Bilde

KAN VÆRE EN FORDEL: En sluttpakke er ikke nødvendigvis negativt. Du kan få lønn mens du leter etter andre jobber.

Sluttpakke: Komplett guide (fordeler, rettigheter, o.l.)

Sist oppdatert: 2. september 2024

Er en sluttpakke alltid en vinn-vinn-situasjon, eller kan den skjule uventede fallgruver for både arbeidsgiver og arbeidstaker? Her i vår komplette guide ser vi på alt du må vite om sluttavtaler. I hvilke situasjoner bør du som arbeidstaker takke nei? Og hvordan sikrer du at en fratredelsesavtale ikke bare er en kortsiktig løsning når arbeidssituasjonen blir usikker – men at den faktisk er et springbrett til nye muligheter? 

Les videre for å få svar på disse spørsmålene og alt annet du måtte lure på. Vi ser nærmere på hva sluttpakker inneholder, hvordan de forhandles og hvilke juridiske og praktiske hensyn du bør ta. Denne guiden vil være til stor hjelp, enten du vurderer å tilby eller motta en frivillig sluttavtale.

Kortversjonen

  • Sluttpakker er frivillige avtaler som arbeidsgiver og arbeidstaker inngår for å avslutte et arbeidsforhold. Sluttavtalen kan inneholde økonomisk kompensasjon, pensjon og klausuler som for eksempel konkurranseklausuler.
  • Arbeidstakere må være obs på at de fraskriver seg retten til å kreve oppreisning ved urettmessige oppsigelser, hvis de inngår en fratredelsesavtale. En advokat kan hjelpe deg med å vurdere om du bør takke ja til sluttavtale eller ikke.
  • Det finnes alternativer som for eksempel omplassering, redusert arbeidstid og videreutdanning. Både arbeidsgiver og arbeidstaker bør vurdere disse alternativene nøye før de inngår en sluttavtale, ettersom de ofte kan være mer fordelaktige for begge parter på sikt.

Hva er en sluttpakke?

En sluttpakke er mer enn bare en sjenerøs avskjedsgave. Det er en formell avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker om å avslutte arbeidsforholdet på gjensidig grunnlag. Arbeidstaker har ikke et rettslig krav på en slik pakke, men det brukes ofte som et alternativ til oppsigelse og/eller rettslige prosesser.

Nøyaktig hva en fratredelsesavtale inneholder kan variere. Avtalen kan blant annet inneholde:

  • Økonomisk kompensasjon: Det kan være snakk om flere måneders lønn, avhengig av ansettelsestid og stilling. Noen ganger kan dette strekke seg opp til ett års lønn eller mer for ledende stillinger.
  • Forsikringer og pensjon: Mange sluttavtaler tilbyr arbeidstakeren å fortsette helse- og livsforsikringer i en gitt periode. Pensjonsrettigheter kan også være en del av pakken.
  • Feriepenger, ferieavvikling og opptjent bonus: Arbeidstaker har rett på opptjente feriepenger i henhold til ferieloven. Eventuelle bonuser eller provisjoner som allerede er opptjent, bør også inkluderes.
  • Konfidensialitets- og konkurranseklausuler: Slike klausuler kan være inkludert i sluttavtalen for å beskytte arbeidsgiverens interesser. Men merk deg at konkurranseklausuler er regulert av arbeidsmiljøloven kapittel 14A og må oppfylle visse kriterier for å være gyldige.

Arbeidsgiver kan velge mellom frivillig avslutning av arbeidsforhold og oppsigelse, dersom han eller hun ønsker å avslutte et arbeidsforhold. Arbeidstaker må imidlertid godta sluttavtalen av egen fri vilje. Det er ikke mulig å tvinge noen til å akseptere en fratredelsesavtale. Begge parter må være enige om betingelsene

En oppsigelse er derimot en ensidig beslutning fra arbeidsgivers side. Den må arbeidstakerne forholde seg til, enten de liker det eller ikke. Likevel har arbeidstaker rett til å bestride oppsigelsen. Vi har nemlig et sterkt stillingsvern og oppsigelsesvern ifølge norsk lov. Det må være en saklig grunn til oppsigelsen i henhold til arbeidsmiljøloven kapittel 15.

Vi hjelper deg å finne den perfekte advokaten

Få tilbud fra 3 forskjellige advokater. Helt gratis og uforpliktende

Sluttavtale vs. oppsigelse

Det kan dessverre være nødvendig for bedrifter å nedbemanne i perioder med økonomiske utfordringer, omlegging av driften og/eller ved strategiske endringer. I slike tilfeller kan sluttavtaler – fremfor oppsigelser – gjøre nedbemanningsprosessen mindre konfliktfylt. Sluttpakker kan motivere ansatte til frivillig avgang, noe som kan redusere behovet for tvungne oppsigelser. Ikke minst, opprettholder bedriften et godt omdømme i selv vanskelige tider.

For eksempel, la oss si at en IT-bedrift må kutte kostnader på grunn av endringer i markedet. Dersom de velger å si opp ansatte, så er det som regel dem med kortest ansiennitet som blir sagt opp først. Men i stedet for å velge hvem som skal miste jobben, tilbyr bedriften sluttpakker til dem som ønsker å forlate selskapet frivillig. Denne løsningen gir de ansatte muligheten til å vurdere hvilke alternativer de har, samtidig som bedriften oppnår nødvendig kostnadsreduksjon.

En sluttpakke kan også være en god løsning når det oppstår krevende konflikter på arbeidsplassen:

  • Sluttavtalen kan være en verdig måte å avslutte arbeidsforholdet på når samarbeidet ikke lenger fungerer.
  • En fratredelsesavtale kan forhindre langvarige og kostbare arbeidsrettssaker.
  • Begge parter unngår negativ omtale.

La oss for eksempel si at en mellomleder og hennes overordnede har gjentatte uenigheter om lederstil og strategiske beslutninger. De har forsøkt mekling flere ganger. Til slutt blir de enige om at beste løsning er at mellomlederen forlater selskapet med en sluttpakke. Avtalen gir henne økonomisk trygghet mens hun søker nye stillinger, og bedriften unngår en potensielt ødeleggende intern konflikt.

“Fallskjerm” for ledere

En “fallskjermavtale” er en spesiell type sluttpakke som ofte er forhåndsavtalt for toppledere. De brukes ofte for å sikre en enkel overgang til ny ledelse. Topplederen kan dessuten føle seg tryggere på å ta nødvendige, men kanskje upopulære beslutninger – uten å være redd for at det skal få umiddelbare konsekvenser for egen økonomi. Akkurat dette er spesielt viktig i perioder med omstilling eller ved krevende markedssituasjoner.

Slike sluttavtaler beskytter også virksomhetens interesser. Man trenger ikke saklig grunn for å si opp noen som har inngått en forhåndsavtalt fallskjerm. Toppledere sitter dessuten ofte på sensitiv informasjon om selskapets strategier og fremtidsplaner. En fratredelsesavtale kan inneholde klausuler som sikrer konfidensialitet og hindrer lederen i å videreformidle denne informasjonen til konkurrenter.

Bruk av fallskjermavtaler og generøse sluttpakker for toppledere kan være kontroversielt. Kritikere hevder at det kan føre til uansvarlig ledelse, samt at det skaper for stor avstand mellom toppledernes og vanlige ansattes vilkår. Andre argumenterer for slike avtaler. De mener at fallskjermavtaler er nødvendige for å tiltrekke og beholde topptalenter på et globalt og konkurranseutsatt marked.

Les også

Alt du trenger å vite om arbeidsmiljøloven

Fordeler og ulemper for arbeidstaker

Den største fordelen med sluttpakke for arbeidstakere er økonomisk sikkerhet. Sluttavtaler inkluderer vanligvis økonomisk kompensasjon som går utover standard oppsigelsestid. Arbeidstakeren får dermed en økonomisk buffer i overgangsfasen. Denne bufferen er god å ha hvis arbeidsmarkedet er usikkert eller det tar lang tid å finne ny jobb.

Men det finnes også ulemper med å inngå en fratredelsesavtale. Du må være obs på at du gir avkall på retten til å bestride oppsigelsen eller kreve erstatning på et senere tidspunkt. Arbeidstakeren mister med andre ord rettighetene sine hvis det senere viser seg at oppsigelsen var urettmessig. Store utbetalinger kan i tillegg ha skattemessige konsekvenser.

En annen ulempe er at varslere kan presses til å inngå en hemmelig sluttavtale. Det er problematisk av flere grunner. For det første kan det hindre viktig informasjon om kritikkverdige forhold i bedriften fra å komme frem i lyset. Problemene i organisasjonen forblir dermed uløste, potensielt til skade for andre ansatte eller samfunnet generelt. 

Ansatte kan også bli redde for å si ifra om problemer, rett og slett fordi de er redde for konsekvensene. Bedriften klarer dermed ikke å opprettholde gode varslingsrutiner.

NY JOBB: Mange har ny jobb allerede før sluttpakken har gått ut.

Fordeler og ulemper for arbeidsgiver

Det er både fordeler og ulemper med fratredelsesavtaler – enten du er arbeidsgiver eller arbeidstaker.  Sluttavtaler kan være en effektiv måte for arbeidsgivere å håndtere vanskelige personalsituasjoner. En av de største fordelene er muligheten til å unngå langvarige og potensielt kostbare arbeidskonflikter. 

Bedriften kan ofte avslutte arbeidsforhold raskere ved å tilby en sluttpakke. Arbeidsgiveren får større kontroll over prosessen og timingen. Akkurat dette kan være fordelaktig for bedriftens videre planlegging og drift, særlig i perioder med omstrukturering eller nedbemanning. Men det er viktig å erkjenne at slike avtaler kan være ganske så kostbare for arbeidsgiveren.

En annen stor ulempe ved å tilby sluttpakke til dem som går av frivillig ved nedbemanning – fremfor å velge hvem som skal bli sagt opp – er at bedriften risikerer å miste viktige ansatte. Det er også en risiko for at generøse sluttavtaler skaper forventninger blant andre ansatte om at de også skal bli tilbudt en lignende avtale ved nedbemanninger i fremtiden.

Juridiske og økonomiske konsekvenser for fratredelsesavtaler

Du som er arbeidstaker har som sagt ikke krav om sluttpakke under norsk lov. Likevel er det viktig å kjenne til rettighetene dine dersom du tilbys en fratredelsesavtale. Arbeidsmiljøloven gir nemlig sterke rettigheter til arbeidstakere ved oppsigelser. Det er en av grunnene til at arbeidsgivere ofte velger å tilby sluttpakker som et alternativ.

Du bør derfor være sikker på at pakken er verdt mer enn det du potensielt kunne fått gjennom en rettslig prosess. Vi anbefaler at du snakker med en advokat før du tar en endelig beslutning, særlig hvis du føler deg usikker på avgjørelsen. Sluttavtaler kan også medføre økonomiske konsekvenser. Du havner kanskje i en høyere skatteklasse det året, hvis du mottar en sluttpakke som en engangssum.

Generelt sett regnes sluttpakker som skattepliktig inntekt, men det finnes noen unntak og spesialregler:

  • Inneholder sluttpakken oppreisningserstatning? Erstatning for tort og svie kan være skattefritt opp til et visst beløp, men det er viktig å snakke med en advokat og passe på at du har god dokumentasjon.
  • Deler av pakken kan være skattefrie, for eksempel bistand til outplacement, karriereveiledning eller videreutdanning.
  • I enkelte tilfeller kan du få redusert skatt for dekning av advokatkostnader.

Du må også være oppmerksom på eventuelle konkurranseklausuler og taushetsplikt. Klausulene kan begrense både dine muligheter i arbeidsmarkedet og hva du kan si om din tidligere arbeidsgiver. Du kan for eksempel miste muligheten til å jobbe for konkurrerende bedrifter i en viss periode. Konkurranseklausuler er strengt regulert i arbeidsmiljøloven kapittel 14A. De må være tidsbegrenset og kan ikke strekke seg lenger enn ett år etter arbeidsforholdets opphør.

Tips til forhandling av sluttpakke

God kommunikasjon er nøkkelen til vellykkede forhandlinger. En åpen og ærlig dialog skaper tillit mellom partene og reduserer risikoen for misforståelser. Da blir det mye enklere å komme frem til gode løsninger som gagner begge parter. Selv om arbeidsforholdet avsluttes, kan måten forhandlingene gjennomføres på ha langsiktige konsekvenser for begge parters omdømme og fremtidige muligheter.

Forhandlingstips for arbeidstakere:

  • Kjenn din verdi: Du bør vurdere verdien din grundig før du begynner forhandlingene, for eksempel din erfaring, prestasjoner og unike ferdigheter.
  • Forbered deg godt: Vi anbefaler at du samler all relevant informasjon, for eksempel lønn, bonuser og andre goder. Undersøk også hva som er vanlig praksis for sluttavtaler i din bransje.
  • Vær realistisk, men ambisiøs: Tenk deg nøye om før du ber om et visst beløp. Husk at du bør ha rom for forhandling, samtidig som beløpet bør være innen rimelighetens grenser.
  • Tenk helhetlig: Ikke bare fokuser på selve pengebeløpet. Du bør også vurdere andre goder som forlenget forsikring og pensjon eller hjelp til å finne ny jobb.
  • Vær tålmodig: Ta deg tid til å vurdere tilbud og motforslag grundig. Hvis du forhaster deg, risikerer du å få en dårligere sluttavtale.

Strategier for arbeidsgivere:

  • Vær forberedt: Ha en klar strategi og et budsjett før forhandlingene starter. Vurder ulike scenarier og hvor fleksibel du er villig til å være.
  • Vis empati: Husk at dette er en stressende situasjon for arbeidstakeren.
  • Tilby alternativer: Vær kreativ i hva du kan tilby. Kanskje kan du tilby fleksibilitet i fratredelsesdatoen eller støtte til videreutdanning?
  • Vær tydelig på eventuelle betingelser: Pass på at sluttavtalen er godt formulert og tydelig, slik at det ikke blir rom for tolkning.
  • Tenk langsiktig: En rettferdig sluttpakke kan bidra til å bevare bedriftens omdømme.

Husk at forhandlinger om sluttpakker ikke trenger å være en kamp. Ta deg tid til å lytte, være åpen for å inngå kompromisser og få hjelp av en advokat hvis du er usikker. En vellykket forhandling kan resultere i en sluttpakke som gir arbeidstakeren økonomisk sikkerhet, samtidig som den ivaretar bedriftens interesser.

Les også

Drøfting før oppsigelse (Arbeidsmiljølovens § 15-1)

To menn snakker på hver sin side av et bord. Brukt som illustrasjon i artikkel om drøfting og drøftelsesmøte før oppsigelse

Vurder andre alternativer til sluttpakke

En sluttpakke kan virke som en enkel løsning, men det finnes flere alternativer som både arbeidsgiver og arbeidstaker bør vurdere. Disse alternativene kan ofte være mer fordelaktige for begge parter på lang sikt, og de kan bidra til å bevare verdifull kompetanse i bedriften. Dere kan blant annet vurdere følgende tiltak:

  • Omplassering: Kan det være mer gunstig å flytte en ansatt til en annen stilling i samme virksomhet? Omplassering kan være spesielt nyttig ved omstrukturering eller når visse avdelinger nedskaleres, mens andre vokser.
  • Redusert arbeidstid: Det finnes flere måter å redusere arbeidstiden, for eksempel kortere arbeidsdager, færre arbeidsdager i uken, eller perioder med ulønnet permisjon. På den måten kan arbeidsgiver redusere lønnskostnader, uten å miste verdifulle ansatte fullstendig. Arbeidstakeren kan derimot utforske andre muligheter, mens de fortsatt beholder en viss inntekt og tilknytning til arbeidsplassen.
  • Videreutdanning eller omskolering: I stedet for å avslutte arbeidsforholdet, kan bedriften heller investere i å videreutvikle den ansattes ferdigheter ved å tilby videreutdanning eller omskolering.

Begge parter må imidlertid vurdere både kortsiktige og langsiktige konsekvenser av disse alternativene nøye før dere tar en beslutning. En kombinasjon av disse alternativene kan ofte være den beste løsningen. Redusert arbeidstid kan for eksempel kombineres med videreutdanning, slik at den ansatte kan studere mens de fortsatt bidrar til bedriften.

Vi hjelper deg å finne den perfekte advokaten

Få tilbud fra 3 forskjellige advokater. Helt gratis og uforpliktende

Konklusjon: Er sluttavtaler alltid gunstige? Tja, det spørs!

Sluttpakker kan være fordelaktige, men de er ikke alltid en vinn-vinn-situasjon. Både arbeidsgiver og arbeidstaker må være på vakt mot skjulte fallgruver. Noen ganger kan det faktisk være lurt av arbeidstakere å takke nei. Arbeidsgivere bør også vurdere økonomiske og juridiske konsekvenser nøye.

Er du usikker på hva du bør gjøre? I så fall anbefaler vi å kontakte en arbeidsrettadvokat som kan gi deg veiledning, basert på din spesifikke situasjon. Lykke til!

Advokatmatch er en tjeneste levert av Lead Service AS

Org. nr. 922 997 454