Bilde

OPPSIGELSESTID: Det er ikke bare å levere inn oppsigelsen og gå. Oppsigelsesperioden kan variere fra knappe 14 dager til hele 6 måneder.

Oppsigelsestid: Komplett guide (regler, frister, krav, o.l.)

Sist oppdatert: 2. september 2024

Oppsigelsestid – to små ord som kan snu opp ned på livene våre. Kort fortalt er det perioden mellom du sier opp jobben din (eller blir sagt opp) og til du faktisk forlater arbeidsplassen. Det høres kanskje enkelt ut, men det er litt mer komplisert enn som så. I denne komplette guiden ser vi på alt du må vite om oppsigelsesperioden, inkludert regler, rettigheter og plikter.

Kortversjonen

  • Oppsigelsestiden varierer, basert på ansettelsesform, alder og ansiennitet. Den kan strekke seg fra 14 dager i prøvetiden til hele 6 måneder for eldre arbeidstakere med lang fartstid.
  • Både arbeidstaker og arbeidsgiver har rettigheter og plikter i oppsigelsestiden, inkludert rett til lønn og mulighet til å søke ny jobb. Det er viktig å opprettholde en profesjonell holdning og oppfylle forpliktelsene sine i denne perioden for å unngå potensielle juridiske konsekvenser.
  • Det kan være smart å få hjelp av en advokat i komplekse tilfeller eller ved uenigheter, enten du er arbeidsgiver eller arbeidstaker. Da kan du føle deg trygg på at oppsigelsen håndteres på korrekt måte og at alle dine rettigheter blir ivaretatt.

Arbeidsmiljøloven regulerer oppsigelsestid

Oppsigelsestid er rett og slett perioden mellom du sier “Jeg slutter!” (eller får høre “Du må gå”) og til du faktisk kan vinke farvel til kollegaene dine for siste gang. Oppsigelsesperioden gjelder både når en arbeidstaker sier opp sin stilling og når en arbeidsgiver avslutter et arbeidsforhold.

Oppsigelsestiden gir beskyttelse for både arbeidstaker og arbeidsgiver:

  • Arbeidstakeren får tid til å søke ny jobb, forberede seg på endringen i arbeidssituasjonen og eventuelt fullføre pågående prosjekter.
  • Arbeidsgiveren får mulighet til å finne en erstatter, passe på at arbeidstakerens kunnskap ikke forsvinner og unngå at arbeidsoppgavene stopper opp.

Vi har ganske strengt oppsigelsesvern i Norge som er beskyttet av lovverket. Det er arbeidsmiljøloven som regulerer hvordan en oppsigelse skal foregå, inkludert hvor lang oppsigelsesperioden skal være. Loven tar hensyn til arbeidstakerens ansiennitet og alder for å fastsette et minimumskrav til oppsigelsestid.

Vi hjelper deg å finne den perfekte advokaten

Få tilbud fra 3 forskjellige advokater. Helt gratis og uforpliktende

Forskjellige frister for ulike arbeidssituasjoner 

Oppsigelsestiden kan variere betydelig avhengig av din arbeidssituasjon. Arbeidsgiver kan avtale lengre perioder enn minstekravet i loven. De kan imidlertid ikke sette kortere frister. Oppsigelsestiden kan generelt sett ikke være kortere enn 1 måned, med mindre det dreier seg om en prøveperiode eller dere har en spesiell tariffavtale.

Fast ansettelse

De generelle reglene i arbeidsmiljøloven gjelder for deg som er fast ansatt. Oppsigelsesperioden begynner fra den 1. i måneden etter oppsigelsen. Det vil si at hvis du som arbeidstaker sier opp den 23. februar, så begynner perioden fra og med den 1. mars.

Så lang oppsigelsestid har du ifølge arbeidsmiljøloven:

AnsettelsestidUnder 50 år50–54 år55–59 årOver 60 år
Mindre enn 5 år1 måned1 måned1 måned1 måned
5-10 år2 måneder2 måneder2 måneder2 måneder
Mer enn 10 år3 måneder4 måneder*5 måneder*6 måneder*
(Informasjonen er hentet fra Arbeidstilsynet)

OBS: *Den utvidede oppsigelsestiden for arbeidstakere over 50 år gjelder kun hvis de har vært ansatt i minst 10 år sammenhengende i samme virksomhet.

I tillegg kan tariffavtaler inneholde egne bestemmelser om oppsigelsestid som går utover lovens minimumskrav. Kjennskap til disse reglene er viktig for både arbeidstakere og arbeidsgivere. Oppsigelser må håndteres korrekt og i tråd med gjeldende lovverk, ellers kan det oppstå tidkrevende og kostbare konflikter. Det er ingen av partene tjent med.

Midlertidig ansettelse

Hvis du som arbeidstaker har en tidsbestemt kontrakt, opphører den automatisk når tiden er ute. Det er ikke behov for formell oppsigelse eller oppsigelsesperiode. Det samme gjelder for prosjektbaserte ansettelser, som avsluttes når oppdraget er fullført. Dersom arbeidstaker blir sagt opp før den avtalte perioden er over, må arbeidsgiver følge samme regler som ved fast ansettelse.

Prøvetid

Arbeidstaker har færre rettigheter i prøvetiden. Standard oppsigelsestid er 14 dager i henhold til arbeidsmiljøloven, men dere kan lage andre avtaler om dere vil. Bare husk at dere aldri kan avtale kortere oppsigelsesperiode. Oppsigelse i prøvetiden kan skyldes tilpasning til arbeidet, faglig dyktighet eller pålitelighet. Du som er arbeidstaker har rett til å be om en skriftlig begrunnelse.

OBS: Oppsigelsesperioden begynner å løpe fra og med den datoen som arbeidstaker eller arbeidsgiver mottar oppsigelsen.

Les også

Les alt om dine rettigheter og plikter ved oppsigelse

Oppsigelse fra arbeidsgiver vs. arbeidstaker

Nøyaktig hvordan oppsigelsen foregår avhenger av hvem som sier opp. Arbeidsgiver må ha en saklig grunn for å si opp en ansatt, for eksempel nedbemanning grunnet økonomiske vansker i bedriften. De må også holde et drøftelsesmøte med arbeidstaker før beslutningen tas. Oppsigelsen skal være skriftlig. I tillegg skal de informere arbeidstakers rettigheter, for eksempel muligheten til å kreve forhandlinger eller reise søksmål.

Prosessen er litt enklere om arbeidstaker selv sier opp. Du som arbeidstaker trenger ikke å oppgi noen grunn, og det er færre formelle krav. Du er imidlertid pliktig til å gi oppsigelsen skriftlig. Vær også oppmerksom på eventuelle klausuler i arbeidskontrakten din som kan fortsette å gjelde selv etter at du har sluttet. Eksempler på dette er konkurranseforbud eller taushetsplikt.

OBS: Arbeidstilsynet anbefaler at arbeidstakere leverer den skriftlige oppsigelsen personlig eller sender den rekommandert for å unngå uenigheter eller misforståelser. Det kan ellers være vanskelig å si nøyaktig når oppsigelsestiden faktisk begynner.

Avtalt oppsigelsestid

Arbeidsmiljøloven setter minimumskrav for oppsigelsestid, men det er fullt mulig å avtale lengre perioder gjennom individuelle arbeidsavtaler eller tariffavtaler. Det er for eksempel ikke uvanlig at ledere har avtalt en oppsigelsesperiode på både tre og seks måneder, uavhengig av ansiennitet.

Lengre oppsigelsestid kan ha både fordeler og ulemper. Arbeidstakeren får økt jobbsikkerhet og bedre tid til å finne ny jobb ved en eventuell oppsigelse. Arbeidsgiveren viser også at du er en verdifull ansatt som bedriften ønsker å beholde. Bedriften får også bedre tid til å finne en erstatter og tilrettelegge for en problemfri overgang.

Men det er noen ulemper med det også. En lang oppsigelsestid kan føre til at du som arbeidstaker går glipp av nye muligheter, hvis du ikke kan starte i en ny jobb raskt nok. Og arbeidsgiveren får høyere lønnskostnader, siden de må beholde en ansatt lenger enn nødvendig.

To kvinner sitter ved et bord med PC. Bildet skal illustrere det å søke ny jobb og dra på jobbintervju.
LANG OPPSIGELSESTID: Lang oppsigelsestid gir deg bedre tid til å søke nye jobber og dra på jobbintervju, men det kan også ta lengre tid før du får begynt i den nye stillingen.

Eksempler på hvordan oppsigelsesperioden foregår i praksis

Vi har allerede nevnt når oppsigelsestiden begynner å løpe i ulike situasjoner. Det er viktig å ha stålkontroll på disse datoene. Den grunnleggende regelen er enkel. Oppsigelsestiden starter den første dagen i måneden etter at oppsigelsen ble gitt (bortsett fra i prøveperioden).

La oss se på noen praktiske eksempler:

  • Tidlig i måneden: Hvis du sier opp 5. mai, begynner oppsigelsestiden å løpe fra 1. juni. Du må altså jobbe hele mai og deretter oppsigelsestiden din.
  • Sent i måneden: Leverer du oppsigelsen 30. september, starter perioden 1. oktober. Perioden begynner dermed å løpe allerede dagen etter.
  • Første dag i måneden: Selv om du sier opp 1. mars, vil oppsigelsestiden ikke begynne før 1. april.

Arbeidstaker og arbeidsgiver står fritt til å lage egne avtaler om oppsigelsestid etter at oppsigelsen er gitt. For eksempel, arbeidsgiver kan tilby arbeidstaker en sluttpakke mot at de fratrer frivillig og slutter før oppsigelsesperioden egentlig har utløpt. Vi anbefaler i så fall å sette opp en nøyaktig, skriftlig avtale for å unngå tvister senere.

Ferie i oppsigelsestid

Arbeidsgiver kan ikke pålegge deg å ta ferie i oppsigelsestiden uten ditt samtykke. Oppsigelsesperioden kan heller ikke forlenges på grunn av ferie. Du som arbeidstaker kan derimot ta ferie i oppsigelsestiden, så lenge dere allerede hadde avtalt dette før oppsigelsen. Hvis ikke, så har ikke du som arbeidstaker krav på ferie. Unntaket er hvis du ikke har tid til å avvikle ferie etter at oppsigelsesperioden er over. 

La oss se på noen praktiske eksempler på disse unntakene:

  • Oppsigelsestiden din løper ut i september, og du har ikke fått tatt ut hovedferien din ennå. Da kan du kreve å få avviklet den i oppsigelsestiden. Husk at hovedferieperioden er fra 1. juni til 30. september. 
  • Du har fortsatt feriedager til gode og oppsigelsestiden din går ut i desember. I så fall kan du kreve å få ta ut all resterende ferie før du slutter. Dette gjelder også eventuelle feriedager som du har overført fra i fjor.
  • Er du over 60 år? Da har du en ekstra uke med seniorferie, og du bestemmer når du vil ta den ut. Denne rettigheten gjelder også i oppsigelsesperioden, med mindre dere har avtalt noe annet på forhånd.

I enkelte tilfeller kan det hende at arbeidsgiver tillater deg å avvikle ferie etter oppsigelsen, selv om ferien ikke er avtalt på forhånd. Andre ganger er det mulig å bli fritatt arbeidsplikten med full lønn ut oppsigelsesperioden. Du må i så fall avtale det med arbeidsgiver, og det er ikke noe som du har krav på. Arbeidsgivere kan i enkelte tilfeller ønske at arbeidstakeren blir fritatt, for eksempel av sikkerhetsmessige årsaker.

Sykemelding i oppsigelsestiden

Oppsigelsesperioden løper som normalt, selv om du som arbeidstaker blir sykemeldt. Sykdom forlenger altså ikke denne perioden. Du har samme rett til sykepenger i oppsigelsestiden, akkurat som ellers. Arbeidsgiver kan heller ikke avslutte arbeidsforholdet tidligere på grunn av sykdommen. Men han eller hun kan bestride sykemeldingen ved mistanke om ugyldig sykefravær.

Starte i ny jobb før oppsigelsesperioden er over

Du skal i utgangspunktet  jobbe ut oppsigelsestiden, ellers kan det anses for å være brudd på arbeidskontrakten. Det er imidlertid mulig å forhandle med din nåværende arbeidsgiver om en tidligere sluttdato. Hvis begge parter er enige, kan dere avtale en kortere oppsigelsestid.

Arbeidsgiver har nemlig noen rettigheter i denne perioden:

  • De kan kreve at du utfører dine vanlige arbeidsoppgaver.
  • Arbeidsgiver kan endre arbeidsoppgavene dine innenfor styringsrettens grenser.
  • De kan be deg om å overlevere kunnskap og informasjon til kollegaer.
  • I noen tilfeller kan de frita deg fra arbeidsplikten, men fortsatt betale lønn.

Men husk at du som arbeidstaker også har flere rettigheter:

  • Rett til full lønn og andre godtgjørelser som vanlig
  • Rett til å utføre dine normale arbeidsoppgaver
  • Du kan bruke rimelig tid til å søke ny jobb
  • Rett til attest når arbeidsforholdet avsluttes
  • Du kan be om fri for å gå på jobbintervjuer, men dette må avtales på forhånd

Det kan kanskje være fristende å “koble ut” mentalt når du har sagt opp, men husk at du fortsatt har et ansvar overfor arbeidsplassen din. Samtidig skal arbeidsgiver legge til rette for at du kan avslutte ditt arbeid på en god måte. Arbeidsgiver kan heller ikke diskriminere eller “straffe” deg for at du har sagt opp. De kan for eksempel ikke nekte deg adgang til arbeidsplassen uten grunn. 

Spesielle situasjoner og unntak

Arbeidslivet er ikke alltid forutsigbart, og noen ganger oppstår det situasjoner som krever spesielle tiltak. Avskjedigelse er den mest dramatiske måten å avslutte et arbeidsforhold og brukes ved utilbørlig opptreden fra arbeidstaker. Arbeidstaker kan ha utført grovt pliktbrudd eller annet vesentlig mislighold av arbeidsavtalen. I så fall opphører arbeidsforholdet umiddelbart, uten oppsigelsestid

Andre ganger kan bedriften ha behov for å gjøre umiddelbare endringer, for eksempel på grunn av økonomiske vansker. Permittering kan i så fall være en løsning. Det er en midlertidig ordning der arbeidstaker fritas fra arbeidsplikt og arbeidsgiver fritas fra lønnsplikt. Permittering brukes ofte ved midlertidig driftsstans eller arbeidsmangel. 

Det er altså ikke en oppsigelse. Men hvis en oppsigelse gis under permitteringsperioden, vil oppsigelsestiden begynne å løpe som normalt. Ansatte kan bli sagt opp umiddelbart, uavhengig av vanlig oppsigelsesperiode. De kan ha krav på lønn i opptil én måned etterpå.

Les også

Når kan arbeidsgiver gi avskjed? Se dine rettigheter.

Konsekvenser av å bryte oppsigelsestiden 

Konsekvensene ved å bryte oppsigelsesperioden er alvorlige, både for arbeidsgiver og arbeidstaker. Du som arbeidstaker risikerer å bli erstatningsansvarlig for tap arbeidsgiveren lider som følge av ditt kontraktsbrudd. Arbeidstaker kan blant annet bli holdt ansvarlig for kostnader for å finne en erstatter på kort varsel eller tap av inntekter. 

I tillegg kan du miste retten til gode referanser. Det kan igjen påvirke fremtidige jobbmuligheter. I verste fall kan du bli saksøkt. Arbeidsgiver får også konsekvenser, dersom han eller hun nekter å la en ansatt jobbe ut oppsigelsestiden eller avslutter arbeidsforholdet for tidlig. 

Arbeidstakeren kan ha krav på lønn for hele oppsigelsesperioden, selv om de ikke får lov til å jobbe. I tillegg kan arbeidsgiver bli pålagt å betale erstatning for usaklig oppsigelse. Arbeidstaker kan for eksempel kreve økonomisk kompensasjon og oppreisning. I noen tilfeller kan retten også bestemme at oppsigelsen er ugyldig, noe som betyr at arbeidsforholdet må fortsette.

Det er alltid best å forsøke å komme frem til en gjensidig avtale, hvis det oppstår situasjoner der en av partene ønsker å avslutte arbeidsforholdet tidligere. En dyktig advokat kan hjelpe med mekling, finne løsninger og utforme en avtale.

Vi hjelper deg å finne den perfekte advokaten

Få tilbud fra 3 forskjellige advokater. Helt gratis og uforpliktende

Konklusjon: Derfor er det viktig å vite hvordan oppsigelsestid foregår

Du bør kjenne godt til alle regler for oppsigelsesperioden, slik at du kan ta gode og informative valg. Det handler ikke bare om å følge loven, men også om å beskytte dine interesser og sikre en profesjonell avslutning på arbeidsforholdet. Husk at arbeidsrett er et komplisert tema, og hver situasjon er unik. Ikke nøl med å kontakte en advokat, dersom du står overfor en utfordrende oppsigelsessak eller er usikker på dine rettigheter.

En erfaren advokat kan gi deg gode råd, hjelpe deg med å forstå alternativene dine og sikre at oppsigelsen skjer i tråd med norsk lov. Lykke til!

Advokatmatch er en tjeneste levert av Lead Service AS

Org. nr. 922 997 454