vurderingen. Det viktigste er å finne en advokat som spesialiserer seg innen ditt område, og som du samarbeider godt med.

Mange synes også det er en fordel med advokat som holder til i sitt geografiske område. Bor du for eksempel i Ålesund kan du lese mer på denne siden. Du kan også presisere når du sender inn henvendelse at du ønsker advokat innen et bestemt område.

Få svar på ofte stilte spørsmål om å finne best advokat

frase

Hvordan kan Advokatmatch hjelpe meg med å finne den beste advokaten for min sak?

Advokatmatch kan hjelpe deg med å finne den beste advokaten for din sak ved å sammenligne ulike advokater basert på deres kompetanse, erfaring, omdømme og pris. Du kan angi dine behov og preferanser, og tjenesten vil foreslå advokater som passer til dine kriterier.

frase

Hvordan kan jeg sammenligne advokater på Advokatmatch?

På Advokatmatch kan du sammenligne advokater ved å oppgi dine behov og preferanser. Tjenesten vil deretter foreslå en liste over advokater som passer til dine kriterier. Du kan sammenligne deres profiler, vurderinger, priser og annen relevant informasjon for å finne den beste advokaten for din sak.

frase

Er alle advokater på Advokatmatch kvalifiserte og erfarne?

Advokatmatch samarbeider med et bredt spekter av advokater, og hver advokat er pålagt å oppgi sin kompetanse, erfaring og kvalifikasjoner. Dette betyr at du kan være trygg på at advokatene på plattformen er kvalifiserte og har erfaring innen sine respektive fagområder.

frase

Er det gratis å bruke Advokatmatch?

Ja, det er gratis å bruke Advokatmatch for å finne og sammenligne advokater. Tjenesten er finansiert av advokatene som er registrert på plattformen og tar ikke betaling fra klienter som søker juridisk bistand.

Advokatmatch er en tjeneste levert av Lead Service AS

Org. nr. 922 997 454