«Alle» klager på Tesla

Sist oppdatert: 05. Oct, 2022

  Har du kjøpt en bil fra Tesla du ikke er fornøyd med? Da er du dessverre ikke alene. Tesla topper nemlig klagestatistikken hos Forbrukerrådet. 

  I denne artikkelen kan du lese mer om hvilke problemer kundene klager på, og hvilke krav du har mot bilselgeren. I slutten av artikkelen kan du lese hvordan du går frem dersom du ønsker å levere inn en klage på bilkjøpet ditt. 

  Hvis du ønsker et uforpliktende tilbud som er tilpasset din sak, kan du fylle ut et skjema ved å trykke på “Få 3 tilbud” i artikkelen.

  Vi hjelper deg å finne den perfekte advokaten

  Få tilbud fra 3 forskjellige advokater. Helt gratis og uforpliktende

  Tesla topper klagestatistikken

  Forbrukerrådet fører statistikk over klagene de mottar, og Tesla topper denne upopulære kategorien.

  Antallet klager har steget jevnt, og i 2019 ble det mottatt 219 klager. I 2020 hadde antallet økt til 315 klager. Dette er nesten en dobling av nestemann på lista.

  Som en av landets mest solgte bilmerker, er det ikke rart at Tesla mottar flere klager enn de mindre populære selskapene. Likevel er det flere faktorer som gjør at kundene er misfornøyde. I neste punkt kan du lese mer om hvilke problemer kundene klager på.

  I en slik statistikk er det trolig mange mørketall som skyldes misfornøyde kunder som ikke har meldt inn klage. I mange tilfeller vil også leverandøren av bilene ordne opp i problemene, slik at en klage ikke sendes til Forbrukerrådet. 

  Hvilke problemer klager kundene på?

  Med Teslas mange tekniske funksjoner, følger det også mange problemer. Elbilenes omfattende mekanismer og elektronikk gjør at feil lett kan oppstå.

  Med store mengder ny teknologi er det også vanskelig å forutse hvordan den holder seg over tid.

  Det er flere feil som er gjennomgående på Teslas biler:

  • Feil med lakkeringen
  • Problemer med ladningen
  • Uriktige opplysninger om bilens rekkevidde
  • Generelle problemer med de elektriske funksjonene (dører, lys, osv.)

  Denne listen er ikke uttømmende, og det finnes flere feil og mangler som kundene melder fra om.  

  I den nye Tesla Model 3 er det også et kjent problem at den nye varmepumpe-funksjonen ikke har fungert. Dette problemet skal være løst gjennom programvaren, men noen biler må repareres fysisk.

  Hvis du har kjøpt en Tesla du angrer på, kan du lese denne artikkelen om angrefristen på bilkjøp.

  Feil med lakkeringen

  Har du opplevd dårlig lakkering av bilen? 

  Det er meldt flere feil om manglende lakk på innsiden av dørene, i hjulbuene og under panseret på bilene. Den manglende lakken medfører også større risiko for problemer med rust i disse områdene.

  I Teslas begrensede garanti på reparasjon av karosseri og lakk står det at «Den begrensede levetidsgarantien for reparasjoner av lakk omfatter reparasjoner for lakkavskalling og sprekkdannelse på lakk eller finish og tap av glans som forårsakes av avmatting.”. 

  Her kan du lese hele dokumentet «Begrenset garanti for reparasjon av deler, karosseri og lakk fra Tesla»

  For å benytte deg av garantien, må du kunne fremvise kjøpsbevis for en reparasjon av lakken før serviceforespørselen. I garantidokumentet skrives det også at «Dekning for reparasjoner av karosseri og lakk overføres ikke til etterfølgende eiere».

  Problemer med ladningen

  Hvis du opplever ladeproblemer med bilen, oppfordrer Tesla til at du følger deres «gjør det selv-veiledninger».

  Hvis du ikke får svar på problemet i veiledning, vil vi anbefale at du tar kontakt med leverandøren av bilen.

  Uriktige opplysninger om bilens rekkevidde

  De uriktige opplysninger om bilens rekkevidde må ses i sammenheng med ladeproblemene. Dersom bilen ikke lader tilstrekkelig, vil dette gå utover rekkevidden. Likevel er det flere kunder som ikke er klar over at den oppgitte rekkevidden på elbilene kun er et estimat, og kan endre seg over tid med temperaturer og etter kjøreforholdene. Dersom du mistenker rekkevidden på bilen din er dårligere enn du har grunn til å forvente, anbefales det at du tar kontakt med leverandøren. 

  Generelle problemer med de elektriske funksjonene

  Flere har meldt inn feil med de elektriske funksjonene på bilene.

  I mange tilfeller vil elektroniske funksjoner fungere som de skal i en kontrollert test-sammenheng. I praksis er det vanskelig å forutse hvordan de vil fungere for kundene i deres hverdag.

  Siden Teslas teknologi er ganske ny, vil det også være vanskelig å vite hvordan funksjonene holder seg over tid.

  Merk at dette likevel ikke er noen unnskyldning for at bilen ikke fungerer som den skal. Ta kontakt med leverandøren av bilen din for å høre hvordan feilen kan rettes.  

  Hva gjør Tesla?

  Det er mange utilfredse kunder som kontakter Teslas serviceavdeling for tiden. Du må derfor være forberedt på at behandlingstiden kan være lang.

  Det er flere som oppsøker advokat for at saken deres skal tas mer på alvor. Ved bruk av en erfaren advokat, er det også lettere at kravet blir oppfylt. 

  Vanlige krav fra kundene er at problemene utbedres, eller at de får et prisavslag for å gjøre opp for feilen. Hvis selgeren av bilen ikke oppfyller disse kravene, er det flere som krever å heve kjøpet slik at de får pengene tilbake.  

  Dette kan du kreve ved klage på bilen

  Når du sender inn en klage, benytter du deg av reklamasjonsretten på bilkjøpet. Når du melder fra om en feil, vil dette være de mulige alternative løsningene du og selger kommer frem til:

  • Retting av feilen – Selgeren reparerer feilen på bilen
  • Prisavslag – Selgeren gir deg en økonomisk kompensasjon for problemet som har oppstått
  • Omlevering – Selgeren tilbyr deg en ny bil
  • Heving – Du får pengene tilbake mot at du leverer tilbake bilen. Du kan lese mer om heving av bilkjøp her.

  I de fleste tilfellene er det retting av feilen som er det mest aktuelle. Dersom dette ikke lar seg gjøre, vil det være mulig å be om prisavslag, omlevering eller heving av kjøpet.

  Det er viktig å være klar over at rettighetene dine er forskjellige, avhengig av om du har kjøpt bilen fra en privatperson eller en forhandler.

  Hvis du har kjøpt bilen fra en forhandler, er det forbrukerkjøpsloven som gjelder. Hvis du har kjøpt bilen fra en privatperson, er det kjøpsloven som gjelder.

  Slik melder du fra om problemene du opplever

  Det er viktig at du melder fra om problemene du opplever med bilen du har kjøpt. For å ha størst muligheter for å få saken løst i din favør, anbefales det at du melder fra så fort du har mulighet. Det er vanskelig å gi deg medhold i at Tesla er ansvarlig for et problem med rust som du har vært klar over i 3 år.

  Bilde eller videodokumentasjon av feilen

  Det anbefales at du dokumenterer problemene i form av bilder eller video hvis det er mulig. Grunnen til dette er at du har bevis for når og hvor problemet oppstår hvis det blir uenigheter underveis i prosessen. Det er en fordel at bildene eller videoen også er datert, sånn at du kan bevise tidspunktet.   

  Sende klagen til forhandler eller selger av bilen

  Etter at du har tatt bilder av bilen, må du sende inn en klage til forhandleren av bilen din. Du kan gjerne ringe dem for å høre hvordan den ønsker å avklare problemet, men det anbefales på det sterkeste at en skriftlig klage med bilder og annen dokumentasjon på problemet. Hvis forhandleren nekter å løse problemet, er det viktig at du kan dokumentere at du har sendt inn klagen tidsnok.

  Send inn klagen i tide!

  Det er en absolutt tidsfrist på 5 år for å rette et krav om reklamasjon til en bilforhandler. Hvis du har kjøpt bilen fra en privatperson, er fristen på to år.

  Klagen skal meldes «innen rimelig tid» etter at du har- eller burde ha oppdaget feilen. Dette er spesielt viktig hvis du oppdager feil like etter at du har kjøpt bilen. Hvis en feil oppstår innen kort tid etter at du kjøpte bilen, er sannsynligheten stor for at den var der på kjøpstidspunktet.

  Hvis du har kjøpt bilen brukt, anbefaler vi at det gjennomføres en tilstandsrapport sånn at du har størst mulig sjanse for å unngå uforutsette feil.  

  Send inn klagen til Forbrukerrådet

  Dersom du og selgeren av bilen ikke blir enige om en løsning, anbefales det at du tar kontakt med Forbrukerrådet. På deres nettside har de grundig og veiledende informasjon om hvordan klagen skal fremmes. 

  Bruk av advokat i klagesak

  Det er mange feil som kan oppstå når du kjøper en elektrisk bil. Reglene er kompliserte, og ingen saker er like.

  For å få veiledning tilpasset din sak, anbefaler vi at du tar kontakt med en advokat. På denne måten kan du best sørge for at dine interesser blir ivaretatt.

  Advokatmatch.no er en tjeneste som matcher mennesker som trenger advokat med de rette advokatene. Målet med tjenesten er å gjøre det enklere for både den som søker en advokat og advokatene selv.

  Ved at du som privatperson eller næringsdrivende får tilbud fra forskjellige advokater vil dette forenkle prosessen med å lete etter den rette advokaten betraktelig. Det vil også skape gjennomsiktighet, i det du vil kunne sammenligne ulike advokater i forhold til pris og ekspertise.

  Advokatmatch er en tjeneste levert av Lead Service AS

  Org. nr. 922 997 454