VIKTIG FOR FREMTIDEN: En fremtidsfullmakt kan ha stor betydning for hvilke avgjørelser som tas på dine vegne senere i livet. Sørg for at du gir fullmakten til noen du stoler på.
Sist oppdatert: 10. august 2024
En fremtidsfullmakt er en fullmakt der du selv bestemmer hvem som skal ta avgjørelser på dine vegne når du ikke lenger kan gjøre det.
Noen ganger oppstår det hendelser som gjør at du ikke lenger kan ta økonomiske og personlige avgjørelser på egenhånd. Dette skyldes i mange tilfeller sykdom, skader, eller alderdom.
I 2013 åpnet vergemålsloven for at du selv kan velge en person (fullmektig) som har lov til å ta avgjørelser på dine vegne. Hvilke interesser og forhold fullmektigen skal kunne ta stilling til, kan du også spesifisere her.
I hverdagen kan du som oftest be en venn eller familie om hjelp til dagligdagse gjøremål, og veiledning når det trengs. Spørsmål om hjelp frem i tid kan også gjøres, men disse ønskene er som regel muntlige og vanskelige å bevise i etterkant.
Uten en fullmakt kan ikke dine venner eller familiemedlemmer ta avgjørelser på dine vegne.
Hvis du oppretter en fremtidsfullmakt, er det ikke nødvendig å bekymre seg for hva morgendagen bringer. I fullmakten kan du selv velge at en eller flere personer skal kunne representere deg, og ta avgjørelser på dine vegne, hvis du på et senere tidspunkt ikke lenger er i stand til å ivareta dine egne interesser.
Få tilbud fra 3 advokater innen familierett. Tjenesten er gratis og uforpliktende.
For å kunne opprette en fremtidsfullmakt, må du være over 18 år og kunne forstå hvilken betydning en slik fullmakt har.
Fullmektigen du velger må være over 18 år, og må akseptere at han eller henne er valgt som fullmektig. Personen du velger kan ikke ha verge selv.
Som regel velger de fleste en samboer eller ektefelle, eller ett av barna sine som fullmektig. Du kan ikke velge en juridisk person, for eksempel et advokatselskap eller en organisasjon, til å være fullmektig på vegne av deg.
I fremtidsfullmakten kan du selv bestemme om fullmektigen skal kunne bestemme over økonomiske forhold, eller personlige forhold. Den kan også si at fullmektigen kan ta avgjørelser som omfatter begge deler.
Fremtidsfullmakten din kan også begrenses, slik at fullmektigen bare kan bestemme over gitte disposisjoner, for eksempel salg av bolig og fritidseiendom. På denne måten kan du bestemme hvem som skal ta hvilke avgjørelser på vegne av deg.
Eksempel: Dersom du skriver en fremtidsfullmakt som gir din sønn lov til å betale regninger på dine vegne, kan han vise fullmakten i banken for å få tilgang til din konto.
For at fremtidsfullmakten din skal være gyldig, må den oppfylle visse formkrav. Videre følger en liste over punkter som burde inkluderes:
Viktig! I fremtidsfullmakten må du klart skrive at fullmakten trer i kraft når du ikke selv kan ivareta dine egne interesser på grunn av demens, sinnslidelse eller andre alvorlige svekkede helsetilstander. Tidspunktet fullmakten trer i kraft er nødvendig å ha med.
Det er også viktig å tenke på hvordan dine digitale eiendeler skal håndteres hvis du ikke lenger kan gjøre det selv. En fremtidsfullmakt bør derfor inkludere bestemmelser om digitale forhold. Du kan gi andre fullmakt til å håndtere dine digitale kontoer og eiendeler når du skriver fremtidsfullmakten.
Eksempler på digitale forhold inkluderer blant annet e-postkontoer, sosiale medier, kryptovaluta og andre nettjenester du bruker. Du bør lage en liste over alle dine digitale kontoer og hvordan man får tilgang til dem. Denne listen bør oppbevares trygt, for eksempel i en forseglet konvolutt sammen med fremtidsfullmakten.
Husk at informasjonen er sensitiv, så vær forsiktig med hvordan du oppbevarer og deler den. Du kan spesifisere i fullmakten hva du ønsker skal skje med de ulike kontoene. Kanskje vil du at noen kontoer skal slettes, mens andre skal overføres til familie eller arkiveres? Du kan også gi instrukser om hvordan personlige data skal håndteres.
Mange nettjenester har imidlertid egne regler for hva som skjer med kontoer når brukeren dør eller blir ute av stand til å administrere dem selv. Noen tillater ikke overføring av kontoer i det hele tatt. Derfor bør fullmakten formuleres på en måte som gir fullmektigen fleksibilitet til å håndtere eventuelle utfordringer.
Fullmektigen bør også gis myndighet til å kontakte tjenesteleverandører for å få tilgang til eller avslutte kontoer. Det kan hende at han eller hun må dokumentere din tilstand og vise til fullmakten. Husk at digitale eiendeler kan ha både økonomisk og emosjonell verdi.
Familiebilder som er lagret i nettskyen kan for eksempel være viktige for dine etterlatte. Du sikrer at de blir ivaretatt på en god måte ved å inkludere fullmakt til å rydde opp i digitale forhold.
Dersom du ikke lenger kan ivareta interessene dine, vil man kunne be fylkesmannen om å stadfeste fullmakten. På denne måten er den gjeldende overfor banken, Kartverket, og andre nødvendige steder. Etter stadfestelsen får fullmektigen din tilsendt en attest fra fylkesmannen.
Selv om du er fullmektig, skal du fortsatt spørre fullmaktsgiveren hva han eller hun ønsker i den gitte situasjonen dersom det er mulig. I noen tilfeller er dette umulig å på grunn av fullmaktsgiverens situasjon.
I noen tilfeller kan det hende at fullmektigen har egeninteresser i saker han eller henne står overfor. Som fullmektig kan du ikke ta avgjørelser i saker der du ikke er habil som verge. I så fall vil fylkesmannen oppnevne en egen verge som kan ta avgjørelser i den gitte saken der du er inhabil.
Som fullmektig kan du dekke dine nødvendige utgifter i forbindelse med arbeidet, samt en rimelig godtgjørelse med mindre dere har avtalt noe annet. Du har også lov til å gi «sedvanlige» gaver på fullmaktsgiverens vegne. Hva slags gaver det er snakk om, avhenger av økonomien og hva som tidligere har blitt gitt. Større gaver vil ikke være lov dersom det ikke står i fullmakten.
Få tilbud fra 3 advokater innen familierett. Tjenesten er gratis og uforpliktende.
Ingen familieforhold eller økonomiske forhold er like. Dersom du er usikker på hvordan du vil utforme fremtidsfullmakten din, anbefaler vi at du tar kontakt med en advokat. På denne måten forsikrer du deg om at dokumentet som opprettes er gyldig, og at dine interesser blir ivaretatt hvis du ikke lenger kan ivareta dem selv.
Det er ingen som vet hva som skjer i fremtiden, så opprettelse av en fremtidsfullmakt kan være lurt uavhengig av alder, sivilstatus eller økonomisk situasjon.
En fremtidsfullmakt kan omfatte oppgaver som å ta avgjørelser om økonomiske forhold, boligsituasjon, helsehjelp, omsorg og personlige forhold. Det er opp til den som gir fullmakten å bestemme hvilke oppgaver som skal omfattes av fullmakten.
For å opprette en fremtidsfullmakt må man være over 18 år og ha full forståelse for hva man gir fullmakten til. Fullmakten må være skriftlig og inneholde informasjon om hvilke oppgaver fullmakten omfatter, hvem som skal være fullmektig, og når fullmakten trer i kraft. Fullmakten må også signeres av to vitner og en fullmektig som godtar oppgavene.
Ja, det er mulig å endre eller trekke tilbake en fremtidsfullmakt så lenge man har full forståelse for hva man gjør. Endringer og tilbaketrekking må gjøres skriftlig og signeres av to vitner.
Hvis man ikke har opprettet en fremtidsfullmakt og blir ute av stand til å ta vare på sine egne interesser, kan det oppnevnes en verge som vil ivareta ens interesser. Det er imidlertid ikke alltid sikkert at denne vergen vil være den man selv ville valgt, og det kan også oppstå uenighet om hvem som skal være verge. Derfor kan det være lurt å opprette en fremtidsfullmakt for å være sikker på at ens interesser blir ivaretatt på den måten man selv ønsker.