BARNA PRIORITERES: Arveloven gir avdødes barn sterke rettigheter og vern i et arveoppgjør.
Sist oppdatert: 16. mai 2023
Alle påvirkes av arv i større eller mindre grad i løpet av livet. Fra 1. Januar 2021 ble det innført nye arveregler. De nye reglene gir deg større frihet i testamentet enn tidligere, og barn fra tidligere forhold har et sterkere vern.
I denne artikkelen skal vi se nærmere på reglene som gjelder for arvefordelingen, og hvordan du kan forhindre at det oppstår konflikt under arveoppgjøret. I Norge er det to grunnlag for hvordan arv fordeles. Det ene er Arveloven, og det andre er den avdødes testament. Vi går gjennom begge.
Det er ikke alle som skriver testament. Hvis den avdøde ikke har skrevet et testament, er det arveloven som bestemmer hvordan eiendelene skal fordeles.
Få tilbud fra 3 advokater innen arverett. Tjenesten er gratis og uforpliktende.
I arveloven er det en fast rekkefølge for hvordan arvingene skal fordele formuen. Rekkefølgen er delt inn i 3 klasser, der klasse 1 står nærmest den avdøde.
Arveklasse 1: I Arveloven er arveklasse 1 definert som «livsarvingene». Livsarvingene er den avdødes barn og barnebarn.
Arveklasse 2: I arveklasse 2 er foreldrene til den avdøde, og deres barn (søsken) og barnebarn (nieser og nevøer).
Arveklasse 3: I arveklasse 3 er den avdødes besteforeldre og deres barn (tanter og onkler), og deres barn (fettere og kusiner).
Hvis den avdøde ikke har barn eller ektefelle, vil arven gå til den avdødes foreldre. Hvis moren til den avdøde har gått bort, vil hennes «linje», altså søsken, foreldre eller andre, arve hennes del. Faren arver den andre delen.
Modellen under illustrerer arverekkefølgen.:
Hvis den avdøde ikke har ektefelle eller samboer med arverett, er utgangspunktet at livsarvingene (den avdødes barn eller barnebarn) fordeler arven likt mellom seg.
Det er de biologiske arvingene som har krav på arv. Adoptivbarn har også krav på arv, med de samme rettighetene som biologiske barn.
Særkullsbarn, eller stebarn, er barn som den ene parten har tatt med inn i forholdet. Disse barna er livsarvinger til sine foreldre, og vil ikke ha krav på arv fra stemor eller stefar. Hvis man vil at særkullsbarna skal arve en del av formuen, må dette skrives i et testament.
Den gjenlevende ektefellen har bare krav å arv hvis den var gift med den avdøde på dødstidspunktet. Hvis det har blitt tatt ut separasjon eller skilsmisse, vil ikke ektefellen ha rett til arv.
Hvis den avdøde hadde livsarvinger, vil den gjenlevende ektefellen ha krav på 1/4 av arven.
Minstebeløpet du kan arve er 4 ganger folketrygdens grunnbeløp (G) som etter 1. mai 2020 var på 101 351 kroner.
Som gjenlevende ektefelle har du et lovfestet minstekrav litt over 405 000 kroner så lenge formuen er stor nok.
Eksempel 1
Eksempel 2
Hvor mye gjenlevende ektefelle har krav på avhenger altså i stor grad av hvor stor formue arven består av.
Hvis den avdøde ikke har livsarvinger, vil de nærmeste slektningene være personens foreldre eller søsken. (se arveloven § 9).
Ektefellen har krav på halvparten av arven, med et minstekrav på 6G.
Hvis den avdøde ikke har foreldre eller søsken vil ektefellen arve alt.
Eksempel 1
Eksempel 2
Hvis den avdøde ikke har gjenlevende foreldre, søsken, eller barn av søsken, vil den gjenlevende ektefellen arve hele formuen.
Når den avdøde ikke har noen lovdefinerte arvinger, vil hele formuen fordeles til frivillige organisasjoner til fordel for barn og unge. (se arveloven § 76).
Hvis man sender inn søknad til Departementet kan formuen tildeles øvrige slektninger, eller andre som sto nær den avdøde. Hvis dette er tilfellet, anbefales det at man rådfører seg med advokat i forkant av søknaden.
Hvis den avdøde har skrevet et testament, står han eller hun mye friere til å fordele formuen etter egne ønsker.
Merk: Testamentet må oppfylle en rekke formkrav for å være gyldig. Det anbefales at alle som vil opprette et eget testament, setter seg godt inn i kravene som stilles for at det skal være gyldig.
Selv om den avdøde har skrevet et testament, vil ikke dette kunne påvirke de lovfestede arvekravene (pliktdelsarven) til de gjenlevende arvingene.
Pliktdelsarven er en lovfestet garanti som sikrer arvingene en andel av den avdødes formue.
Ektefellens pliktdelsarv
Ektefellens minstearv vil prioriteres foran livsarvingenes pliktdelsarv. Dette betyr at livsarvingene ikke har krav på noe hvis formuen er på under 405 000,-.
Livsarvingenes pliktdelsarv
Eksempel
Den avdøde har skrevet et testament, og etterlater seg to barn og en ektefelle. Totalverdien av arven er 4 millioner.
Etter et dødsfall er det mange følelser og tanker som er involvert. Arven etter den avdøde er et vanskelig tema, og ikke noe man nødvendigvis vil tenke på.
Ingen dødsfall eller familier er like, og man kan ikke alltid forutse hva som skjer i fremtiden. For å forhindre konflikt i etterkant er det anbefalt at man snakker om hvordan eiendelene skal fordeles i forkant. Hvis man vil ha en annen løsning enn arveloven gir, anbefales det at man gjør dette tydelig ved å skrive et testament.
Ved å snakke om arveoppgjøret på forhånd, vil det bli enklere for arvingene å fordele eiendelene i etterkant.
Dette etterlater rom for å bruke tiden på de viktigere tingene.
Få tilbud fra 3 advokater innen arverett. Tjenesten er gratis og uforpliktende.
Som sagt er ingen dødsfall eller familieforhold like.
Arv er et stort tema, og det er mange unntak, tilleggsvilkår og nyanser som vi ikke kan presentere her. Hvis du er usikker på hvordan du skrivet et testament, eller hvordan arven skal fordeles, er det anbefalt at du tar kontakt med en advokat for å sikre dine interesser.
Arveloven gir først og fremst arverett til avdødes nærmeste familie, som ektefelle, barn og foreldre. Dersom avdøde ikke har etterlatt seg noen nære slektninger, kan arven tilfalle andre personer som står avdøde nær, for eksempel søsken, besteforeldre eller tremenninger.
Ja, det er mulig å fravike arveloven ved å opprette et testament. Testamentet vil da overstyre arvelovens bestemmelser, og arven vil bli fordelt etter testamentets bestemmelser.
Det beste er å opprette et testament der man uttrykkelig fastsetter hvem som skal arve og i hvilken rekkefølge. Man kan også vurdere å gi bort eiendeler eller eiendommer som gaver mens man fortsatt er i live.
Dersom arvingene ikke blir enige om fordelingen av arven, kan en advokat hjelpe til med å finne en løsning. Dersom det ikke lar seg gjøre å komme til enighet, kan saken bringes inn for retten. Retten vil da avgjøre hvordan arven skal fordeles i henhold til arveloven.
Advokatmatch er en tjeneste levert av Lead Service AS
Org. nr. 922 997 454