Bilde

BESTRIDE SYKEMELDING: Arbeidsgiver kan bestride sykemelding, men reglene er strenge og man må ha god dokumentasjon.

Bestride sykemelding (regler, krav, rettigheter, o.l.)

Sist oppdatert: 2. september 2024

Visste du at arbeidsgivere faktisk har mulighet til å bestride sykemelding? Det er imidlertid strenge regler for dette. Sykefravær er en naturlig del av arbeidslivet, men det kan også være en kilde til frustrasjon og misforståelser. Her i denne komplette guiden ser vi på alt du må vite om arbeidsgivers rett til å nekte både egenmelding og sykepenger

Kortversjonen

  • Arbeidsgivere har rett til å bestride både sykemeldinger og egenmeldinger under visse omstendigheter, men terskelen for dette bør være høy. Man må ha gode grunner og solid dokumentasjon for å nekte utbetaling av sykepenger.
  • Arbeidsgiver må ha en samtale med arbeidstaker før de kan nekte å godta sykemeldingen. De må sende en skriftlig begrunnelse til både NAV og den ansatte.
  • Urettmessig sykefravær kan ha alvorlige konsekvenser for både arbeidstakere og arbeidsgiver, inkludert økonomiske tap, svekket tillit og potensielle arbeidsrettslige følger. Derfor bør man alltid forsøke å finne konstruktive løsninger og opprettholde et godt arbeidsmiljø.

Viktig å vite om sykefravær

Statistisk sentralbyrå rapporterte et sykefravær på 6,45 % i første kvartal 2024. Balansen mellom produktivitet og ansattes velferd er dermed viktigere enn noen gang. Arbeidsgivere har rett til å sikre at sykemeldinger er legitime. Arbeidstakere har derimot rett til å være syk, uten unødig press eller mistenkeliggjøring. 

Sjefen kan dermed si “nei” til både egenmelding og sykemelding. En sykemelding er en legeerklæring som bekrefter at du som arbeidstaker er for syk til å jobbe. Den utstedes av lege eller annen autorisert behandler. En egenmelding er når du selv melder fra til arbeidsgiveren om at du er syk, uten å legge frem legeerklæring. 

Arbeidsgiverperioden er de første 16 kalenderdagene av sykefraværet. I denne perioden er det arbeidsgiveren som betaler sykepengene. NAV overtar ansvaret for utbetalingen etter det. Du kan derimot bruke egenmelding i opptil tre kalenderdager om gangen og inntil fire ganger i løpet av 12 måneder. Du kan bruke egenmelding i opptil 8 dager per fraværstilfelle hvis du er ansatt i en IA-bedrift (totalt 24 dager per år i løpet av 12 måneder).

Vi hjelper deg å finne den perfekte advokaten

Få tilbud fra 3 forskjellige advokater. Helt gratis og uforpliktende

Arbeidsgiver kan bestride både egenmelding og sykemelding

Arbeidsgivere kan under visse omstendigheter nekte å godta egenmeldinger i henhold til folketrygdloven § 8-27. Ifølge denne paragrafen kan arbeidsgiveren bestemme at retten til å bruke egenmelding skal falle bort hvis arbeidstakeren i løpet av de siste 12 månedene har hatt minst fire fravær uten å legge fram legeerklæring. 

Arbeidsgiver kan i tillegg bestride egenmelding hvis det er rimelig grunn til å anta at fraværet ikke skyldes sykdom. For eksempel, la oss si at den ansatte søkte fri en spesifikk dag og fikk avslag. Hvis den ansatte leverer inn egenmelding akkurat den dagen, kan det være grunnlag for å mistenke bruk av egenmelding.

Den ansatte har likevel rett til å uttale seg før arbeidsgiveren bestemmer seg. Arbeidsgiver må også vurdere saken på nytt etter seks måneder. Står dere midt i en arbeidskonflikt? I så fall kan arbeidsgiver kreve legeerklæring første fraværsdag. Dermed kan bedriften sikre seg at egenmeldingen ikke brukes som en aksjonsform. Arbeidsmiljøloven må likevel følges, selv om arbeidsgiver inndrar arbeidstakers rett til egenmelding. 

Eventuelle begrensninger i retten til å bruke egenmelding må dermed håndteres på en forsvarlig og ikke-diskriminerende måte.

Les også

Dine rettigheter og plikter i henhold til arbeidsmiljøloven

Når kan arbeidsgiver bestride en sykemelding? 

Arbeidsgiver kan nekte å betale sykepenger ved å ikke godta sykemelding. Men det må være grunn til å mistenke at fraværet ikke skyldes sykdom eller skade. Men hva betyr egentlig det i praksis? Jo, det handler i stor grad om situasjoner der omstendighetene rundt sykemeldingen vekker mistanke. La oss ta en nærmere titt på noen eksempler.

  • Sykemelding i forbindelse med arbeidskonflikt: Hvis en ansatt blir sykemeldt i oppsigelsestiden, rett etter en opprivende diskusjon med sjefen eller midt i en pågående arbeidskonflikt, kan det vekke mistanke. Men husk at konflikter kan også føre til reelle helseproblemer.
  • Etter avslag på søknad om permisjon eller ferie: Hvis en ansatt søker om ferie eller fri, får avslag og deretter leverer sykemelding for samme periode – ja, da kan det se mistenkelig ut.
  • Gjentakende fravær på bestemte tidspunkter: Det kan være grunnlag for å ikke godta en sykemelding hvis en ansatt ofte er syk til gitte tidspunkt, for eksempel rundt viktige prosjektleveranser.
  • Tilbakedatert sykemelding: Arbeidsgiver kan få mistanke om falsk sykemelding, dersom den er datert tilbake i tid og arbeidstaker ikke har en god forklaring.
  • Nekter å medvirke: Arbeidsgiver kan også nekte å betale sykepenger og bestride sykemelding hvis den ansatte nekter å medvirke til sykefraværsoppfølging.

Men, og dette er et stort men: Terskelen for å bestride en sykemelding er høy. Det kreves gode grunner og solid dokumentasjon for at arbeidsgiver skal kunne nekte å betale sykepenger. Arbeidsgiver har tross alt ikke innsyn i arbeidstakers helsejournaler. Mange sykdommer kan være usynlige for andre. 

Arbeidsgiver må derfor vurdere saken nøye. Er mistanken reell? Har de konkrete bevis? Hvordan vil dette påvirke arbeidsmiljøet og tilliten mellom arbeidsgiver og arbeidstaker? Det er alvorlig å ikke godta en sykemelding, og beslutningen kan ha store konsekvenser for alle involverte parter.

Slik går arbeidsgiver frem for å bestride sykemelding

Du som arbeidsgiver må aller først ha en åpen og ærlig samtale med den ansatte før du kan bestride sykemelding eller egenmelding. Inviter til et møte og forklar bekymringene dine. Gi arbeidstakeren mulighet til å forklare situasjonen fra sitt perspektiv. Det er også viktig å dokumentere alt. Noter ned datoer, hendelser og samtaler. Ta vare på e-poster, meldinger og annen relevant kommunikasjon.

Hvis du fortsatt ønsker å bestride sykemelding og ikke utbetale sykepenger, må du gi arbeidstaker en skriftlig begrunnelse. Du må også sende brev til NAV med kopi til arbeidstakeren. Du finner en praktisk mal til dette brevet på NHOs arbeidsgiverportal. Brevet bør inneholde en detaljert begrunnelse for hvorfor sykemeldingen bestrides. 

Du må også skrive tydelig at sykepenger ikke blir utbetalt i arbeidsgiverperioden. Nå kan du stanse utbetaling av sykepenger. Men du må være obs på at du må etterbetale pengene, dersom NAV senere kommer fram til at arbeidstaker hadde krav på dem likevel.

Lege gir et papir til pasient over et skrivebord. Vi ser bare hendene til disse 2 personene.
NEKTE SYKEPENGER: Arbeidsgiver har ikke innsyn i helsejournaler, men kan likevel nekte å utbetale sykepenger i arbeidsgiverperioden ved mistanke om ugyldig sykefravær.

Slik kan arbeidsgiver klage på arbeidsgivers beslutning

Har du som arbeidstaker blitt nektet sykepenger i arbeidsgiverperioden og er uenig med arbeidsgiver? I så fall kan du snakke med NAV og be dem om å forskuttere pengene. Deretter undersøker NAV saken, blant annet ved å se på legejournaler. Det kan hende at de ber om ytterligere dokumentasjon fra begge parter hvis de mener det er nødvendig.

Hvis du som arbeidstaker får medhold i klagen, betaler NAV ut sykepengene. Deretter krever NAV at arbeidsgiveren refunderer beløpet til dem. Men hvis arbeidsgiver får medhold, vil ikke arbeidstakeren få utbetalt sykepenger for den aktuelle perioden. Ifølge NHO godkjenner NAV veldig mange sykemeldinger. Arbeidsgiver kan imidlertid ta saken videre til Ankenemnda for sykepenger, dersom de fortsatt ønsker å bestride sykemeldingen.

Slik kan dere anke til Ankenemnda for sykepenger

Ankenemnda er et uavhengig organ som har som hovedoppgave å behandle ankesaker knyttet til sykepenger i arbeidsgiverperioden. Den består av en leder og flere medlemmer, inkludert representanter fra arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner. Dermed får man en balansert sammensetning og bred kompetanse i vurderingen av sakene.

Begge parter kan ta saken videre til Ankenemnda, og det koster ingenting. Anken må sendes innen tre uker etter at vedtaket er mottatt. Du må være obs på at anken først sendes til NAV som vurderer saken på nytt. Hvis NAV opprettholder sitt opprinnelige vedtak, sendes saken videre til Ankenemnda.

Ankenemnda foretar en grundig gjennomgang av all dokumentasjon i saken. De kan også innhente ytterligere informasjon hvis de mener det er nødvendig. Behandlingen i nemnda er skriftlig, og partene møter normalt ikke personlig. Selv om NAV ofte godkjenner sykemeldinger som bestrides av arbeidsgiver, så får arbeidsgivere ofte medhold når saken først kommer til Ankenemnda.

Ankenemnda omgjorde NAVs vedtak i omtrent 70 % av sakene som handlet om mistanke om ulovlig fravær mellom 2015-2019, ifølge NHO. Det tyder på at arbeidsgivere ofte har en sterk sak når de først tar steget med å anke. Men det er viktig å påpeke at Ankenemnda ikke behandler mer enn ca. 100 anker per år.

Arbeidsgiver må imidlertid betale sykepengene tilbake til NAV – med renter – dersom arbeidstaker får medhør. Ankenemndas avgjørelser er endelige. Neste instans vil være å ta saken videre til domstolene. Slike rettssaker er imidlertid ganske sjeldne, ettersom de ofte koster for mye i forhold til sykepengebeløpet det er snakk om.

Les også

Oppsagt på grunn av sykdom? Se dine rettigheter her

Enkelte saker kan være vanskelige å vurdere

Enkelte saker kan være ganske vanskelige å bedømme. Tilbakedaterte sykemeldinger er et godt eksempel, og de kan ofte skape usikkerhet. I enkelte tilfeller kan leger utstede sykemelding som gjelder fra før konsultasjonsdatoen, for eksempel hvis pasienten var for syk til å oppsøke lege tidligere. Arbeidsgiver har rett til å be om en forklaring i slike tilfeller, og de kan eventuelt nekte å godta sykemeldingen.

Sykemelding i oppsigelsestid kan også være komplisert. Arbeidstaker beholder retten til sykepenger, men oppsigelsestiden fortsetter å løpe. Det kan medføre problemer for arbeidsgiver, blant annet fordi det gjør det vanskelig å overføre verdifull opplæring og kunnskap til erstatteren. Hvis arbeidsgiver mistenker falsk sykemelding i oppsigelsestiden, kan de bestride den og nekte å utbetale sykepenger. 

Arbeidstaker kan i så fall oppleve ekstra stress i en allerede krevende situasjon, så det er viktig å vurdere situasjonen nøye. Konflikter og oppsigelse kan forøvrig påvirke helsen, men det gir ikke automatisk grunnlag for sykemelding. Hvis konflikten fører til en diagnostiserbar lidelse, kan det gi rett til sykepenger. Her er det viktig at begge parter forsøker å løse konflikten konstruktivt.

Konsekvenser av urettmessig sykefravær 

Urettmessig sykefravær kan ha alvorlige konsekvenser for både arbeidstakere og arbeidsgivere. En av konsekvensene er arbeidsrettslige følger for arbeidstaker. Arbeidsgiver kan for eksempel gi advarsel ved mindre alvorlige tilfeller. I verste fall fører urettmessig sykefravær til oppsigelse eller avskjed, særlig ved gjentatte eller alvorlige tilfeller.

Ugyldig sykefravær fører også til økonomisk tap for den ansatte, ettersom arbeidsgiver kan bestride sykemeldingen og nekte å utbetale sykepenger. Ikke minst, så blir tilliten mellom arbeidsgiver og arbeidstaker såpass grovt svekket at det blir vanskelig å opprettholde et konstruktivt arbeidsforhold på sikt.

Arbeidsgiver kan derimot få betydelige kostnader i form av tapt arbeidskraft, behov for vikarer eller overtid for andre ansatte. Det kan også oppstå forsinkelser i prosjekter eller leveranser som medfører en stor utgift for bedriften. I tillegg kan det skape uro og misnøye blant andre medarbeidere, særlig hvis de må ta på seg ekstraarbeid som følge av ugyldig fravær.

Ytterste konsekvens av gjentatte tilfeller med urettmessig sykefravær er at arbeidsgivere blir mer skeptiske og mindre fleksible overfor gyldige sykemeldinger. Det kan igjen skape et dårlig arbeidsmiljø som er preget av mistillit og kontroll. Og et dårlig arbeidsmiljø går selvsagt utover trivselen og motivasjonen til alle ansatte.

Dermed er det i alles interesse å forebygge og håndtere urettmessig sykefravær på en profesjonell og rettferdig måte. Arbeidsgiver må ha en balansert tilnærming der han eller hun respekterer arbeidstakernes rett til sykefravær ved reell sykdom. Samtidig bør bedriften være obs og handle raskt hvis de mistenker at en arbeidstaker misbruker enten sykemelding eller egenmelding.

Les også

Skyldes fraværet yrkesskade? Dette har du krav på

Tips til arbeidsgivere som mistenker falsk sykemelding og ugyldig fravær

Mistenker du falsk sykemelding, misbruk av egenmelding eller annen ugyldig fravær? I så fall må du trå varsomt og vurdere flere forskjellige aspekter av saken før du handler. Du som arbeidsgiver må opprettholde en profesjonell holdning gjennom hele prosessen for å kunne håndtere slike saker på en vellykket måte. 

Det å bestride en sykemelding, nekte å utbetale sykepenger eller ikke godta arbeidstakerens egenmelding kan ha store konsekvenser for både arbeidstakeren og arbeidsmiljøet generelt. Du bør derfor ta en grundig og veloverveid avgjørelse. Her har du noen tips til hvordan du går frem ved slike personalsaker:

  • Du bør ha en åpen og ærlig dialog med den sykemeldte arbeidstakeren. Det kan være smart med regelmessige samtaler for å diskutere situasjonen, undersøke om bedriften kan tilrettelegge bedre og finne ut av veien videre. God dialog kan ofte forebygge misforståelser og bygge tillit, noe som kan redusere behovet for å bestride sykemeldinger.
  • Det er viktig å ta vare på all dokumentasjon. Det inkluderer notater fra samtaler, e-postkorrespondanse og andre relevante opplysninger. God dokumentasjon styrker arbeidsgivers posisjon hvis saken går videre til Ankenemnda.
  • Vurder potensielle konsekvenser nøye før du som arbeidsgiver velger å ikke godta en sykemelding. Du bør blant annet tenke over mulige konsekvenser for arbeidsmiljøet, forholdet til den ansatte og eventuelle juridiske og økonomiske utfordringer.
  • Det kan være smart å få hjelp av arbeidsrettsadvokater i kompliserte saker. Disse ekspertene har verdifull innsikt i lovverket, kjenner til prosedyrene og kan hjelpe deg med å håndtere situasjonen.

Husk at målet alltid bør være å finne konstruktive løsninger som ivaretar både virksomhetens og arbeidstakernes interesser. En veloverveid og rettferdig tilnærming løser ikke bare den aktuelle situasjonen. Det styrker også tilliten og samarbeidet på arbeidsplassen på lang sikt.

Godtar ikke arbeidsgiver sykemeldingen? Her har du noen gode tips

Vi har også noen gode tips til hva arbeidstakere bør gjøre, dersom arbeidsgiver ikke godtar sykemeldingen og nekter å utbetale sykepenger. Forutsetningen her er at sykefraværet er gyldig og reelt. I så fall kan det være smart å holde arbeidsgiveren oppdatert om din helsetilstand og sykefraværets forventede varighet.

Mange konflikter og kompliserte personalsaker kan unngås om du er samarbeidsvillig, åpen og ærlig. Men husk at du ikke er pliktig til å informere om diagnoser eller behandlinger. Arbeidsgiver har kun krav på å få vite om fraværet er arbeidsrelatert, samt hvilken tilrettelegging du som arbeidstaker trenger.

Her har du noen flere tips til hva du kan gjøre hvis arbeidsgiver bestrider sykemeldingen eller egenmeldingen din:

  • Gjør deg kjent med dine rettighetene dine. Du har rett til å bli hørt, så fortell din side av saken.
  • Vurder om det er helsemessig forsvarlig med tilrettelegging, gradert sykemelding eller andre tiltak som lar deg opprettholde en viss kontakt med arbeidsplassen.
  • Du kan søke NAV om forskuttering hvis arbeidsgiver ikke godtar sykemeldingen og dermed nekter å utbetale sykepenger.
  • Det er viktig å være profesjonell, selv i vanskelige situasjoner. 
  • Husk å ta vare på all dokumentasjon, tilfelle du må ta saken videre med NAV eller Ankenemnda.

Fagforeninger og/eller advokater kan hjelpe deg hvis du føler at du blir presset til å komme tilbake før du er frisk, du er usikker på rettighetene dine eller det er vanskelig å kommunisere med arbeidsgiver. De kan også bistå med mekling, hjelpe med å finne løsninger som er i alles interesse eller ta saken videre hvis du og arbeidsgiver ikke blir enige.

Vi hjelper deg å finne den perfekte advokaten

Få tilbud fra 3 forskjellige advokater. Helt gratis og uforpliktende

Konklusjon: Arbeidsgiver kan bestride sykemelding, men arbeidstaker har også flere rettigheter

Ja, arbeidsgiver har rett til å bestride både sykemelding og egenmelding under visse omstendigheter. Men arbeidstakerne har også sterke rettigheter når det gjelder sykefravær og sykepenger. Slike saker kan derfor bli kompliserte og kan ha store konsekvenser for alle involverte. Vi anbefaler derfor at du kontakter en arbeidsrettsadvokat for å få hjelp, enten du er arbeidsgiver eller arbeidstaker. Lykke til!

Advokatmatch er en tjeneste levert av Lead Service AS

Org. nr. 922 997 454