STRAFFBARE HANDLINGER: Overtredelse av reglene i veitrafikkloven kan straffes med bot, fengsel eller med inndragelse av førerkortet.
Sist oppdatert: 17. juni 2025
Vegtrafikkloven § 31 er en straffebestemmelse og går under kapittelet i loven som heter “reaksjoner ved overtredelse”. Loven skal fastslå forskjellige straffer basert på forskjellige lovbrudd.
Poenget med loven er at de samme lovbruddene skal straffes på lik linje for alle. Når det kommer til dette har det vært klager der enkeltpersoner har ment at personer i forskjellige aldre og lignende blir forskjellsbehandlet.
Første ledd har en del tekst som kan være noe uklar. For at man skal motta straff er det ett vilkår. Dette vilkåret sier at dersom vegtrafikkloven blir brutt bevisst eller man opptrer uaktsomt er det straff i form av bot eller fengsel.
Den resterende teksten i § 31 første ledd handler om unntak. Du blir for eksempel ikke straffet ved forsøk på å bryte vegtrafikkloven. Dette gjelder dog ikke dersom du har brutt § 22 om kjøring når du er påvirket av alkohol eller andre rusmidler.
Vegtrafikkloven § 3 fastslår at man i trafikken skal opptre hensynsfullt, aktpågivende og varsomt. Dette er for å unngå skader og hindring av annen trafikk. Du kan altså bli dømt etter § 31 basert på § 3.
Få tilbud fra 3 advokater innen strafferett. Tjenesten er gratis og uforpliktende.
Å opptre uaktsomt i trafikken vil si at man bryter med hvordan en fornuftig person ville opptrådt. Man skiller mellom uaktsomhet og grov uaktsomhet. Hva som skiller disse to er det ingen klar definisjon på. Det skilles også mellom ubevisst og bevisst uaktsomhet. Dersom man er klar over at det er en fare involvert kalles dette bevisst uaktsomhet.
Hensynsfull oppførsel handler om at man handlingene dine reflekteres i at du tenker på andre i trafikken. Aktpågivende går ut på at man er oppmerksom. Dette handler om at du er oppmerksom på skilt, andre trafikanter, fotgjengere og så videre.
Hva betyr egentlig “hensynsfullt, aktpågivende og varsomt” i praksis? Kjører du for tett på bilen foran, bryter du kravet om varsomhet. Bruker du mobiltelefonen uten handsfree mens du kjører, er du ikke aktpågivende. Presser du deg inn i en rundkjøring uten å vente på ledig luke? Da opptrer du ikke hensynsfullt.
Andre vanlige overtredelser er aggressiv kjøring, manglende blinklysbruk og farlige forbikjøringer. Slike handlinger straffes fordi de skaper farlige situasjoner, selv om de ikke alltid fører til ulykker.
Straffen for brudd på § 31 varierer kraftig. En mindre overtredelse kan gi et forenklet forelegg på noen tusen kroner. Grovere overtredelser kan ende med fengsel. Domstolene vurderer flere momenter når de fastsetter straffen.
Hvor farlig var kjøringen? Oppsto det skade? Har du tidligere brutt trafikkreglene? Innrømmer du forholdet? Alt dette spiller inn. Domstolene ser alvorlig på tilfeller der uaktsom kjøring fører til personskader. Da kan straffen bli betydelig strengere, og du risikerer også å miste førerkortet i lengre tid.
Brudd på vegtrafikkloven § 31kan koste deg førerkortet. Politiet kan beslaglegge kortet på stedet ved grove overtredelser. Tap av førerkortet er ofte den straffen som rammer hardest. Førerkortbeslag betyr problemer med jobb, familieliv og daglige gjøremål for mange.
Perioden uten førerkort varierer fra noen måneder til flere år, avhengig av hvor alvorlig overtredelsen var. Selv “mindre” brudd på § 31 gir prikker i førerkortet. Samler du nok prikker over tid, mister du kortet selv om ingen enkelt overtredelse var spesielt grov.
Få tilbud fra 3 forskjellige advokater. Helt gratis og uforpliktende
Du bør vurdere å få juridisk bistand hvis du blir anmeldt for brudd på vegtrafikkloven § 31. Det gjelder spesielt hvis saken kan ende med førerkortbeslag eller fengselsstraff. En advokat kan hjelpe deg å forstå hva du risikerer og hvordan du best kan forsvare deg.
Kanskje finnes det formildende omstendigheter som politiet ikke har vurdert? Eller tekniske feil ved saken som kan få betydning? Jo tidligere du får juridisk hjelp, desto bedre. Mange saker kan løses på et tidlig stadium hvis du får riktig hjelp helt fra starten.
Konsekvensene av å bryte bestemmelsene i vegtrafikkloven § 31 første ledd jf. § 3 kan variere avhengig av situasjonen og alvorlighetsgraden av bruddet. Konsekvensene kan omfatte alt fra forenklet forelegg, bøter, tap av førerrett og/eller fengselsstraff.
Vegtrafikkloven § 31 første ledd jf. § 3 brukes til å vurdere om en fører har opptrådt hensynsfullt, aktpågivende og varsomt i en trafikksituasjon. Hvis en fører har forårsaket fare, skade, hindret eller forstyrret annen trafikk, kan vedkommende bli ansett for å ha brutt denne bestemmelsen.
Formålet med vegtrafikkloven § 31 første ledd jf. § 3 er å sikre trafikksikkerhet og skape et trygt trafikkmiljø ved å kreve at alle trafikanter opptrer hensynsfullt og tar nødvendige forholdsregler for å unngå ulykker og skader.
For å unngå å bryte vegtrafikkloven § 31 første ledd jf. § 3, bør man alltid følge trafikkreglene, være oppmerksom på andre trafikanter, tilpasse farten etter forholdene, holde avstand til forankjørende og generelt opptre på en hensynsfull og forsvarlig måte i trafikken.