Bilde

STERKE RETTIGHETER: I Norge har de ansatte veldig sterke rettigheter, faktisk et av de aller sterkeste vernene i verden

Stillingsvern: En komplett guide (oppsigelse, endring, o.l.)

Sist oppdatert: 27. august 2024

Lurer du på hva som beskytter deg mot vilkårlig oppsigelse på jobben? Svaret er stillingsvern og oppsigelsesvern. Enkelt forklart, så er arbeidstakere beskyttet mot usaklig oppsigelse og avskjed under norsk lov. Du kan altså ikke miste jobben helt uten videre – det må være en saklig grunn for oppsigelsen.

Du som er arbeidstaker får dermed større trygghet og forutsigbarhet. Lovverket bidrar også til et mer rettferdig arbeidsliv, ettersom oppsigelsessaker må være godt begrunnet og følge en viss prosedyre. Samtidig må det være en god balanse mellom arbeidsgivers behov for fleksibilitet og arbeidstakers behov for jobbsikkerhet. Både arbeidsgiver og arbeidstaker har derfor en rekke rettigheter og plikter overfor hverandre.

Stillingsvern er dermed en svært viktig del av norsk arbeidsrett. Her i denne komplette guiden ser vi nærmere om alt du må vite om temaet, enten du er arbeidsgiver eller arbeidstaker.

Kortversjonen

  • Stillingsvern gir arbeidstakere god beskyttelse mot usaklig oppsigelse og sikrer et godt arbeidsmiljø. Dette prinsippet er forankret i arbeidsmiljøloven og balanserer arbeidstakers behov for jobbsikkerhet med arbeidsgivers behov for fleksibilitet.
  • Arbeidsgiver må ha en saklig grunn for oppsigelse, samtidig som oppsigelsessaker må følge en standard prosedyre. Saklige grunner kan blant annet være knyttet til bedriftens økonomi, arbeidsgivers situasjon eller arbeidstakerens oppførsel.
  • Både arbeidsgiver og arbeidstaker har visse rettigheter og plikter som påvirker stillingsvernet, inkludert arbeidsgivers styringsrett og arbeidstakers lojalitetsplikt. God kjennskap til disse prinsippene er avgjørende for å få et arbeidsforhold som er både trygt og produktivt.

Lovgrunnlaget for stillingsvern 

Stillingsvern har en solid forankring i norsk lov – rettere sagt i arbeidsmiljøloven. Denne loven er som en oppskriftsbok for hvordan arbeidslivet skal fungere, og kapittel 15 er spesielt viktig. Her finner du detaljerte regler om når og hvordan et arbeidsforhold kan avsluttes. Her er rettighetene dine som arbeidstaker beskrevet i detalj.

Men visste du at oppsigelsesvern faktisk er så viktig at det er nevnt i grunnloven? § 110 i grunnloven sier at alle skal ha mulighet til å tjene til livets opphold ved arbeid. Det gir stillingsvernet en ekstra tyngde. Det er ikke bare en vanlig lov, men muligheten til å forsørge seg er en grunnleggende rettighet.

Vi må også nevne formålsparagrafen i arbeidsmiljøloven. Formålsparagrafen er som en intensjonserklæring for hele loven. I § 1-1 står det svart på hvitt at loven skal sikre trygge ansettelsesforhold. Det betyr at hver gang noen tolker loven, må de ha dette målet i bakhodet.

Oppsigelsesvern er altså ikke bare tomme ord. Det er bokstavelig talt skrevet i lovverket at du som arbeidstaker skal ha en trygg og forutsigbar arbeidssituasjon.

Vi hjelper deg å finne den perfekte advokaten

Få tilbud fra 3 forskjellige advokater. Helt gratis og uforpliktende

Viktigste regler i arbeidsmiljøloven for stillingsvern

En av de viktigste reglene i arbeidsmiljøloven er at arbeidstakere skal bli fast ansatt. Midlertidig ansettelse er lov, men kun i spesielle tilfeller. Fast ansettelse gir deg som arbeidstaker en stabil og forutsigbar arbeidssituasjon. Det betyr at jobben din ikke plutselig forsvinner når et prosjekt er ferdig eller når sesongen er over.

Arbeidsmiljøloven sier også at det må være saklig grunn til både oppsigelse og avskjed. Dette er kanskje den viktigste regelen når det kommer til stillingsvern. Arbeidsgiveren din kan ikke si deg opp bare fordi de heller vil ansette sjefens nevø. Det må være en god, saklig grunn. Vi skal se nærmere på hva som er saklig grunn senere i artikkelen. Hovedpoenget med regelen er at oppsigelsen ikke kan være vilkårlig eller urettferdig.

Lovverket har også regler for oppsigelsesfrister. Oppsigelsesfristen gir deg god tid til å finne en ny jobb før den gamle tar slutt. Hvor lang fristen er, avhenger av hvor lenge du har jobbet i bedriften og hva som står i arbeidskontrakten din. Men du har uansett krav på en viss tid til å omstille deg.

Sist, men ikke minst, har du krav på å bevare stillingen din frem til eventuelle tvister og konflikter blir avgjort. Hvis du mener oppsigelsen er usaklig og tar saken til retten, har du som regel rett til å fortsette i jobben mens saken pågår. Det betyr at du ikke mister inntekten din mens du kjemper for rettighetene dine.

Disse hovedreglene danner dermed et solid fundament for oppsigelsesvern for arbeidstakere. Samtidig trenger arbeidsgivere fleksibilitet til å si opp ansatte når det foreligger en saklig grunn.

Les også

Arbeidsmiljøloven: En komplett guide

Saklig grunn for oppsigelse 

Arbeidsgiver må altså ha en saklig grunn for oppsigelse – men hva er egentlig gyldig grunn ifølge arbeidsmiljøloven og regelverket for stillingsvern? Årsaken til oppsigelse skyldes som regel forhold ved virksomheten, arbeidsgiver eller arbeidstaker. Hver situasjon må vurderes individuelt, og arbeidsgiver må alltid dokumentere begrunnelsen.

Her er noen konkrete eksempler på saklig grunn for oppsigelse:

  • En avdeling blir lagt ned grunnet økonomiske utfordringer og bedriften må derfor nedbemanne, forutsatt at det er gjort en grundig vurdering av muligheten for omplassering.
  • Vedvarende dårlige arbeidsprestasjoner, til tross for at arbeidstakeren har fått tilbakemeldinger og mulighet til forbedring over tid.
  • Gjentatte og alvorlige brudd på sikkerhetsrutiner, til tross for advarsler og opplæring.
  • Dokumentert illojalitet, for eksempel at arbeidstakere deler konfidensiell informasjon med konkurrenter.
  • Langvarig og høyt sykefravær som medfører vesentlige ulemper for virksomheten. Virksomheten har forsøkt tilrettelegging uten hell.

Oppsigelser begrunnet i forhold ved virksomheten skyldes ofte økonomiske utfordringer eller omorganisering. Noen ganger går det dårlig for bedriften. Da kan det være nødvendig å nedbemanne for å redusere kostnader eller tilpasse seg endrede markedsforhold. Arbeidsgiver må imidlertid først vurdere om det finnes annet passende arbeid i virksomheten for den aktuelle arbeidstakeren.

Oppsigelser som skyldes forhold ved arbeidsgiver er mindre vanlige. Slike oppsigelser godtas sjelden som saklig, bortsett fra i helt spesielle situasjoner. Et eksempel på saklig grunn til oppsigelse er at eieren i en liten bedrift blir alvorlig syk og kan ikke drive virksomheten lengre.

Andre ganger er det forhold ved arbeidstaker som er grunnen til oppsigelsen. Eksempler på dette er manglende arbeidsprestasjoner, problemer med samarbeid eller brudd på arbeidsreglene. Arbeidsgiver må kunne dokumentere at arbeidstakeren har fått tilstrekkelig veiledning og mulighet til å forbedre seg før en oppsigelse kan være aktuell.

Arbeidstakers plikter og rettigheter

Vi har hittil fokusert mye på arbeidsgivers ansvar for å sikre et godt stillingsvern. Men du som arbeidstaker har også en rekke plikter og rettigheter under arbeidsmiljøloven. Brudd på disse pliktene kan påvirke arbeidstakers oppsigelsesvern. Selv om man har et sterkt stillingsvern under arbeidsmiljøloven, kan gjentatte eller alvorlige brudd på disse pliktene gi grunnlag for saklig oppsigelse.

En av de viktigste pliktene for arbeidstaker under arbeidsmiljøloven er medvirkningsplikt (§ 2-3). Du skal blant annet medvirke til å skape et godt og sikkert arbeidsmiljø. Det betyr at du skal følge sikkerhetsrutiner, bruke verneutstyr hvis det er påkrevd og si ifra hvis du oppdager feil eller mangler som kan medføre fare. 

Du må altså gjøre din del for å skape en trygg og hyggelig arbeidsplass. Samtidig har du også visse rettigheter under arbeidsmiljøloven, utover oppsigelsesvern. En viktig rettighet som arbeidstakere har, er muligheten til å varsle om kritikkverdige forhold (kapittel 2 A). Kritikkverdige forhold kan være alt fra miljøforurensning til økonomisk svindel. Det kan også være forhold som skaper fare for liv og helse.

KRAV TIL DEN ANSATTE: Det er naturligvis krav til den ansatte, blant annet at vedkommende faktisk arbeider i lønnet arbeidstid. Dette er ikke et sjeldent problem for arbeidsgivere med umotiverte ansatte.

Arbeidsplikt, lydighetsplikt og lojalitetsplikt

Andre viktige plikter for arbeidstakere er arbeidsplikt, lydighetsplikt og lojalitetsplikt. Arbeidsplikten er selve grunnlaget for arbeidsforholdet. Den er ikke direkte definert i arbeidsmiljøloven, men den følger implisitt av arbeidsavtalen og arbeidsgivers styringsrett. Dette er anerkjent i rettspraksis. Arbeidstakeren er forpliktet til å utføre de oppgaver som er avtalt i arbeidskontrakten, samt oppgaver som naturlig faller inn under stillingen. 

Noen typiske eksempler på slike oppgaver og/eller krav er å møte opp på jobb til avtalt tid, følge instrukser for arbeidet og oppfylle kvalitetskrav. Lydighetsplikten er nært knyttet til arbeidsplikten og arbeidsgivers styringsrett. Arbeidstaker må følge arbeidsgivers instrukser og retningslinjer, så lenge disse er innenfor rammen av arbeidsforholdet og lovverket.

Disse retningslinjene kan inkludere alt fra å følge sikkerhetsrutiner til å overholde interne regler om oppførsel på arbeidsplassen. For eksempel vil det å møte beruset på jobb stort sett alltid være et brudd på lydighetsplikten. Men det er viktig å merke seg at lydighetsplikten ikke er absolutt. Arbeidstaker har rett og plikt til å nekte å utføre oppgaver som er ulovlige eller farlige. I noen tilfeller kan det også finnes lovfestede reservasjonsretter mot enkelte arbeidsoppgaver.

Lojalitetsplikt og stillingsvern

Lojalitetsplikten er en grunnleggende del av arbeidsforholdet, selv om den heller ikke er direkte lovfestet i arbeidsmiljøloven. Den innebærer at arbeidstaker skal ivareta arbeidsgivers interesser og avstå fra handlinger som kan skade disse. Slike handlinger inkluderer blant annet å unngå negative ytringer om arbeidsgiveren, ikke drive konkurrerende virksomhet og generelt opptre på en måte som ikke svekker tilliten i arbeidsforholdet. 

Lojalitetsplikten kan variere i styrke avhengig av arbeidstakerens stilling – ledere forventes ofte å ha en sterkere lojalitetsplikt enn andre ansatte. Grundig lederrekruttering er dermed svært viktig for bedrifter. Man skal ikke bare vurdere faglige kvalifikasjoner, men også personlige egenskaper som integritet og evne til å representere virksomhetens verdier.

Les også

Arbeidsgivers taushetsplikt om ansatte

Arbeidsgivers styringsrett og begrensninger

Arbeidsgivers styringsrett er et grunnleggende prinsipp innen arbeidsrett. Selv om den ikke er direkte lovfestet, er den anerkjent i rettspraksis. Styringsretten gir arbeidsgiver myndighet til å organisere, lede, kontrollere og fordele arbeidet. Det betyr at arbeidsgiver kan bestemme hva som skal gjøres, hvordan det skal gjøres, når det skal gjøres og hvem som skal gjøre det.

I praksis vil det si at arbeidsgiver kan endre arbeidstidsordninger, tildele nye arbeidsoppgaver eller omorganisere virksomheten. Styringsretten er helt nødvendig for at en virksomhet skal kunne drives effektivt og tilpasse seg endrede markedsforhold. Men arbeidsgivers styringsrett er ikke absolutt.

Den begrenses av flere faktorer:

  • Arbeidsmiljøloven og annen arbeidsrettslig lovgivning setter rammer for hva arbeidsgiver kan bestemme. For eksempel begrenser arbeidsmiljøloven § 10-4 hvor lang arbeidstiden kan være.
  • Tariffavtaler mellom arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner kan begrense styringsretten.
  • Spesifikke vilkår i den enkelte arbeidstakers kontrakt kan begrense arbeidsgivers handlingsrom.
  • Høyesterett har fastslått at utøvelsen av styringsretten må ha saklig grunnlag og ikke være vilkårlig eller basert på utenforliggende hensyn.

Stillingsvern setter også begrensninger for styringsrett. Arbeidsgiver kan ikke bruke styringsretten til å omgå reglene om oppsigelsesvern. Det er for eksempel ikke mulig å ensidig endre en arbeidstakers stilling så drastisk at det i realiteten blir en ny stilling. Det vil være en såkalt endringsoppsigelse og bryte med prinsippene for stillingsvern.

Samtidig må oppsigelsesvernet ikke tolkes så strengt at det hindrer nødvendige endringer i virksomheten. Domstolene har anerkjent at arbeidsgiver må ha et visst handlingsrom for å tilpasse virksomheten til endrede forhold, selv om dette kan påvirke arbeidstakernes stillingsvern.

Les også

Arbeidsgivers styringsrett: En komplett guide

Saksbehandlingsregler ved oppsigelse

Arbeidsmiljøloven inneholder noen ganske strenge saksbehandlingsregler for hvordan man skal håndtere en oppsigelse. Disse reglene sikrer at alt går korrekt for seg. Ifølge § 15-1 må arbeidsgiver holde et drøftelsesmøte med arbeidstaker og tillitsvalgte i forkant av en eventuell oppsigelse.

Sammen skal dere vurdere om det finnes andre løsninger , og arbeidsgiver må forklare hvorfor oppsigelse kan være aktuelt. Dette møtet er spesielt viktig for å ivareta et godt oppsigelsesvern. Arbeidstaker og arbeidsgiver får en siste sjanse til å rydde opp i misforståelser eller gode alternativer. Innkallingen skal være skriftlig og formell.

Arbeidsmiljøloven stiller også formkrav til selve oppsigelsen. Den må være skriftlig og inneholde følgende informasjon:

  • Begrunnelsen for oppsigelsen og hvem som er arbeidsgiver
  • Informasjon om arbeidstakerens rett til å kreve forhandlinger og reise søksmål
  • Frister for å kreve forhandlinger eller gå til sak
  • Retten til å fortsette i stillingen under en eventuell tvist om arbeidsforhold
  • Hvem som skal saksøkes ved en eventuell konflikt

Saksbehandlingsreglene ved oppsigelse er en viktig del av norsk stillingsvern. De sørger for at oppsigelser ikke skjer i affekt eller uten grundig vurdering.

Forskjellig stillingsvern for ulike ansettelsesforhold 

Hovedregelen er som tidligere nevnt at man skal få fast ansettelse. Men noen ganger trenger virksomheter mer fleksible løsninger. Derfor har vi ulike ansettelsesforhold med varierende grad av stillingsvern. La oss ta en nærmere titt på hvilket oppsigelsesvern du har i forskjellige ansettelsesforhold.

Oppsigelsesvern under prøvetid

Det kan hende at du får en prøvetid når du blir fast ansatt i en ny bedrift eller ny stilling. Oppsigelsesvernet er noe svakere i denne perioden. Arbeidsgiver kan for eksempel si deg opp med kortere oppsigelsesfrist. Du har imidlertid full stillingsvern når prøvetiden er over. Oppsigelsen skal uansett være saklig begrunnet, selv i prøvetiden.

Regler for oppsigelse ved midlertidig ansettelse

Midlertidig ansettelse har en tydelig definert start og slutt. Ansettelsesforholdet opphører når den avtalte perioden er over, uten at arbeidsgiver trenger andre grunner for oppsigelsen. Men hvis du har jobbet sammenhengende i mer enn tre eller fire år (avhengig av grunnlaget for den midlertidige ansettelsen), kan du ha krav på fast ansettelse.

Permittering er aktuelt ved midlertidig arbeidsstans

Permittering kan være aktuelt hvis bedriften midlertidig ikke har arbeid eller inntekter til å lønne de ansatte. Du beholder stillingen din, men du jobber ikke og får ikke lønn. Stillingsvernet ditt er fortsatt intakt – du kan ikke sies opp, bare fordi du er permittert. Langvarig permittering kan imidlertid gi grunnlag for oppsigelse, dersom situasjonen ikke bedrer seg. Arbeidstakere kan bli helt eller delvis permittert.

Vi hjelper deg å finne den perfekte advokaten

Få tilbud fra 3 forskjellige advokater. Helt gratis og uforpliktende

Konklusjon: Det må være en god balanse mellom fleksibilitet og trygghet

Både arbeidsgiver og arbeidstaker bør kjenne til reglene rundt stillingsvern for å sikre et rettferdig, trygt og produktivt arbeidsmiljø. Arbeidsmiljøloven gir arbeidstakere et sterkt oppsigelsesvern og større trygghet. Samtidig får arbeidsgivere rom for fleksibilitet gjennom styringsretten. På den måten får man en god balanse mellom arbeidsgivers behov for fleksibilitet og arbeidstakers behov for trygghet. 

Denne balansen er imidlertid ofte en utfordring i praksis, og hver enkelt oppsigelsessak må vurderes individuelt. En advokat som spesialiserer seg innen arbeidsrett kan være til stor hjelp for begge parter. Ikke nøl med å få profesjonell hjelp, dersom du står midt i en konflikt eller er usikker på dine rettigheter. Lykke til!

Advokatmatch er en tjeneste levert av Lead Service AS

Org. nr. 922 997 454