Bilde

KRAV OG RETTIGHETER: Reglene for ferie i oppsigelsestid kan være kompliserte, men du som arbeidstaker har flere rettigheter ifølge loven.

Ferie i oppsigelsestid: Komplett guide

Sist oppdatert: 2. september 2024

Du har enten levert eller fått en oppsigelse. Og plutselig slår det deg: “Hva skjer egentlig med ferien min nå?” Kanskje du har en ferietur planlagt, eller kanskje du bare trenger litt pusterom før du starter i ny jobb? Reglene rundt ferie i oppsigelsestid kan være kompliserte. Og nettopp derfor har vi laget en komplett guide med alt du må vite om ferieavvikling i oppsigelsesperioden.

Kortversjonen

  • Hovedregelen i norsk arbeidsliv er at arbeidsgiver har rett til å bestemme når arbeidstaker skal avvikle ferie – og det gjelder også i oppsigelsestiden. Det finnes imidlertid noen unntak fra denne regelen.
  • Arbeidsgiver kan pålegge ferie i oppsigelsestid når arbeidstaker sier opp, med mindre oppsigelsesperioden er kortere enn tre måneder eller ferien allerede er avtalt.
  • Arbeidstaker kan derimot nekte å avvikle ferie i oppsigelsestid hvis oppsigelsesperioden er under tre måneder og det var arbeidsgiver som sa opp. Det gjelder selv om ferien allerede var avtalt.

Grunnleggende regler for ferie i oppsigelsestid 

Hovedregelen i norsk arbeidsliv er at arbeidsgiver har rett til å bestemme når arbeidstaker skal avvikle ferie – og dette gjelder også i oppsigelsestiden. Det finnes imidlertid noen unntak fra denne regelen. Ifølge ferieloven må vi i tillegg skille mellom situasjoner der arbeidstaker sier opp og der arbeidsgiver sier opp:

  • Når arbeidstaker sier opp: Arbeidsgiver kan pålegge ferie i oppsigelsestiden, med mindre perioden er kortere enn tre måneder eller ferien allerede var avtalt før oppsigelsen ble gitt.
  • Når arbeidsgiver sier opp: Arbeidstaker kan i utgangspunktet nekte å avvikle ferie i oppsigelsestiden – selv om den allerede var avtalt – dersom oppsigelsestiden er mindre enn tre måneder. Arbeidstaker kan heller ikke kreve ferie i oppsigelsesperioden, bortsett fra ved enkelte unntak.

Ferieloven forsøker dermed å balansere arbeidsgivers behov for planlegging og drift med arbeidstakers behov for forutsigbarhet og rettigheter. Men som med det meste i livet, er ikke alt svart-hvitt. Det finnes unntak og spesielle situasjoner som kan påvirke hvordan disse reglene anvendes i praksis.

Vi hjelper deg å finne den perfekte advokaten

Få tilbud fra 3 forskjellige advokater. Helt gratis og uforpliktende

Når arbeidstaker sier opp

Oppsigelsen kan påvirke ferieplanene dine mer enn du kanskje tror. Arbeidsgiver har som sagt ganske frie tøyler til å bestemme når du skal ta ferie i oppsigelsestiden. Dette kan kanskje virke urettferdig. Men bedriften skal ha mulighet til å planlegge fremover og sikre en problemfri overgang mellom ansatte, noe som vi kaller styringsrett. Kanskje trenger de deg til å fullføre et viktig prosjekt, eller de vil at du skal bruke tid på å lære opp etterfølgeren din?

Men det finnes likevel noen begrensninger på arbeidsgivers rett til å bestemme over ferieplanene dine. De må fortsatt respektere de vanlige reglene for ferieavvikling. Det betyr at de må følge reglene om hovedferie og restferie. Varslingsreglene i ferieloven må fortsatt følges, så du har krav på litt forutsigbarhet. 

Hvis du og arbeidsgiver allerede har avtalt ferie før du sier opp, så kan de ikke bare endre den avtalte ferien fordi du har sagt opp. Og hvis du er over 60 år, så har du en ekstra ferieuke som du i stor grad bestemmer over selv – ja, selv i oppsigelsesperioden. La oss se på noen eksempler for å gjøre alt dette mer forståelig.

La oss si at du sier opp 15. mai og har tre måneders oppsigelsestid (og du er under 60 år). Oppsigelsesperioden begynner å løpe fra og med den 1. i måneden etter oppsigelsen, det vil si 1. juni. I dette tilfellet kan arbeidsgiver bestemme at du skal ta hovedferien din i juli, selv om du kanskje hadde planlagt å ta den i august. Men hvis dere derimot allerede hadde avtalt to ukers ferie i august fra før av, må arbeidsgiver respektere den allerede avtalte ferien.

Tips til arbeidstakere som vil ta ferie i oppsigelsestid

  • Planlegg ferien tidlig hvis mulig: Hvis du vet at du kommer til å si opp, prøv å avklare ferieplanene dine før du leverer oppsigelsen. Da får du mer kontroll over situasjonen.
  • Snakk åpent med arbeidsgiver: Be om en samtale så snart oppsigelsen er et faktum. Vær ærlig om dine ønsker og behov for ferieavvikling, men vis også forståelse for bedriftens situasjon.
  • Kjenn dine rettigheter ved opppsigelse, men vær fleksibel: Sett deg inn i dine rettigheter i henhold til både arbeidsmiljøloven og ferieloven. Samtidig bør du være åpen for kompromisser. Kanskje kan du dele opp ferien eller ta den på et tidspunkt som passer bedriften bedre?
  • Dokumenter alle avtaler skriftlig: Hvis dere lager en avtale om ferieavvikling i oppsigelsestiden, pass på at du får det skriftlig – gjerne på e-post. Da kan du unngå misforståelser senere.
to kvinner snakker rundt et møtebord, brukt for å poengtere at det er viktig å drøfte ferie i oppsigelsestid nøye med arbeidsgiver
PLANLEGG NØYE: Du bør be om en samtale med arbeidsgiver så raskt som mulig for å diskutere dine behov for ferieavvikling i oppsigelsestiden.

Ferieavvikling når arbeidsgiver sier opp 

Det kan være svært stressende å motta oppsigelse fra arbeidsgiver. Og det siste du kanskje tenker på er ferieavvikling. Men loven gir faktisk deg som arbeidstaker en del rettigheter. Den er tydelig på at du har krav på ferie i oppsigelsestid i visse situasjoner – særlig hvis det er arbeidsgiver som har sagt deg opp. Du kan som sagt nekte å ta ut avtalt ferie, hvis oppsigelsestiden er kortere enn tre måneder.

Det er fordi du skal slippe å bruke ferien din på å søke nye jobber eller forberede deg på eventuell arbeidsledighet. Du skal altså ikke “straffes” dobbelt ved både å miste jobben og bli tvunget til å ta ut ferie når du egentlig trenger tiden til andre ting. Men husk at arbeidsgiver kan pålegge ferie til oppsigelsesperioden hvis den løper i mer enn tre måneder.

La oss si at du får en oppsigelse i mai med to måneders oppsigelsestid. Den løper dermed fra 1. juni. Du hadde planlagt tre ukers sommerferie i juli. I dette tilfellet kan du velge å beholde ferien din som planlagt. Alternativt kan du si til arbeidsgiver at du heller vil bruke tiden på jobbsøking og derfor ikke ønsker å ta ut ferie likevel. Men hvis du har fire måneders oppsigelsestid, kan faktisk arbeidsgiver kreve at du tar ut ferien din.

Tips til arbeidsgivere som skal planlegge ferieavvikling ved oppsigelse

  • Vær tydelig på regler og forventninger: Informer den ansatte om bedriftens retningslinjer for ferie i oppsigelsestid så tidlig som mulig. 
  • Overlapping og kompetanseoverføring: Vurder hvordan ferieavvikling kan påvirke opplæring av en eventuell etterfølger eller overføring av arbeidsoppgaver.
  • Balansér bedriftens behov med arbeidstakers ønsker: Forsøk å imøtekomme den ansattes ferieønsker, men vær tydelig på regelverket og hva bedriften også ønsker.
  • Unngå konflikter med god kommunikasjon: Ha en åpen dialog med den ansatte om å ta ut ferie i oppsigelsestiden. Lytt til deres ønsker, men forklar bedriftens behov på en tydelig måte.

Les også

Her er alt du må vite om oppsigelsestid, inkludert regler, frister og rettigheter.

Kvinne gir oppsigelsesbrev til sjefen mens hun holder en eske med tingene sine, brukt som illustrasjon i artikkel om oppsigelsestid.

Arbeidstakers rett til å kreve ferie i oppsigelsestid 

Du som arbeidstaker kan i utgangspunktet ikke kreve ferie i oppsigelsestid, med mindre den allerede var avtalt. Men det finnes noen viktige unntak fra denne regelen. Og disse unntakene gjelder enten oppsigelsen kommer fra deg eller arbeidsgiver. La oss si at oppsigelsesperioden løper i hovedferieperioden som er fra 1. juni til 30. september.

Du kan i så fall kreve å få avvikle hovedferien din (som er tre uker sammenhengende fri) før oppsigelsestiden er over. Arbeidstakere skal nemlig ha muligheten til å ta sammenhengende ferie på sommerhalvåret. Har du derimot restferie og oppsigelsesperioden løper frem til desember? Da kan du også kreve ferie.

Ferieåret følger nemlig kalenderåret. Hvis oppsigelsestiden din for eksempel går ut i november eller desember, kan du altså kreve å få avviklet eventuelle resterende feriedager før arbeidsforholdet avsluttes. Dermed unngår du å miste opptjent ferie. Bare husk at litt andre regler gjelder for arbeidstakere over 60 år.

Viktig å vite om stillingsvern og oppsigelse

Hittil har vi referert til hva ferieloven sier om ferieavvikling og oppsigelsestid. Men selve prosedyren for hvordan en oppsigelse skal foregå reguleres av arbeidsmiljøloven (lov om arbeidsmiljø, arbeidstid og stillingsvern). Stillingsvern skal sikre arbeidstakere mot vilkårlig oppsigelse og gi forutsigbarhet i arbeidsforholdet. Arbeidsmiljøloven har derfor strenge regler for både oppsigelse og oppsigelsesperioden.

Arbeidstakeren skal ha tid til å omstille seg, søke nye jobber og forberede seg på en ny livssituasjon. Men det må være balansegang mellom arbeidstakers behov for trygghet og arbeidsgivers behov for fleksibilitet. I noen tilfeller kan for eksempel arbeidsgiver tilby arbeidstakeren å fratre før oppsigelsestiden er utløpt i bytte mot økonomisk kompensasjon. I så fall blir du fritatt for arbeidsplikten, samtidig som du mottar full lønn.

Men hva skjer da med ferie som du har til gode? Når du blir fritatt for arbeidsplikten mot økonomisk kompensasjon — også kalt for sluttpakke — endrer det ikke nødvendigvis dine ferierettigheter. Du har fortsatt krav på feriepenger for opptjent, ikke-avviklet ferie. Disse feriepengene kan du bruke når du senere tar ubetalt ferie hos neste arbeidsgiver.

Feriepenger og oppsigelsestid

Du tjener opp feriepenger året før du faktisk tar ferie. Standardsatsen er 10,2 % av lønnen din, men mange har 12 % gjennom tariffavtaler. Dette betyr at når du er i oppsigelsestid, har du allerede tjent opp feriepenger for fjoråret. Samtidig tjener du også opp feriepenger for inneværende år.

Hovedregelen at opptjente, ikke utbetalte feriepenger skal utbetales siste vanlige lønningsdag før fratreden. Det gjelder også feriepenger som du har tjent opp, men ikke fått utbetalt ennå. Husk å sjekke hvordan dette påvirker din totale inntekt og pensjonsopptjening det året! Du kan forsøke avtale noe annet med arbeidsgiver, for eksempel at de holder igjen opptjente feriepenger for inneværende år til etter nyttår.

Ifølge Altinn, må du nemlig betale skatt når du får utbetalt feriepenger som er opptjent i inneværende år. Det er altså kun feriepenger som er inntjent i fjoråret som betales ut, uten skattetrekk.

Les også

Så mye ferie har du krav på: Regler og rettigheter

Overføring av ferie til neste år

Hovedregelen i norsk arbeidsliv er at ferie skal avvikles i løpet av ferieåret, som følger kalenderåret. Men livet er ikke alltid så enkelt, og noen ganger blir ikke all ferien tatt ut. I slike tilfeller åpner ferieloven for at du kan overføre inntil 12 feriedager til neste år. Overføring av ferie må avtales skriftlig med arbeidsgiver. Arbeidsgiver kan faktisk nekte en slik overføring hvis det er gode grunner til det.

Men hva skjer med ubrukt ferie ved en oppsigelse? Her er reglene tydelige: Arbeidsgiver skal legge til rette for at du får avviklet opptjent og overført ferie i oppsigelsestiden. Det betyr at hvis du for eksempel sier opp i oktober og har to ukers ferie til gode, må arbeidsgiver sørge for at du får tatt ut feriedagene før du slutter.

Hvis det av ulike årsaker ikke lar seg gjøre å avvikle all opptjent ferie i oppsigelsesperioden, har du rett til å få utbetalt feriepenger for de ubrukte feriedagene. Du må nemlig ta fri uten lønn hos neste arbeidsgiver i slike tilfeller. Feriepengene fra forrige arbeidsgiver skal i så fall dekke den manglende betalingen.

Ferieavvikling i ny jobb

Dersom du ikke får tatt ut all ferien din i oppsigelsestiden, kan du altså få feriepengene istedenfor. Men har du egentlig rett til ferieavvikling når du begynner hos en ny arbeidsgiver? Joda, du som arbeidstaker har både krav på ferie og plikt til å ta ut ferie – forutsatt at du ikke allerede har tatt ut all feriedagene dine, så klart.

Dette må du vite om ferieavvikling i ny jobb:

  • Hvis du starter i ny jobb senest 30. september og enda ikke tatt ut feriedagene dine, har du krav på full ferie (25 virkedager) innen utgangen av ferieåret.
  • Begynner du før 15. august, kan du kreve tre uker sammenhengende ferie i hovedferieperioden (1. juni til 30. september).
  • Starter du etter 30. september, har du rett til minst én ukes ferie samme år.

Det er viktig å ha en ærlig samtale med din nye arbeidsgiver om feriesituasjonen din. Fortell dem hvor mye ferie du har tatt ut hos tidligere arbeidsgiver. Da kan du og din nye arbeidsgiver planlegge ferieavviklingen på en god måte. Men husk at du i enkelte tilfeller kan ha krav på å få tatt ut all ferien din før du slutter i den forrige jobben!

Vi hjelper deg å finne den perfekte advokaten

Få tilbud fra 3 forskjellige advokater. Helt gratis og uforpliktende

Konklusjon: Få hjelp av en advokat om du har videre spørsmål om ferie i oppsigelsesperioden

Reglene for både ferie og oppsigelse er ganske komplekse, og situasjonene kan være unike og nyanserte. Det som virker som en enkel sak, kan raskt bli ganske utfordrende. Nettopp derfor kan det være smart å få hjelp av en advokat som spesialiserer seg innen arbeidsrett. De kan hjelpe deg med å forstå dine rettigheter til ferie ved oppsigelse. 

Arbeidsrettsdvokater har også erfaring med hvordan reglene for oppsigelse tolkes og anvendes i praksis. De kan derfor hjelpe deg med alle spørsmål du måtte ha om ferie i oppsigelsestid. Lykke til!

Advokatmatch er en tjeneste levert av Lead Service AS

Org. nr. 922 997 454