Trenger du en advokat innen arveoppgjør? Det er mange alternativer å velge mellom. På denne siden kan du begynne med å se en liste med eksempler på gode arverettsadvokater. Dersom du sender inn en forespørsel gjennom vårt kontaktskjema, vil du få tilbud fra flere advokater som er tilpasset ditt behov.
Advokat Vidar Sinding AS i Oslo har lang erfaring med å bistå klienter ved arveoppgjør. Han kan også hjelpe deg med å opprette testament, samt tar på seg andre oppdrag innen arv og skifte. Vidar Sinding startet som advokat i 1996 og har opparbeidet seg solid kompetanse siden den gang. Advokatfirmaet består også av en rådgiver og andre ansatte som jobber innen visse saksområder.
Advokatfirmaet Carlberg
Stiftet i 1995
4 ansatte
Trondheimsvegen 72, 2040 Kløfta
Advokatfirmaet Carlberg har over 35 års erfaring og tar på seg oppdrag innen arv og testament. De har kontorer både på Kløfta og i Nannestad sentrum. Teamet består av dyktige advokater, inkludert arverettsadvokater med erfaring innen arveoppgjør. Advokatfirmaet drives av Advokat Bjørn Carlberg som har praktisert siden 1988.
Steinkjeradvokatene
Stiftet i 1988
5 ansatte
Sjøfartsgata 6, 7714 Steinkjer
Steinkjeradvokatene er et veletablert advokatfirma med røtter som strekker seg helt tilbake til 1937. I dag består teamet av erfarne advokater med allsidig kompetanse, inkludert arverettsadvokater som kan bistå ved arveoppgjør. Kontoret er sentralt plassert i Steinkjer, rettere sagt i 3. etasje i Amfi-senteret.
Advokatfirmaet Ytterbøl & Co
Stiftet i 1996
20 ansatte
Nygaardsgata 55, 1607 Fredrikstad
Ytterbøl & Co er det største advokatfirmaet i Østfold med kontorer på Moss, Fredrikstad og Sarpsborg. Teamet består blant annet av advokater som kan hjelpe deg med å planlegge og gjennomføre arveoppgjør. Arverettsadvokatene tar også på seg andre oppdrag relatert til arv og skifte, for eksempel generasjonsskifte av virksomheter. De er medlem av advokatsamarbeidet Eurojuris.
Advokathuset Lofoten
Stiftet i 2013
6 ansatte
Fiskergata 23, 8300 Svolvær
Advokathuset Lofoten har spesialkompetanse innen arv og skifte. Advokatfellesskapet har lokal forankring og bred juridisk ekspertise. Her finner du dyktige advokater som bistår ved arveoppgjør og håndterer dødsbo. De kan også hjelpe med å opprette testament. Advokathuset Lofoten tilbyr også kurs og tar på seg undervisningsoppdrag.
Advokatfirma Skomvær
Stiftet i 2010
Sverresgate 13, 3916 Porsgrunn
Advokatfirma Skomvær i Porsgrunn har solid erfaring med arvesaker og arveoppgjør. Firmaet ble opprettet etter at tre advokatkontorer slo seg sammen. Advokatene er almenpraktiserende, men de har ulike fokusområder og interesser. De tilbyr blant annet rådgivning ved dødsfall, gjennomføring av skifte og andre tjenester innen arv.
Advokatfirma Øglænd & Co
Stiftet i 2006
7 ansatte
Luramyrveien 25A, 4313 Sandnes
Advokatfirma Øglænd & Co har kontor i Sandnes, rett i nærheten av Kvadrat kjøpesenter. Advokatene har lang erfaring og bred kompetanse innen arv og skifte. De hjelper blant annet sine klienter med å gjennomføre arveoppgjør. Advokatfirmaet tilbyr tjenester til fornuftige priser, og det koster ingenting å ta en kort, innledende samtale.
Advokat Tone Ljoså
Stiftet i 2014
1 ansatte
Tomtegata 4, 2615 Lillehammer
Tone Ljoså på Lillehammer har over 20 års erfaring som almenpraktiserende advokat. Hun har særlig kompetanse innen arverett, samt arbeidsrett, trygderett, erstatningsrett og barn- og familierett. Hun bistår klienter i hele Innlandet med alt fra å opprette testamenter til å gjennomføre arveoppgjør. Advokaten fokuser på å dempe eventuelle konflikter og finne frem til gode løsninger.
Sunnfjordadvokatane
Stiftet i 2021
4 ansatte
Naustdalsvegen 1B, 6800 Førde
Sunnfjordadvokatane er et advokatfellesskap med kontorer i Førde og Florø. Her finner du dyktige advokater med solid erfaring innen arv og skifte, inkludert arveoppgjør. Teamet har bred kompetanse og tar også på seg oppdrag innen familierett, arbeidsrett og næringsliv. De er medlem av Advokatforeningen.
Advokatfirma Haakstad & Co
Stiftet i 2009
11 ansatte
Kirkegaten 2A, 4836 Arendal
Advokatfirma Haakstad & Co DA er et av Sørlandets største advokatfirmaer. Teamet består blant annet av advokater med solid erfaring innen arv og skifte. Advokatene tar på seg oppdrag som å gjennomføre arveoppgjør, arveplanlegging, skrive testament og mer. Advokatfirmaet har kontorer i Arendal, Grimstad og Kristiansand.
STOR KILDE TIL KONFLIKT: Arveoppgjør kan være en konfliktfylt prosess, og mange har store fordeler av å la seg bistå av en advokat.
Advokat Arveoppgjør: 10 beste arverettsadvokater
Sist oppdatert: 17. oktober 2024
Når en person dør, så skal eiendelene fordeles til individets etterlatte. Det er dette som kalles arv, og her finnes det et eget lovverk. I sorgprosessen kan det være tøft å skulle tenke på det praktiske og økonomiske, men dette er likevel veldig viktig. Mange velger derfor å få hjelp av en arverettsadvokat. En advokat som spesialiserer seg innen arverett passer på at dere gjennomfører et korrekt arveoppgjør.
I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan et arveoppgjør foregår, hvilke ting som er viktige å huske på og hvordan en arveoppgjørsadvokat kan hjelpe gjennom denne prosessen.
Kort oppsummering
Under et arveoppgjør er det mange utfordringer som kan melde seg. Advokaten kan hjelpe dere med å fordele arven etter gjeldende regler, og et eventuelt testament.
Advokaten kan bistå med å utarbeide testamenter, ektepakter og samboeravtaler. Denne typen dokumenter er viktige for å redusere mulighetene for konflikt på et senere tidspunkt.
Ved å la en advokat ta seg av arveoppgjøret, kan de etterlatte bruke tiden på å bearbeide sorgen. På denne måten slipper man også uenigheter og krangling blant arvingene.
Slik fungerer arverekkefølgen
Det er mange spørsmål som oppstår i forbindelse med arv. Hvordan er arverekkefølgen dersom den døde ikke etterlot seg et testament? Hvordan behandles potensielle kreditorer? Hva med arvefristen? Lovverket er komplisert. De sørgende trenger tid til å bearbeide tapet. Da er det godt å få hjelp av en advokat til å håndtere arveoppgjøret og fordeling av eiendeler.
Men hvem har krav på hva? Dersom den avdøde ikke har skrevet et testament, er det arverekkefølgen i arveloven som gjelder. Det er i utgangspunktet ektefeller og barn som har fortrinnsrett på arven. For at samboere skal arve, må de ha barn med den avdøde.
Arveklasse 1 er den avdødes livsarvinger, altså barn, barnebarn og deres etterkommere.
Arveklasse 2 inkluderer den avdødes foreldre, samt søsknene og deres barn.
Arveklasse 3 inkludere besteforeldrene, tanter, onkler, samt fettere og kusiner. Her stopper derimot arveklassene, slik at barn av fettere og kusiner, oldeforeldre, og tremenninger blant annet ikke arver noe fra den avdøde.
Dersom den avdøde kun har andre arvinger som befinner seg i arveklasse 3, så vil ektefellen arve alt. Finnes det arvinger i klasse 2 gjenværende, så har ektefellen krav på halvparten. Dersom det finnes arvinger i klasse 1, så har ektefellen kun krav på 1/4.
I de tilfellene der den døde ikke etterlater seg arvinger i de ovennevnte klassene, vil eiendelene gis til frivillige organisasjoner. I enkelttilfeller kan det være naturlig at andre slektninger eller veldig nære venner krever arv, men dette må det søkes til departementet om. Her kan det være lurt å benytte seg av en advokat som spesialiserer seg innen arv og skifte.
Vi hjelper deg å finne advokat innen familierett
Få tilbud fra 3 advokater innen familierett. Tjenesten er gratis og uforpliktende.
Selv om arveloven har fornuftige arverekkefølger som er ment å passe til enhver situasjon, så er det ikke alle som er enige. Familiekonflikter, men også sunn fornuft, kan påvirke den avdøde til å ha skrevet et testament. Dette testamentet vil trumfe arveloven, slik at når en person går bort, så er det testamentet som skal følges for å fordele arven. Samtidig må testamentet følge begrensningene i arveloven. Den kan altså ikke frata arvinger deres lovfestede rettigheter.
Et testament er relativt enkelt å sette opp, men det må følge visse formkrav. Det er fordelaktig å la en arverettsadvokat ta seg av dette. Dersom en gjør feil, kan det ende med at dokumentet er ugyldig. Da er det ganske enkelt slik at testamentet ikke kan brukes. Arveloven trer inn for å ta over prosessen.
Selv om det i noen tilfeller kan være fristende å sette opp testamentet akkurat slik en måtte ønske, så er det dessverre ikke slik det fungerer. Loven tilsier at du ikke kan gi arven til hvem som helst her, da det er en såkalt pliktdel. Som nevnt under arveloven skal for eksempel ektefellen ha en viss andel, og barna dine har krav på pliktdelsarven sin.
Den eneste formen for testament
som kan gå utenfor arvelovens bestemmelser er nødtestament, men her går det
ikke på fordeling. I stedet handler et nødtestament om at den avdøde kan lage
et testament hurtig før sin død. Har testamentet blitt opprettet tidlig, så
skal det som nevnt følge formkrav, og det er også lurt å deponere det i
tingretten for god oppbevaring.
Arveoppgjørsadvokat til dødsboskifter
Når en person dør er det helt vanlig at han eller hun har gjeld og andre forpliktelser som må gjøres opp. Dette kan være alt fra lån i banken til små kredittkort. Uansett er det her kreditorer som først og fremst har krav på midlene til den avdøde. Etter at disse får sine midler vil fordelingen mellom arvingene settes i gang.
Ved fordelingen av eiendelene kan man velge mellom å benytte privat eller offentlig skifte. Et privat dødsboskifte innebærer at de etterlatte tar seg av forpliktelsene rundt bobestyringen selv. Dette innebærer at man kontakter kreditorer, og vurderer hvordan midlene skal fordeles mellom de etterlatte. Flere velger å skifte privat, men lar en advokat overse oppgjøret slik at alt får riktig for seg.
Ved offentlig skifte er det en offentlig utnevnt bobestyrer som tar seg av hele prosessen med å fordele eiendelene til den avdøde. Dermed slipper de etterlatte å ha ansvaret for arveoppgjøret, og kan vente på resultatet etter bobestyreren. Om man mener at oppgjøret er feil, kan en advokat undersøke om bobestyreren har tatt feil avgjørelse.
En advokat kan passe på at tidfrister for arveoppgjør overholdes
I tillegg til at arveoppgjør oppleves utfordrende etter bortgang av et nært familiemedlem, så er det også frister som må overholdes. En tidsfrist kan fort komme overraskende på en person som sørger, og de færreste er klar over at en frist finnes.
Både reglene for privat skifte og uskifte innebærer at søknaden må leveres innen 60 dager. Uskifte vil si at gjenlevende ektefelle disponerer alt fra den avdøde som er felleseie. Når det gjelder offentlig skifte, er tidsfristen for arveoppgjør her satt til 3 år etter dødsfallet. Dette er ingen absolutt frist og i enkelttilfeller kan en bobestyrer ta seg av arveoppgjøret også etter fristen på 3 år er gått.
I forbindelse med testamenter er fristen for å melde krav på 6 måneder. Husk at fristen ikke begynner å løpe før en er klar over både dødsfallet og at man var tilgodesett i testamentet. Det er ikke alltid man vet at man har blitt nevnt som arving i testamentet.
Sist, men ikke minst, så er det verdt å nevne at det siden 2014 også har vært en tidsfrist for hvor lenge en kan vente med å melde arv til Skattefogden. Denne meldingen skal sendes innen 6 måneder, slik at Skattefogden kan avgjøre eventuell skatt som må betales på den arven som er blitt mottatt.
Arbeidsoppgavene til en arveoppgjørsadvokat
Arvelovens regler er mange og kompliserte. De etterlatte i sorg har mer enn nok med å ta seg av hverandre, og en advokat kan være et godt verktøy for å lette på belastningen. En advokat med spesialisering innen arveoppgjør sørger for at de som arver får det de har krav på. I forkant av et dødsfall kan en arverettsadvokat hjelpe med å skrive et gyldig testament.
Advokater med kompetanse innen arverett kan bistå med alt fra testament, ektepakt, fordeling av arv, skifte og andre relaterte spørsmål. Juridisk veiledning og forhandlinger er uvurderlige når man har mistet en man kjenner. Advokaten sørger for at alt går riktig for seg under arveoppgjøret, samt at alle frister overholdes. På denne måten slipper dere unødvendige konflikt og kan fokusere på det som egentlig er viktig.
Vi hjelper deg å finne advokat innen familierett
Få tilbud fra 3 advokater innen familierett. Tjenesten er gratis og uforpliktende.
Dersom du befinner deg i denne vanskelige situasjonen, anbefaler vi at du tar kontakt med en advokat som spesialiserer seg på arveoppgjør. Advokaten sørger for at oppgjøret blir som det skal. Hvis du sørger for å organisere alt av dokumenter, og ikke minst datere disse, kan du redusere totalsummen på advokatutgiftene.
De fleste advokater tar nemlig timesbetalt, og med egeninnsatsen slipper du at advokaten gjør arbeid du kan gjøre selv. Samtidig er det ikke alltid man har overskudd til dette, så her må man vurdere hva man ønsker selv. Et annet godt tips er å velge en advokat i ditt nærområde. Men helst ikke velg en med nærhet til familien, da dette kan bli problematisk.
Det kan også være mulig å finne en advokat innen arv og skifte med fastpris. Vi anbefaler derfor at du sammenligner priser og tilbud. Lykke til!
Få svar på ofte stilte spørsmål om advokat til arveoppgjør
Hvorfor kan det være nødvendig å engasjere en advokat i et arveoppgjør?
Det kan være nødvendig å engasjere en advokat i et arveoppgjør fordi arveoppgjør kan være komplekse, innebære ulike juridiske problemstillinger og konflikter mellom arvingene. En advokat kan bistå med juridisk rådgivning, forhandling og eventuelt ta saken til domstolen.
Hvordan finne en advokat med erfaring innen arveoppgjør?
For å finne en advokat med erfaring innen arveoppgjør, kan man benytte seg av tjenester som Advokatmatch, hvor man kan sammenligne ulike advokater og deres kompetanseområder. Man kan også be om anbefalinger fra venner, familie eller andre profesjonelle kontakter.
Hvilke tjenester kan en advokat tilby i forbindelse med et arveoppgjør?
En advokat kan tilby ulike tjenester i forbindelse med et arveoppgjør, som for eksempel juridisk rådgivning, tolkning av testament og arvelov, beregning av arveavgifter, forhandling mellom arvinger, bistand med offentlige dokumenter og skjemaer, og representasjon i rettslige prosesser.
Hvordan kan en advokat hjelpe med å løse konflikter i et arveoppgjør?
En advokat kan hjelpe med å løse konflikter i et arveoppgjør ved å forhandle på vegne av sin klient, bidra til å finne løsninger som alle parter kan enes om, og eventuelt ta saken til domstolen dersom en løsning ikke kan oppnås gjennom forhandlinger.
Sammenlign advokatfirmaer
Tilbud fra 3 forskjellige advokater. Helt gratis og uforpliktende