Bilde

VIKTIGE REGLER: Selv om man tror forholdet vil vare evig, er det viktig å ha kontroll på det juridiske.

Særeie: En komplett guide (skilsmisse, arv, o.l.)

Sist oppdatert: 23. august 2024

Lurer du på hva særeie egentlig innebærer? Eller kanskje du vurderer å opprette en kontrakt eller avtale om særeie under eller i forkant av ekteskap, men du er usikker på hvordan det fungerer ved en eventuell skilsmisse eller død? Og hvordan kan du egentlig gi arv som særeie? Du har kommet til rett sted om du ønsker svar på disse eller lignende spørsmål. 

I denne guiden gir vi deg all den kunnskapen du trenger om både særeie og felleseie, slik at du kan ta gode, informerte valg om din økonomiske fremtid.

Kortversjonen

  • Særeie gir deg muligheten til å beskytte individuelle verdier i ekteskapet, i motsetning til felleseie hvor alt deles likt ved skilsmisse. Det finnes ulike typer særeie, deriblant fullstendig særeie, delvis særeie og skilsmissesæreie.
  • Ektefeller må inngå en ektepakt for å opprette særeie. Ektepakten må oppfylle spesifikke juridiske krav og bør tinglyses for å være gyldig.
  • Samboere kan ikke opprette særeie, ettersom de heller ikke har felleseie. De bør likevel vurdere å lage en detaljert samboerkontrakt for å beskytte sine økonomiske interesser.

Felleseie vs. særeie ved ekteskap

Særeie gir deg muligheten til å beskytte dine verdier under eller i forkant av ekteskap, enten det er snakk om arv, gaver eller eiendeler du har opparbeidet deg. I utgangspunktet har ektefeller noe som kalles for felleseie. Det betyr i praksis at alt dere eier skal deles likt ved skilsmisse – selv om det kun er den ene parten som eier og har betalt for alt.

Hvis ektefeller ønsker å eie noe alene, må de lage en avtale eller kontrakt om særeie. Det gjøres ved å opprette en såkalt ektepakt. Det er imidlertid viktig å vite at du kan kreve skjevdeling for enkelte eiendeler ved samlivsbrudd, ifølge ekteskapsloven § 59. Det gjelder selv om dere har felleseie. 

Skjevdeling av eiendeler ved samlivsbrudd

Du kan altså kreve skjevdeling for verdier som du brakte med deg inn i ekteskapet. Skjevdeling kan også kreves for gaver fra andre enn ektefellen og arv som ble mottatt før eller under ekteskapet. Med andre ord – du kan kreve skjevdeling for verdier som dere ikke skapte sammen under ekteskapet

Du må imidlertid være obs på at du ikke automatisk får skjevdeling ved separasjon eller skilsmisse. Det er altså noe du må kreve, og du må bevise at du har krav på skjevdeling i henhold til loven. Akkurat dette med å skaffe bevis kan være vanskelig, særlig for verdier som du brakte med deg inn i ekteskapet. Derfor kan det være smart å opprette særeie, selv om du i utgangspunktet kan kreve skjevdeling.

Ektefeller kan likevel  eie noe sammen – altså sameie – selv om de har særeie på andre eiendeler. Sameie vil si at ektefellene eier noe sammen, for eksempel en bolig. Dere kan enten eie halvparten hver i sameie eller bli enige om en prosentandel. Dermed kan dere for eksempel ha særeie for verdier som dere bringer med dere inn i ekteskapet. Dere kan likevel investere i felles eiendeler.

Vi hjelper deg å finne den perfekte advokaten

Få tilbud fra 3 forskjellige advokater. Helt gratis og uforpliktende

Det finnes forskjellige typer særeie

Det finnes forskjellige typer særeie som kan passe for ulike situasjoner. Hva du bør velge, avhenger helt av din personlige situasjon, dine verdier og dine fremtidsplaner. Det finnes ikke noe fasitsvar som passer for alle. Vi anbefaler at du snakker med en erfaren og dyktig skilsmisseadvokat om du trenger nærmere veiledning. Sammen kan dere finne ut av hvilket alternativ som passer best.

Det er selvsagt også viktig å ha en åpen og ærlig dialog med partneren din. Diskuter deres økonomiske mål, verdier og bekymringer for å komme frem til en rettferdig løsning som dere begge kan leve med. Hvis dere ikke blir enige, kan det igjen være lurt å snakke med en advokat. En fagperson kan nemlig tilpasse en eventuell kontrakt om særeie (det vil si ektepakt) til deres unike situasjon og ekteskap.

Fullstendig særeie i ekteskapet – når “mitt” virkelig betyr mitt

Tenk deg at du setter opp et økonomisk gjerde rundt alt du eier. Det er mer eller mindre det du gjør når du har fullt særeie i ekteskapet. Alt du eier er ditt, og alt din partner eier er deres – punktum finale. Fullstendig særeie gjelder for eiendeler som dere bringer med dere inn i ekteskapet og som dere opparbeider dere under ekteskapet. 

Dermed er det ingenting som skal fordeles ved skilsmisse, utover det dere kjøper sammen og velger å opprette sameie for. Men når passer fullt særeie best? La oss se på noen praktiske eksempler:

  • Du har en veletablert bedrift før du gifter deg og vil beskytte den mot potensielle skilsmissekrav
  • Dere har svært ulike økonomiske situasjoner og ønsker derfor å holde økonomien helt adskilt
  • Du har arvet betydelige verdier som du ønsker skal forbli i familien

Fullstendig særeie kan føles litt “strengt” og upraktisk for mange ektefeller. Det kan skape en følelse av “mitt” og “ditt” som ikke alle er komfortable med i et ekteskap. Samtidig kan det bli utfordrende å bygge opp felles verdier. Du bør derfor ha en åpen dialog med din partner om hva dette betyr for dere begge, samt vurdere alle alternativene nøye.

MANGE FORDELER: Selv om mange føler fullstendig særeie kan ødelegge romansen i parforholdet, er det mange praktiske grunner til å ha dette.

Delvis særeie – god løsning til dere som ønsker fleksibilitet

Men hva bør dere gjøre om dere vil ha en mer fleksibel løsning? Da kan delvis særeie være et godt alternativ. Dere kan velge å ha noen eiendeler som særeie, mens resten forblir felleseie. Dere setter i så fall opp økonomiske gjerder rundt spesifikke eiendeler som dere vil eie alene. Resten av “hagen” er derimot felles og skal fordeles likt ved samlivsbrudd.

Delvis særeie kan være smart i følgende situasjoner:

  • Du har arvet en hytte eller fritidsbolig som har vært i familien i generasjoner, og du vil sikre deg at eiendommen forblir i familien
  • Du har en verdifull kunstsamling som du ønsker å beholde full kontroll over
  • Dere ønsker å ha felles økonomi fremover, men dere vil samtidig beskytte sparepenger som dere har opparbeidet dere i forkant av ekteskapet

Delvis særeie gir dere fleksibilitet til å skreddersy en løsning som passer perfekt for deres situasjon. Løsningen er også svært praktisk om dere ønsker å beskytte eiendeler som dere strengt tatt kan kreve skjevdeling for ved skilsmisse, men som kan være vanskelig å dokumentere. Men husk at dere må være veldig tydelige på hva som skal være særeie og hva som skal være felleseie når dere oppretter kontrakt.

Skilsmissesæreie – særeie i live, felleseie ved død

Skilsmissesæreie skiller seg fra andre typer særeie. Den fungerer som en vanlig særeie ved skilsmisse. Men eiendelene skal derimot behandles som felleseie ved død. Den gjenlevende ektefellen får dermed rett til å sitte i uskiftet bo med disse verdiene, akkurat som om ektefeller med felleseie.

Denne løsninger passer best hvis:

  • Dere ønsker å beskytte individuelle verdier ved samlivsbrudd, men dere vil sikre at den gjenlevende ektefellen står sterkere økonomisk om den andre skulle gå bort
  • Du vil sikre at både barn fra tidligere forhold og den nye ektefelles ivaretas om du skulle gå bort først
  • Dere ønsker en balanse mellom økonomisk selvstendighet og gjensidig sikkerhet.

Vi anbefaler at dere undersøker konsekvensene ved både skilsmisse og arveoppgjør nøye før dere velger skilsmissesæreie. Det beste er å snakke med en advokat som spesialiserer seg på familierett for å få en grundig vurdering av hvordan denne ordningen vil påvirke deres spesifikke situasjon.

Les også

Samlivsbrudd: Hvem skal overta boligen?

Arveoppgjør ved særeie

Mange lurer på hvordan særeie påvirker fordeling av arv. En vanlig misforståelse er at fullstendig særeie utelukker ektefellen ved arvefordeling, men det stemmer ikke. Gjenlevende ektefelle har nemlig krav til enten én fjerdedel eller 4G (fire ganger grunnbeløpet i folketrygden).

Denne retten er stadfestet i arveloven og kan ikke endres, verken ved særeie eller testament. Du kan imidlertid beskytte arven til barn fra tidligere forhold ved å beholde verdier som bolig og hytte som særeie når du inngår et nytt ekteskap. Da sikrer du at ektefellen kun mottar minstearven som han eller hun har krav på. Resten fordeles blant dine barn eller andre livsarvinger. 

Du kan også begrense ektefellens rett til arv ved å opprette et testament. Testament kan være en bedre løsning for ektefeller som ønsker felleseie, men samtidig vil ha mulighet til å begrense hverandres arverett. Ektefellen har likevel krav på minstearv, selv om du har opprettet et testament.

Ønsker du derimot å sikre din nye ektefelle etter din død? Da bør ektefellen ha særeie på enkelte verdier, for eksempel fritidsbolig. Du må i så fall overføre disse eiendelene til ektefellen mens du fortsatt er i live. Barn fra tidligere forhold vil dermed ikke ha krav på disse verdiene. På den måten kan du sikre partneren din økonomisk. 

Samtidig må du være obs på at avgjørelsen kan føre til konflikter innad i familien. Det kan også skape utfordringer ved en eventuell skilsmisse. Vi anbefaler derfor at du snakker med både en advokat og arvingene dine i forkant. Det er viktig å tenke langsiktig før du tar slike grep. Hvilke verdier ønsker du å sikre – og hvem skal få dem?

Les også

Felleseie: Slik skiller det seg fra særeie

norsk familie

Særeiepåbud ved arv eller forskudd på arv

Arvelater kan opprette testament for å kreve at pliktdelsarven – det vil si arven til livsarvingene – skal være særeie. Det gjelder også for forskudd på arv. Med andre ord – du kan gi barnet ditt en fritidsbolig som forskudd på arv, samtidig som du pålegger et såkalt særeiepåbud. Det er kun barnet ditt som eier fritidsboligen, selv om han eller hun ikke oppretter særeie selv. 

Barnets ektefelle har altså ikke krav på eiendommen ved en eventuell skilsmisse, så lenge du har opprettet særeiepåbud. Arvingen kan ikke velge å opprette felleseie for eiendommen senere, med mindre arvelater skriver i testamentet at dette kan gjøres på et senere tidspunkt. Man kan for eksempel skrive at påbudet kun gjelder frem til arvingen og ektefellen får felles barn.

Hvordan opprette særeie

Vi har såvidt nevnt at man oppretter særeie ved inngå en ektepakt. En ektepakt er en juridisk bindende avtale eller kontrakt mellom ektefeller. Dere kan blant annet bruke ektepakten til å regulere formuesforholdet i ekteskapet. Ektepakten må imidlertid oppfylle visse krav for å være gyldig – så her er det viktig å være nøye!

En ektepakt kan opprettes både før og under ekteskapet. Ektefellene står fritt til å utforme innholdet i ektepakten etter eget ønske, så lenge det ikke strider mot loven. Samtidig er det viktig å være tydelig og nøye. Vi anbefaler derfor at dere får hjelp av en erfaren advokat, slik at det ikke oppstår uenigheter om innholdet i avtalen på et senere tidspunkt.

Følgende krav må være oppfylt for at ektepakten skal være gyldig:

  • Den må være skriftlig
  • Begge ektefeller må undertegne ektepakten
  • To vitner må være til stede og bekrefte ektefellenes underskrifter med sine egne signaturer
  • Vitnene må være myndige og ha rettslig handleevne

Deretter må dere tinglyse ektepakten til ektepaktregisteret for å få rettsvern mot andre, for eksempel kreditorer. Tinglysing sikrer også at ektepakten blir offentlig tilgjengelig, noe som kan være viktig ved et eventuelt arveoppgjør eller skilsmisse. Ektepakten er likevel gyldig mellom ektefellene, selv om dere ikke tinglyser den.

Les også

Ektepakt: Fordeler med å opprette en ektepakt

Andre regler for samboere

Samboere har ikke samme rettigheter og beskyttelse som det ektefeller har når det kommer til fordeling av verdier ved samlivsbrudd. Man får ikke automatisk felleseie når man velger å leve og bo sammen. Dere har hver deres eiendeler, bortsett fra det som eventuelt kjøpes sammen i et sameie. Det er derfor ikke mulig for samboere å opprette ektepakt og inngå særeie.

Samboere bør derfor vurdere følgende for å sikre seg økonomisk ved et eventuelt samlivsbrudd:

  • Opprette en detaljert samboerkontrakt som spesifiserer eierforhold
  • Skrive tydelig hvem som eier større verdier som for eksempel fritidseiendom
  • Holde god oversikt over individuelle bidrag til felles investeringer

Samboere med felles barn har imidlertid krav på minstearv og kan sitte i uskiftet bo, ifølge arveloven. Du kan også opprette testament for å stadfeste samboerens krav på minstearv, dersom dere har bodd sammen i over fem år. Men samboere har derimot ikke krav på å sitte i uskiftet bo, dersom de ikke har felles barn.

Vi hjelper deg å finne den perfekte advokaten

Få tilbud fra 3 forskjellige advokater. Helt gratis og uforpliktende

Konklusjon: Få hjelp av en dyktig advokat til å opprette særeie

Det er mye du må ta hensyn til, enten du skal opprette særeie før eller under ekteskapet. En erfaren advokat kan gi deg verdifull veiledning og sikre at dine interesser blir ivaretatt. Han eller hun kan også gi deg personlig rådgivning, basert på din unike situasjon. Men husk at økonomi i ekteskapet handler om mer enn juss – det handler om tillit, åpenhet og felles forståelse for hverandres behov og ønsker.

Du sikrer at dine interesser er beskyttet, samtidig som du ivaretar et godt forhold til din partner ved å ta informerte valg og få profesjonell hjelp underveis. Lykke til!

Advokatmatch er en tjeneste levert av Lead Service AS

Org. nr. 922 997 454