REGLENE FOR SAMBOERE VARIERER: Om dere har barn eller ikke vil være av stor betydning for arven.
Sist oppdatert: 10. august 2024
I noen tilfeller har samboeren til den avdøde rett til arv. Loven oppstiller mange krav som må være oppfylt for at en samboer skal ha krav på arv hvis det ikke er skrevet et testament. For å sikre at din samboer får arv etter deg, er det anbefalt at dere skriver et testament som uttrykker dette.
I denne artikkelen kan du lese mer om hvilke arverettigheter man har som samboer. Reglene er ganske enkle og lett å få oversikt over.
For at du skal få arverett som samboer, må du oppfylle arvelovens krav til samboerstatus. Du kan lese mer om arveloven her.
For å få status som «samboer», må både du og personen du bor sammen med være over 18 år.
Det er også et krav om at dere må leve i et «ekteskapsliknende parforhold». Hva som anses som et “ekteskapslignende forhold” er noe som vurderes fra sak til sak, men det vil for eksempel ikke være tilstrekkelig at et vennepar bor sammen. Forholdet må fremstå som ekteskapsliknende.
Dere må også ha bodd sammen sammenhengende i minst to år. Når man skal beregne hvor lenge dere har bodd sammen, inkluderes eventuell tid man har bodd fra hverandre periodevis på grunn av utdanning, sykdom, institusjonsopphold eller lignende. Hvis du er borte på grunn av førstegangstjeneste, eller andre militære opphold, vil denne perioden være medregnet.
Få tilbud fra 3 advokater innen arverett. Tjenesten er gratis og uforpliktende.
Man kan ikke være samboer med noen som man ikke kan gifte seg med. Dette betyr at du ikke kan være samboer med dine barn, foreldre, eller søsken. Du kan heller ikke være samboer med noen som allerede har en annen samboer, eller er gift med noen andre.
Benevningen «G» kommer til å bli brukt fortløpende videre i artikkelen, og er en forkortelse for folketrygdens grunnbeløp. Per 1. mai 2021 tilsvarer 1G 106 399 kroner. På NAV sine nettsider kan du holde deg oppdatert på verdien av grunnbeløpet.
Hvis du har barn med den avdøde, har du en lovfestet rett på arv på inntil 4G, en verdi på litt i overkant av 425 000 kroner.
Samboerens rett til arv vil prioriteres fremfor barnas rett til pliktdelsarv. I praksis betyr dette at samboeren vil bli enearving hvis den totale verdien av arven er på mindre enn 425 000 kroner.
Du kan få mer eller mindre arv hvis dette er bestemt i et testament.
Eksempel: Hvis arven har en totalverdi på 3 000 000 kroner, vil livsarvingene (barna eller barnebarna etter den avdøde) ha krav på minst 2/3. Dette utgjør 2 000 000. Arvelateren har fremdeles 1 000 000 som han står fritt til å gi til hvem han vil gjennom et testament. Hvis den resterende 1/3 testamenteres til deg, vil du arve 1 000 000, istedenfor 425 000 kroner.
Som samboer uten felles barn, har du i utgangspunktet ikke rett på arv etter arveloven.
Du kan likevel få arv hvis den avdøde har skrevet et testament der du får tildelt deler eller hele formuen.
Som nevnt tidligere, har du ikke rett på arv etter loven hvis du ikke har barn med den avdøde.
Likevel kan du få tilkjent arv hvis den avdøde har opprettet et testament. Dette vil i så fall ha noen begrensninger:
I sistnevnte eksempel vil ditt krav på 4G bli prioritert foran livsarvingenes krav hvis arvens totalverdi ikke er stor nok til å dekke begge deler.
Uskiftet bo betyr at du kan disponere den avdødes eiendeler, uten at du arver dem. Fordelingen av den avdødes arv vil derfor utsettes til et senere tidspunkt.
Du kan sitte i uskiftet bo som samboer hvis du har, har hatt, eller venter barn med den avdøde. Etter loven kan du overta disse eiendelene uskiftet:
Andre eiendeler kan også beholdes uskiftet hvis det følger av et testament, eller at de andre arvingene samtykker.
La oss si at dere har felles barn, og du har dermed i utgangspunktet rett til å sitte i uskiftet bo. Men hvis den avdøde samboeren har barn som ikke er dine arvinger, vil du bare kunne sitte i uskiftet bo hvis de samtykker til det. Det å spørre om samtykke kan føles som en kronglete, særlig når man allerede sitter med sorg og tap. Det er likevel viktig å gå riktig frem om du ønsker å spørre om tillatelse.
Dere bør ha en åpen og ærlig samtale. Særkullsbarn (barn fra tidligere forhold) må føle seg trygge på at deres interesser blir ivaretatt. Sett deg ned med dem, forklar situasjonen og vis hvordan uskiftet bo kan være til fordel for alle parter. Hvis du vil ha deres samtykke, så handler om mer enn bare juridiske formaliteter. Det handler også om tillit og forståelse.
Det kan være lurt å involvere en nøytral tredjepart som en advokat. Han eller hun kan hjelpe bistå under samtalene og gi juridisk rådgivning. Det kan bidra til å redusere eventuelle konflikter, samtidig som alle parter får klarhet i sine rettigheter og plikter. Særkullsbarn kan gi samtykke med forbehold, så undersøk om dere kan lage en avtale.
Pass også på at alle papirene er i orden. Testamenter, samboerkontrakter og andre juridiske dokumenter bør helst være oppdaterte og tydelig formulert. Det kan forhindre misforståelser og tvister senere. Noen ganger kan økonomiske løsninger være nødvendige. Hvis særkullsbarna føler seg økonomisk sårbare, kan det å tilby en kompensasjon eller en annen form for økonomisk sikkerhet gjøre dem mer tilbøyelige til å gi sitt samtykke.
I noen tilfeller vil den gjenlevende samboeren, eller den avdøde samboeren sitte i et uskiftet bo fra et tidligere dødsfall.
For å kunne sitte i uskiftet bo når en av samboerne dør, må det første boet skiftes ferdig.
Etter at det første uskifteboet er fordelt, kan man sitte i uskiftet bo etter den avdøde samboeren.
Hvis du ikke har barn med den avdøde samboeren, vil du heller ikke ha muligheten til å sitte i uskiftet bo.
Uskifteretten kan heller ikke fastsettes gjennom et testament.
Arveoppgjør kan ofte være en kilde til konflikt, spesielt når samboere og særkullsbarn er involvert. Heldigvis finnes det flere strategier som kan hjelpe med å håndtere og forebygge slike konflikter.
Det er viktig å ha åpne samtaler om arv og formuesfordeling mens begge samboere fortsatt er i live. Dere kan forhindre misforståelser og uventede overraskelser senere ved å diskutere forventninger og ønsker på forhånd. Slike samtaler skaper en felles forståelse og kan bidra til å redusere potensielle konflikter.
God dokumentasjon er også avgjørende. Skriv et klart og tydelig testament som spesifiserer nøyaktig hvordan arven skal fordeles, inkludert spesifikke eiendeler eller verdier. Mange tvister unngås ved å ha en detaljert plan, ettersom alle involverte parter vet hva de kan forvente.
Mekling kan være en god løsning om det allerede har oppstått konflikter. En nøytral mekler kan hjelpe partene med å finne kompromisser og løsninger som alle kan leve med. Dere får en trygg arena til å diskutere vanskelige temaer og komme til enighet, uten å måtte gå rettens vei.
Endringer i forholdet kan ha betydelige konsekvenser for arveretten. For det første, midlertidige brudd kan påvirke den lovfestede samboerstatusen. I enkelte tilfeller oppfyller man ikke lenger kravet om to års sammenhengende samboerskap. Derfor er det viktig å dokumentere slike brudd og årsakene til dem.
Arveretten til samboere blir automatisk styrket når et par venter eller får barn sammen. Men man bør likevel vurdere å oppdatere eventuelle testamenter eller samboerkontrakter. Hvis en samboer blir alvorlig syk eller ufør, kan det også være nødvendig å revurdere arveplanleggingen og opprette en fremtidsfullmakt. Man bør også ta en gjennomgang av eksisterende avtaler ved større økonomiske endringer.
Som du har lest, er det mange krav som skal oppfylles for at en samboer skal få arverett etter loven.
For å gjøre det enklere for de gjenlevende etter at man har gått bort, er det anbefalt at man skriver et testament. På denne måten får du også være med på å bestemme hvordan formuen din skal fordeles.
Et klart og tydelig testament vil også forhindre at det oppstår konflikter under arveoppgjøret. Hvis dine ønsker allerede er fastslått vil formuesfordelingen gå raskere, og de gjenlevende kan konsentrere seg om viktigere ting.
Det er mange krav til hvordan et testament skal skrives for å være gyldig. Det er anbefalt at du tar kontakt med en advokat for å sikre at testamentet ditt oppfyller kravene. Sånn sikrer du at dine ønsker ivaretas på best måte.
Få tilbud fra 3 advokater innen arverett. Tjenesten er gratis og uforpliktende.
Fordeling av arv er et sårt tema, og det er mange følelser innblandet i prosessen. I noen tilfeller oppstår det langvarige konflikter i forbindelse med fordelingen av formuen.
For å forhindre at det blir dårlig stemning under arveoppgjøret, anbefales det at du tar kontakt med en advokat. Ingen saker er like, og du vil komme best mulig ut av et arveoppgjør hvis du er klar over dine rettigheter i forkant av fordelingen.
For å sikre at samboeren arver deg, må du opprette et testament hvor du uttrykkelig gir samboeren din arverett. Testamentet må være skriftlig og signert av deg og to vitner.
Ja, hvis samboeren har bodd sammen med deg i mer enn to år eller har felles barn med deg, kan samboeren ha rett til å overta din andel av boligen ved din død. Det er imidlertid viktig å merke seg at samboeren må bevise at han eller hun har krav på arven.
Pensjonsrettigheter kan ikke overføres gjennom arv, med mindre du har skrevet i testament at din samboer skal motta din pensjon.
Hvis du har barn, men ingen testament, vil dine barn arve alt du etterlater deg. Dine barn vil da ha krav på å arve 2/3 av verdien av boet, mens den gjenlevende samboeren kun vil ha krav på å arve 1/3 av verdien.